Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Emberes korban a SZIN

A rendszerváltással a KISZ-szel együtt majdnem eltörlődött a SZIN is. Köszönet Szurdi Zsoltnak, a szegedi Rock Klub vezetőjének, aki a maga szerény eszközeivel próbálta életben tartani.
Az első fesztivállakók tegnap délután megérkeztek az újszegedi Partfürdőre. Sátrat vertek, ismerkedtek a hellyel, egymással, legurultak az első sörök, gyakorlatilag megkezdődött a Szegedi Ifjúsági Napok. Idén negyvenesztendős a fesztivál. Az már szép kor! Jó alaposan fel kellene túrni az internetes adattárakat, hogy itthon hasonló profilú és múltú fesztiválra leljünk.

1968-ban, az új gazdasági mechanizmus, a prágai bevonulás, a párizsi diáklázadások évében sírt fel a Szegedi Ifjúsági Napok. A KISZ bábáskodott felette, ki emlékszik már rá, hogy könnyű szülés volt-e. Szerintem nem lehetett túl egyszerű lenyomni az MSZMP torkán, hogy a városban zajos koncerteken bulizik a magyar ifjúság. A rendezvényeket a Tisza-parton, a Móra parkban tartották. Az évek teltével a SZIN kezdte kinőni magát. Mind időtartamban, mind programkínálatban egyre vonzóbbá vált. A mozgalom pedig zsebbe nyúlt (hogy pontosan kiébe is, azt ne firtassuk), hozták Szegedre az éppen menő hazai rock-, beat-, folk-, no és természetesen „pol" bandákat.

A hétvégés bulira özönlöttek az ország minden részéből a fiatalok. És nem csupán a jól fésült KISZ-tagok, akik nem is voltak annyira jól fésültek, hanem azok is, akik a körön kívül voltak, ám szerették a haverokat, a bulit, Fanta akkor még nem volt. A '80-as évek közepén a szegediek éppen úgy háborogtak a hangos, hajnalig tartó koncertek miatt, mint manapság, és ahogyan ezen a héten is fognak. A másik kifogás az volt, hogy egyesek a szocialista erkölccsel nehezen tudták összeegyeztetni a Stefánián részegen fetrengő, egymás hegyén-hátán alvó fiatalok látványát. Úgy gondolom, nem volt pénzük szállodára, a bulik a Stefániától kézzel fogható távolságra voltak, így a bokrok alján hédereztek – hogy korhű kifejezést használjak. Már olyan elvetemült ötlet is megfogalmazódott, miszerint vigyék ki az egész bagázst a város szélére, kerítsenek körbe egy területet, ott aztán bulizhatnak kedvükre.

A rendszerváltással a KISZ-szel együtt majdnem eltörlődött a SZIN is. Köszönet Szurdi Zsoltnak, a szegedi Rock Klub vezetőjének, aki a maga szerény eszközeivel próbálta életben tartani. Hat évvel ezelőtt gondolt egy merészet Szeged városa, és hóna alá nyúlt a fesztiválnak. Ma már szó nincs kulturálatlan körülményekről, pláne politikai felhangokról. Szuper, profi szervezés, nívós programok garmadával, kényelmes tábori körülmények a Partfürdőn. Ezek fogadják az országból és külföldről idelátogató fiatalokat.

Induljon a buli, és éljen soká a 40 éves SZIN!

Olvasóink írták

 • 3. Letaro 2008. augusztus 27. 22:40
  „Hát N.P., a gond az, hogy most már kapitalizmus van :)”
 • 2. N.P. 2008. augusztus 27. 18:09
  „Tisztelt V. Fekete Sándor !

  Sajnos abban a korban vagyok, hogy Önnel ellentétben nekem élő emlékeim vannak a SZIN kezdeteiről. Ezt ami most van, kérem ne hasonlítsa össze az eredetivel. Az eredeti egy egész városra szóló ingyenes rendezvény volt, a mostaniról pedig bűzlik a pénz szaga. "Szuper, profi szervezés, nívós programok garmadával, kényelmes tábori körülmények a Partfürdőn." ne röhögtessen !! Hol van a cikk aljáról az X ???”
 • 1. emlékező 2008. augusztus 27. 16:34
  „Igen, örgszünk, már csak az emlékek maradtak?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távol Budapesttől

"Aki Budapesttől 150-170 kilométernyire él, dolgozik, arról azt mondják a tízszer ekkora országok… Tovább olvasom