Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Embertelen út

JEGYZET - "A 'ha nem látjuk, akkor nincs' elv nem megoldás, de még csak nem is építőkockája a fejlődés útjának."
Még december elején nevezte Orbán Viktor életszerűtlennek az Alkotmánybíróság döntését, miszerint nem büntethetők az utcán élő hajléktalanok. Rögtön intézkedni is kezdett, újabb nemzeti konzultációt hirdetett meg, bár most csak a megyei jogú városok polgárainak véleményére kíváncsi. Ha tisztes városlakóként úgy döntünk, hogy mi bizony nem kérünk a hajléktalanokból, akkor már jöhet is az alaptörvény soron következő módosítása, és senki sincs többé arra kényszerítve, hogy úgy tegyen, mintha süket, csőlátású, netán szelektív vak lenne, amikor „át kell nézni" egy hajléktalanon. A kormány tehát „elszántan, megalkuvást nem ismerve, és rendíthetetlenül" építi a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, amely majd „emberhez méltó élethez" segít mindenkit, ahogy azt ígérte.

Fűtött szobákból, puha bojtos-rojtos baldachin alól, dagadó hassal meg lehet ugyan mondani a frankót, csak épp méltó nem lesz senkihez. Ez a hozzáállás minden, csak nem keresztényi. Egyvalami nagyon hiányzik belőle: az emberség. Attól még, hogy kitiltják a hajléktalanokat az utcáról, a probléma nem szűnik meg. Ahogy a szőnyeg alatt sincs dimenziós kapu, ami elnyelné a port, úgy a hajléktalanok sem válnak királyfivá azért, mert azt parancsolták nekik. A változáshoz először feltételeket kell teremteni. A „ha nem látjuk, akkor nincs" elv nem megoldás, de még csak nem is építőkockája a fejlődés útjának.

Régóta probléma, hogy nincs elég szálló, szociális munkás és pénz vagy akarat arra, hogy visszavezessék a fedél nélkül élőket a társadalomba. Kérhetik a konzultálók a kormányt, hogy büntessék az „életvitelszerű lakhatást" a közterületeken, de a szerencsétlen, kiszolgáltatott emberek – most legyen mindegy, ki miért került utcára – megtiprásával előrébb biztos nem jutunk. Tegyük a voksunkat inkább egy másik, egy átgondolt, méltó, emberséges út mellé, akkor is, ha az kényelmetlenebb lesz! Ne próbáljuk a problémát arrogánsan elsöpörni, mert nagyon meglepő lesz, amikor visszaüt. Orbán Viktor talán úgy gondolja, itt az ideje vasököllel az asztalra csapni, de ha ez megtörténik, lehet, hogy a következő hajléktalanszálló látogatásához érdemes lesz beszereznie egy álszakállt.

Olvasóink írták

 • 8. csonakos 2013. január 12. 07:07
  „7. v.imre 2013.01.12. 05:24
  Ezzel így egyet értek! Sajnos, ez csak fikció marad! Ha ez volna Orbán szándéka azt el tudnám fogadni de mint olvashattad ismerőseim dolgoznak ebben a "szakmában". Erre nem kellene nemzeti konzultációt tartani, ezt egyszerűen" erőből" meg kellene cselekedni! Ha focipályákra kerül pénz, erre hamarabb kellene a megoldás!
  Még így is nehéz lenne ezeket a lecsúszott embereket visszavezetni! Két közeli példát írtam le de hidd el sokkal több van a tarsolyomban. Én, csak a várost járva futok össze és beszélgetek velük. Van a lecsúszottak között akivel együtt gyerekeskedtem, nyugdíja is van és mégsem akar még albérletbe sem költözni, inkább a remete életmódot választja az erdőben. Pedig győzködtem már eleget amikor összefutok vele!
  A cikk írójának ebben az idézetben is igen jó a meglátása; " Ha tisztes városlakóként úgy döntünk, hogy mi bizony nem kérünk a hajléktalanokból, akkor már jöhet is az alaptörvény soron következő módosítása, és senki sincs többé arra kényszerítve, hogy úgy tegyen, mintha süket, csőlátású, netán szelektív vak lenne, amikor ,,át kell nézni" egy hajléktalanon." Ezért kérdőjeles a szándék, nálam! Nem azt akarja Orbán amit te és még sokan szeretnének!”
 • 7. v.imre 2013. január 12. 05:24
  „5. csonakos

  Egyetlen általad használt fogalom, az esetleges "gettósítás" miatt térek vissza elképzelésemre, a megépítendő hajléktalan társasházra. Ténylegesen ez az épület egy szeretetszolgálat, vagy karitász, vagy a Vöröskereszt, vagy az adott önkormányzat kezelésében lenne. Mondjuk 4 szintes, a földszinten a szolgálat irodái, portaszolgálat, közös étkező, mosoda, ruharaktár, orvosi szoba, stb. Az emeleteken egy szinten akár 24, a hajókabinokhoz hasonló egyszerű, de az egyének számára autonóm létfeltételeket biztosító lakóegységekkel. A legegyszerűbb, de az emberi méltóságot tükröző kialakítással, berendezéssel. Ezeket az épületeket a város foghíj telkeire lehetne megépíteni. Kívülről ezek szépen beilleszkednének a városképbe. Melyik város fordított eddig pénzt ilyen tanulmányterv elkészítésére? Egyik sem. Mindenhol a régi, átmeneti munkásszállókat alakították ki ezen célra. Lehetőség volna valami újat, emberibbet lépni. Ebben egyetértünk. Ezért fogalmaztuk meg mindannyian hasonló módon, céllal előző hozzászólásainkat.”
 • 6. Mozimasiniszta 2013. január 11. 17:35
  „csónakos ! v.imrével egyetemben én sem szállok Veled vitába, ellenben (szociológiai értekezés helyett) újból figyelmedbe ajánlom, hozzászólásom utolsó két mondatát...és ha az értelmezéséhez hosszabb idő szükségeltetik, hát előtted az éjszaka.”
 • 5. csonakos 2013. január 11. 17:00
  „4. v.imre 2013.01.11. 15:05
  Tudod, én nem Bécsben, Szegeden nézek szét és segítek akinek csak tudok a magam módján! Tudom, nem vagyok egyedül mert a fiúk mondják amikor beszélgetünk! Az amit leírszaz egy fikció sajnos! Azért írtam nem jártál még pl a szegedi hajléktalan szállón. Azt a szigort ami ott van ezek az emberek akik nem akarnak maguktól bemenni nem viselik! A megoldás? A rendes munkába történő visszavezetés lenne ami szintén csak fikció! A legutóbb egy fiatal hajléktalannal beszélgettem akinek a válása előtt volt rendes élete! Aztán, a végén a mélységben kötött ki. Nanu úgy jött Szegedre egy lovaskocsin még annak idején. Egyszerű de ha ittas agresszív tud lenni. Nehéz ezeket kezelni de semmi esetre sem a gettósítás a megoldás! Kornélék sokat tesznek értük de ott is akadnak gondok bőven. Nem egyszerű ez a kérdés azt magam is tudom. A cikk írójával teljesen egyetértek!
  "Régóta probléma, hogy nincs elég szálló, szociális munkás és pénz vagy akarat arra, hogy visszavezessék a fedél nélkül élőket a társadalomba. Kérhetik a konzultálók a kormányt, hogy büntessék az ,,életvitelszerű lakhatást" a közterületeken, de a szerencsétlen, kiszolgáltatott emberek - most legyen mindegy, ki miért került utcára - megtiprásával előrébb biztos nem jutunk. Tegyük a voksunkat inkább egy másik, egy átgondolt, méltó, emberséges út mellé, akkor is, ha az kényelmetlenebb lesz! Ne próbáljuk a problémát arrogánsan elsöpörni, mert nagyon meglepő lesz, amikor visszaüt. Orbán Viktor talán úgy gondolja, itt az ideje vasököllel az asztalra csapni, de ha ez megtörténik, lehet, hogy a következő hajléktalanszálló látogatásához érdemes lesz beszereznie egy álszakállt."”
 • 4. v.imre 2013. január 11. 15:05
  „Csónakos, Csónakos! Már megbocsáss, de el sem olvastad az előző hozzászólásokat. Csak csapkodsz az evezőiddel. A klaviatúrán. Mert már a nick nevek szerint látod, hogy cápák vannak a csónakod alatt. :-))”
 • 3. csonakos 2013. január 11. 13:09
  „Igen jó a cikk!
  Akik alant szóltak még nem beszélgettek életükben sem hajléktalannal! Javasolnám nekik nézzenek szét egy kicsit a Mars téren vagy az Anna kútnál és elegyedjenek beszélgetésbe az ottani hajléktalanokkal, miért is embertelen Orbán erőből kényszerítése! Majd azok megmondják a tutit!
  Ezeket a lecsúszott embereket igen nehéz szabályok közé terelni amit a kormány szeretne és inkább elvenné tőlük a szabad választás jogát! Mindenki maga dönthesse el mit is akar! Láttatok már hajléktalan szállót belülről? Ott ha nem ketten vannak bent mire lefürdik eltünt az a kis vagyonkája amit fétve őrizgetett! Igaz, piásan sem lehet bemenni de ezeknek az embereknek télen az egyedüli "melegítőjük" az ital.
  Jól írja a jegyzetíró!
  "Fűtött szobákból, puha bojtos-rojtos baldachin alól, dagadó hassal meg lehet ugyan mondani a frankót, csak épp méltó nem lesz senkihez."
  Meg kell álni és egy kicsit a lehetőségeinkhez képest segíteni! Ti alant szólók ezt megteszitek? - vagy várjátok a hatalmi terrort, hogy gettókba zárják ezeket az egyébként is szerencsétlen embereket!”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. január 11. 11:50
  „Azt hittem csak a megélhetési politikusoknak, skizofrén hazaárulóknak meg az éhenkórász csicskásaiknak van Orbán-fóbiájuk, láthatóan a csőlátású, szelektív memóriájú hírlapirkálók közt is terjed a betegség, mint az influenza.Véleményem szerint a cikkíró álszakállát (hi) is érdemes lenne megcibálni - ébresztő ! ez hónapos - mondhatni, tavalyi - téma ! A (beszűkült) csőlátás és (kontra)szelektív memória valamelyest gyógyítható, ha felidézzük a "nyóc év"et , vagy a szadesszal suvickolt pápai pápaszemes pojáca, országlását !( hogy ne menjünk tíz évnél messzebbre) mert akkor ugye nem voltak hajléktalanok, lecsúszott egzisztenciák ! és nem is fetrengtek részegen vagy drogtól kábultan a Pesti aluljárókban, vagy nagyobb városaink frekventált helyein, a munkába sietők lába előtt ...akkoriban nem okozott ez problémát szabad volt átlépni rajtuk- könnyedén, mondhatni szabadelvűen átszárnyalni...mint a madár
  Kedves T.É. ! hogy ne csak fricskázzak: értem a cikk apropóját, de az AB-határozat (aminek okán Orbánt ide ráncigálta) arra föl született , hogy Tarlós Főpolgármester be akarta terelni szállóra az érintetteket , ami természetesen kiváltotta a libériás jogvédők halálhörgését, mondván : joguk van az utcán megfagyni ! Úgy is lett
  ...és akkor feszegessük tovább a társadalom vagy a politikai felek felelősségének a kérdését ??? Ön írta : " a változáshoz először a feltételeket kell megteremteni " - kellett volna ! 2-8-16-22 év óta f o l y a m a t o s a n !
  De ettől sokkal egyszerűbb , egyszerre O.V. nyakába önteni, mint egy bili ...t”
 • 1. v.imre 2013. január 11. 11:27
  „Én azt hiszem, kedves jegyzetíró, nem egészen tetszik "érteni" Orbán Viktor emberségét ebben a súlyos társadalmi kérdésben. Mert újólag azt hiszem, hogy a kormány ezen intézkedés szándéka mögött, alátámasztásként ott lehet a tény: a hajléktalan szállók a tél beálltáig üresek, s a sorsukba beletörődöttek ott is tarthatnák szegényes motyójukat, naponta ott alhatnának, rendbe hozhatnák magukat a napi utcai létforma fenntartásához. Mert például magam is láttam Bécsben egy közteret, ahol az ottani emberek töltötték mindennapjaikat. Súlyos kérdés, nehezen kezelhető, de e szerencsétlenek kezét éppen úgy meg kell fogni, éppen úgy gyengéd kényszerrel kell vezetni, parancsolni nekik, mint a magukat ellátni még képtelen gyermekekét, vagy az öregekét. Viszont meglehet, ebben igazság lehet, hogy mint már sokszor előfordult a Fidesz esetében, a jó szándékú döntéseik előtt megint csak megfeledkeznek a társadalom széleskörű tájékoztatásáról, felvilágosításáról. Megint csak azt hiszem, hogy ebben az esetben is erről van szó nyilvánvalóan. Mert az ember alapvetően jó. Sokszor gondoltam arra, hogy az államnak (kormányoktól függetlenül) tervpályázatot kellene kiírnia egy, a nagyvárosokban felépíthető, az egyes személyek szeparált lakhatását biztosító hajléktalan társasházak építésére. A szobák a rozsdamentes acélból épült négy negyedes fürdőszoba mag körül helyezkednének el, így kialakítva egy gazdaságos méhsejt szerkezetet. Lényegét tekintve ez egy fülkerendszer lenne minden szobának külön bejárattal. Szóval az építkezés terén is előrébb kellene lépni a jelenlegi, egyáltalán kultúráltnak nem mondható termes elhelyezésről.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színjátékok

"Ma már a színigazgatónak pályázó szakembereknek is ki kell elégíteniük a politika vágyait." Tovább olvasom