Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Emberkísérlet

JEGYYZET - "Nem mindenkinek tetszik, hogy dolgozni kell."
Az RTL2-re száműzték a még mindig Való Világnak gúnyolt tévés trash realityt. Ez nem is baj, hiszen egy eldugott kábelcsatornán kevesebb kárt okoznak a helikopterezéssel és még ki tudja, milyen parasztsággal 15 perc hírnevet szerzett bulvárcímlap-utánpótlások.

Most őszintén: a tévés műsornak mi köze a valósághoz? Semmi, talán épp ezért olyan népszerű. Pedig a villaléthez hasonló emberkísérletet a hétköznapokban is találunk. Most éppen az önellátásra nevelik a munkától elszokott, évtizedek óta az állam segélycsecsén tengődő családokat. A Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány segítői úgy gondolták, a falun, kertes házban élő szegény családok jobban boldogulnának, ha okosan hasznosítanák környezetüket. Termeljenek zöldséget, húst, amihez adtak vetőmagot és naposcsibét.

Az emberkísérlet részben sikeres, a családok nagyjából önellátóak lettek. Többen rájöttek, a csirkét keltetni is lehet, a kertben bőven megterem a takarmányhoz való. Amikor Gizikének a baksi élelmezési program sikeréről ömlengek, megjegyzi, sok munka van az állatokkal. Nem mindenkinek tetszik, hogy dolgozni kell. Sosem értettem, hogy a munkanélküli segélyesek egy része mitől olyan elfoglalt. Hogy nem fér bele nekik egy kis házimunka, az otthonuk, környezetük rendben tartása? A válasz kiábrándítóan egyszerű: lusták.

A kísérlet elindult, az eredményt pedig kíváncsian várjuk. A választások közeledtével fontosak lesznek az „út szélén" maradt honfitársaink. Azt viszont kétlem, hogy a pillanatnyi szavazatszerzésen túl a hatalomba igyekvők közül bárkit is érdekelne az elmaradott, elszegényedett vidékek lakóinak nyomora. A politikai „osztály" még nem érezte meg a saját bőrén, hogy neki is rosszabb, ha tömegeknek nagyon rossz. Eljöhet ez az idő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon

"A párt második- harmadik embere." Tovább olvasom