Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Elviselhetetlen könnyűség

"És akkor jön egy ember a jóléti társadalmak mintapéldányából, és azt mondja: nem a javak határozzák meg az embert."
Soha nem volt még ilyen boldog az életben az a holland férfi, aki feladta állását, házát, kocsiját, és gyalog Tibetbe indult. Most Dél-Afrika felé biciklizik. Ernst van Damme ezer eurót hozott magával az útra, maga sem tudja, hogyan jutott el ennyi pénzből Magyarországig.

Hallgatom – és hüledezek. Nyugodt, polgári életet hagyott faképnél Hollandiában. Azokra gondolok, akiknek Nyugat-Európa a háromévente lecserélt autót jelenti. A fogyasztói társadalmat. Ilyet szeretett volna Magyarország is a rendszerváltás után. Némiképp sikerrel jártunk: ha a bérek még nem is, az árak már kompatibilisek. Már én is örülök, ha dizájnos plazmatévém két évet kibír (az öreg Videoton képe közben ma is ugyanolyan, mint 10 évvel ezelőtt), s rohanok a következőért.

És akkor jön egy ember a liberalizmus őshazájából, a jóléti társadalmak mintapéldányából, és azt mondja: nem a javak határozzák meg az embert. Nem az autód, vagy a bankkártyád vagy.

Mentalitásunk alapeleme a birtoklási vágy. Nem tudom, kelet-európai, a szocializmusból megmaradt sajátosság-e – mindenesetre egy ingatlanszakértő szerint hazánk lakosságának 93 százaléka saját tulajdonú ingatlanában lakik. A fejlettebb országokban ez az arány mindössze 50–60 százalék, a lakosság majdnem fele bérletben él. Így például mobil, bármikor költözhet egy munkahelyért. A tulajdon biztonság, de röghöz köt – rengeteg kötelezettséggel jár.

Persze nem indul minden nincstelen Tibetbe keresni az igazságot. Így van ez rendjén, biztosan nincs mindenben igaza Ernst van Damme-nak. De négy éve úgy döntött: az, hogy kiszabadult addigi életéből, számára a lét elviselhetetlen könnyűségét hozta el. Nekünk egyelőre csak az elviselhetetlenség ismerős.

Olvasóink írták

  • 1. kiokushyn 2010. november 05. 13:19
    „És mennyire igaza van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A harmadik sor

"Meglep az is, hogy ilyenkor ez a mindenben megosztott ország egységes méltósággal emlékezik." Tovább olvasom