Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Élvezünk

"Alvállalkozókkal dolgoztatnak, sokkal kevesebb pénzért. Azok dettó, az al-alvállalkozók még kevesebbért szerződnek. Végül aki effektíve dolgozik, szinte éhbért kap."
Legyen most csak két rémtörténet a közelmúltból. Júniusban Pesten, a Tűzoltó utca 74. szám alatti ház felújítási munkálatai közben a 3. emeleti oldalfal leomlott, az udvarra zuhanó törmelék maga alá temetett két munkást. Egyikük meghalt. Senki sem tudta, ki ő. Alvállalkozók alvállalkozói dolgoztak az építkezésen, a fő kivitelezőnek fogalma sem volt, melyik alvállalkozójának a munkása lehetett az áldozat. Az ott dolgozó társaknak sem volt fogalmuk. Igaz, többségük a falomlás után rögtön világnak szaladt – lásd: feketemunkások.

Augusztusban a saját sírját ásatták meg egy tolnai vállalkozóval korábbi alvállalkozói. Fegyverrel fenyegették, szórták rá a földet. Könyörgött, engedjék el. Amikor engedték, kikecmeregni a gödörből, elé toltak egy papírt, írja alá, hogy 990 ezer helyett 5,5 millióval tartozik nekik.

Mit mondjunk ezek után azokról az építőipari al-al-alvállalkozókról, akiknek ramaty munkája viszi az adóforintjainkat? A fönti tragikus történetekhez képest mi az az egész nyáron át általunk megtapasztalt munkatoszogatás, ami Szeged útjain és mellettük folyik? Mit fáj nekünk – a föntiek tükrében –, ha azt látjuk, két ember kapirgál az építkezésen egész nap, hatan-tízen meg nézik őket? Minek izgatjuk magunkat, ha azt halljuk, hogy az alig pár éve drága pénzen felújíttatott középiskolában válik föl a parketta? Hogy a táblabíróság nemrég átadott épülete egész nyáron föl van állványozva? Szinte újra kell építeni, annyira pocsék munkát végeztek a kivitelezők.

Amikor a demokráciáról még csak álmodoztunk, a kapitalizmusról is megvoltak az ideáink. Szerintem a többségünk azt gondolta, hogy amikor magán lesz a tulajdon, akkor minden fillérnek meglesz a helye. Pá, kontárok, lusták, pazarlók, csalók, semmirekellők. Nos, magáncégek dolgoznak most az építőiparban. És a tulajdonosok tényleg nem hülyék a saját zsebük ellenére – dolgoztatni. Ügyesen megszerzik a munkát, olyan árajánlattal, amit tutira nem képesek tartani, de a megrendelő retteg a csúszástól, előre is fizet (lásd 4-es metró). Alvállalkozókkal dolgoztatnak, sokkal kevesebb pénzért. Azok dettó, az al-alvállalkozók még kevesebbért szerződnek. Végül aki effektíve dolgozik, szinte éhbért kap.

Tőle várjuk a minőségi munkát. Ha-ha. A többnyire állami pénz a fővállalkozó zsebét duzzasztja, a pocsék munka összes gyümölcsét pedig mindannyian „élvezzük". Jaj-jaj, mondjuk. Már 18 éve.

Olvasóink írták

 • 13. "kontár" 2008. szeptember 04. 19:24
  „Volt egy kérdés,hogy miért mennek így a dolgok,hogy nem fizetnek csalnak,hazudoznak az ún. fővállakozók. Azért,mert hagyjuk.Magyar ember nem fog össze saját érdekében maximum másik ellen.Lehetne adott munka árát pl. ügyvédi letétbe helyezni és alulról felfelé kifizetni belőle vállakozókat.Magyarul az kap először pénzt,aki közvetlenül dolgozott érte,utána az eggyel feljebbi vállalkozó és így tovább.Érdekes volna látni mennyi marad a végén fővállakozónak (és miért annyi???) Persze anyagköltséget beszállító felé kellene számlázni,nem pedig 2 -szeres áron megvenni valamelyik "fővállakozótól ki tudja milyen minőségben.De hát álmodni lehet meg dolgozni tovább 80.000-ért bruttó...”
 • 12. zoltanz 2008. szeptember 04. 16:21
  „Közbeszerzés???? Hát ez a púder kérem, a smink, ami takarja a ragyát. Arra jó, hogy kerülőúton jusson az illetékes exelvtárs pénzhez: "Megkapod a melót, beszámlázol nekem havi 40 millát, átutalom, te meg bezacskózol belőle 20 millát és kp visszateszed az asztalomra".Lezsírozott buli, ezt nevezik felénk strabagolásnak. Ezért kerül annyiba az autópálya, ezért nincs pénz az iskolák rendbehozatalára, ezért van exelvtársaknak nyaralója Horvátországban, ezért megy tönkre a kisvállalkozó, mert a fölötte álló lépcső nem fizet, ezért moslék a kivitelezés minősége, ezért van az, hogy ad-hoc vállalkozások jönnek létre egy-egy projectre, amint leszívja föntről az utolsó forintot, azonnal dobbant, hagy csapot-papot, tesz tönkre halom embert, vagyont ment, új ad-hoc céget alapít, mert a rendszer jól zsírozott, a gátlástalanság egy bizonyos réteg értékrendjében erény.”
 • 11. jogvédelem? 2008. szeptember 04. 09:21
  „Vállalkozóként dolgoztam, mert csak így kaptam munkát. Nem mást dolgoztattam ; én dolgoztam és én feleltem az elvégzett munkáért.
  Azok akik a nagy számlát kiállították ( nem építőipar, nem szállítás.. ) , azok a vállalkozásukban a családjuk, egész famíliájuk minden minden kiadását elszámolták ( a luxus kocsik minden bekerülése és költsége, lakások fenntartása, a szmokingok tisztíttatása, a napi kajától az utolsó wcpapírig minden, egészen a gyerekük téli síparadicsomi luxus átjáig : ahova az aktuális kanijával ment a drága szende lányka.
  A szóbeli "Isten bizny nem verlek át" megállapodás után a kifizetésre kerülő díjazásom egyre későbbi, és egyre kevesebb volt. Ezt megpróbáltam azzal pótolni, hogy , máshol is vállaltam munkát, de kiderült, hogy ez a város csak ilyen FEDDHETETLEN MŰSZEGÉNY, POFÁTLAN, ÉLŐSKÖDŐ ÁLLATOKKAL van tele.
  Kérdem én most már több mint 14 éve, hogy miért?”
 • 10. fuvaros 2008. szeptember 03. 15:18
  „Cégűnk sok vidéki munka után alig várta hogy legalább mig a 43-as épűl haza jön erre a két évre.De az mszphez nyalo vállalkozok ezt mindig megakadályozták. Itt a környékben a Délut az ur, egy teherauto földet nem vihet arrább senki a tudtuk nélkűl. ezek után költözött a cégűnk romániába.Meg kell nézni hogy egy mszpés rendezvénynek kik a támogatoi, és kik vannak jelen teli zsebekkel.”
 • 9. garabonciás 2008. szeptember 03. 09:04
  „Molnár György 2008.09.03 08:07
  "Nagyon jó a cikk, mint ahogy S.E. minden cikke. Csak kissé enyhén, elnézően fogalmaz ezekhez a világra szóló disznóságokhoz"

  Majd mi, kommentelők, odarakjuk a hangsúlyt! ;-) Számíthat ránk, Erzsébet, csak így tovább´”
 • 8. garabonciás 2008. szeptember 03. 08:39
  „Elolvasva a kommenteket is egy szót nagyon hiányolok:
  KÖZBESZERZÉS!!!!! Vajon miért nem rendezik már ezt a dolgot végre. Pl. aki egyetlen-egyszer is nem fizet, NEM A CÉG!, hanem a felelős személyek ÖRÖKRE kitiltassék minden közbeszerzési eljárásból. Nehogymár a BÁR-listák korában ne lehessen nyilvántartani az ilyen mocskokat. Ja és az állam (költségvetési szervek) ne generáljanak körbetartozási listákat!! Ugye Draskovics???”
 • 7. mai 2008. szeptember 03. 08:36
  „A közbeszerzési eljárás kiírásánál ki kelle kötni, hogy a pályázó maximum csak egy alvállalkozói szintet vonhat be a munkavégzésbe.”
 • 6. garabonciás 2008. szeptember 03. 08:17
  „Kedves Mária! Újfent a szívemből szólt. A másik cikkhez már beírtam, de ide is kiválóan illik.
  garabonciás 2008.09.03 08:08
  Vannak furcsa esetek! Az egyetem Dugonics téri épületét egy időben folyamatosan tatarozgatták, most pedig rohad az egész. Kb. 15 éve volt a legutolsó teljesnek ugyan nem mondható, de a teljes homlokzati résztre kiterjedő felújítás. Miért nem lehet komoly garanciákat kérni a tartós megoldásra, idegesítő, hogy az évek során a renoválgatásra, toldozgatás-foltozgatásra, állványozgatásre (hol itt, hol ott) messzemenően többet költenek, mit egy tisztességes megoldás esetében. Ez a pazarlás, mindig egy kicsit, a végeredmény pedig látható: (...)!!”
 • 5. Molnár György 2008. szeptember 03. 08:07
  „Nagyon jó a cikk, mint ahogy S.E. minden cikke. Csak kissé enyhén, elnézően fogalmaz ezekhez a világra szóló disznóságokhoz
  amik az adó forintok milliárdjait viszik el. Hazánk banán köztársaság lett.A megoldás roppant egyszerű: verseny tárgyalás, amin az összes érdekelt részt vesz, előzetes ellenörzés,
  a munkagépeiket, szakember ellenörzés, és beléphet a tárgyalóba, a többi hasonlóval.Árlejtő csőd levezetése, ahol az kapja a vállalkozást aki a legkevesebb pénzért vállalja - itt csak kiváló társaságok lehetnek.Utána pedig NEM ADHATJA TOVÁBB senki kokler kontároknak. Mert ha igen, akkor fizetés nélkül ELZAVARNI ŐKET. Franciaországban ilyen panamáról ÁLMODNI SEM LEHETNE.Olyan dolog, mintha egy jó szaktudású fogorvos helyett egy orvostan hallgató húzná ki a fogamat a pénzemért.”
 • 4. Katica9 2008. szeptember 03. 07:36
  „Ez az egész úgy ahogy van s..r .A férjem munkáját nem fizette ki a fővállalkozó teljesen eladósodtunk.A férjem havi nettó 62.000-t dolgozik amoből az apeh lefogja a 460.000-es adótartózást így a bére 32.000-ft.6 éves a fiunk akit fel kell nevelni.Ja..... a vállalkozó na az kb 100 millió adóssagot hátrahagyva kivette a cégből a terepjáróját,a munkagépeket kimentette, a saját házáról (40-50 milla)áttette a cég helyét egy lakatlan összedőlt tanyára.És a ráaadás..... új céget alapított.
  Kérdem hol itt az igazság???Miért engedik az ilyen vállalkozókat újra céget alapítani?Ja és ha nagyba csal az ember azt persze nem kell az államnak kifizetni mert az ugyebár "semmi".
  Nem kellene ezeket a dolgokat kicsit rendbe tenni mielőtt több száz család megy tönkre és hal éhen?”
 • 3. aki dolgozik 2008. szeptember 03. 07:21
  „És erre csak most jött rá, kedves Mária? Ez így megy már 15 éve. És e mögött húzódik meg az un."körbetartozás". Csak az nem kap pénzt, aki dolgozik. Élni meg kell. Ezért örülünk ha munkához juthatunk. Szerződést kötünk és belevágunk. Abba bízunk, hogy a szerződés szerint viselkedik mindkét fél. Azután csalódunk. A költségeinket meg ki kell fizetni. Fizetünk az embereknek, fizetünk az anyag szállítóinak és esetleg már nem tudunk fizetni az államnak adókat. Mert ugye a fővállalkozó, vagy megrendelő valamire hivatkozva nem fizet.
  És mi vagyunk a szürke gazdaság, mert nem, vagy alacsony béren jelentjük be az embereket. Mi vagyunk az adócsalók és adótartozók. És a mi embereink nincsenek TB jogviszonyban, amit a kórház majd ellenőriz. És a mi vagyonunkért jön a végrehajtó és minket bírságolnak a közüzemi szolgáltatók stb.
  Persze ha nem akarunk önbíráskodni, akkor a bírósághoz fordulunk. És ez az igazi rákfene. Egy egyszerű fizetési meghagyást nem képes elintézni a bíróság 3/4 év alatt. Egy számlatartozási per első fokon 4-5 év és azután jöhet a másodfok és a végrehajtási eljárás. Ez az, ami a nem fizetőknek védelmet ad. Erről tessék még írni!!!! Végeredményben a munkát is te végezted el és a tönkremeneteledet is okozta a munka. De mi marad más. A segély?
  Meggyőződésem, hogy a mai gazdaság állapotának egyik legjelentősebb tényezője éppen a bíróság.”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 03. 06:44
  „Lószaft kapitalizmus, fenét demokrácia, ez kérem szépen Dél-Amerika. Bár lehet, hogy még ott is jobban mu"ködnek a dolgok.”
 • 1. adófizető polgár 2008. szeptember 03. 05:24
  „Ez ám az igazi pénznyerő automata! Belőlünk élnek, mint a paraziták. Lásd. "Rokonok" című novella.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filléres emlékeink

"Anno megindokolták, miért volt erre szükség, és azt is mondták, nem járunk rosszul a kerekítéssel… Tovább olvasom