Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Építőmunkás illegalitásban

Vélemény - "Az építőipar a válság előtt, 2006-ban még 141 ezer embert foglalkoztatott, tavaly azonban már csak 115 ezren vitték haza az ágazatból a fizetésüket."
Fekete Klára
fekete@delmagyar.hu

"Az építőipar a válság előtt, 2006-ban még 141 ezer embert foglalkoztatott, tavaly azonban már csak 115 ezren vitték haza az ágazatból a fizetésüket. A mondat második fele azonban nem igaz: úgy hangzik helyesen, hogy ennyi ember volt bejelentve, de hogy valamennyien kaptak-e pénzt a munkájukért, azt nem tudjuk. Arról meg végképp nincs információ, mi lett a sorsa és a fizetsége azoknak, akiket be sem jelentettek.

Becslések szerint ugyanis az építkezéseken dolgozók duplaannyian vannak, mint amennyit a statisztika mutat, csaknem másfél százezren dolgoznak még mindig feketén. És nem a városközpontokban zajló megaberuházásokon alkalmazzák őket, „bukósisakkal" a fejükön, hanem az ötödik emeleti lakásokban és a kert végi garázsépítésen.
Hogy működik manapság az építőiparra jellemző egyszemélyes vállalkozás? A tulajdonos, a mester reggelente hozza magával az embereit az autóján: leparkol, körülnéz, majd azt mondja, tiszta a levegő. Felcuccolnak a lakásba, a főnök kiadja a munkát, és egy órára elmegy ügyeket intézni: az ott maradó „néma leventék" pedig dolgoznak, mint a gép. A háziasszony pedig elcsodálkozik: miért nem lehet beszélgetni az emberekkel úgy, mint régen. Azt sem érti, minek jön vissza óránként a vállalkozó, és tartja rajta a szemét a csapaton, miért ő hozza-viszi őket, mehetnének a saját lábukon vagy biciklin. Sokszor kiderül: a nyelvi nehézségekkel küzdő segéderőtől az útlevelet is elvette a „gazda", és egy melléképületben rejtegeti. A kis pénzért, amit kap, napi 12 órát, inaszakadtáig dolgozik.

Erről meg az a történet jut eszembe, amit egy festő mesélt: Ausztriába ment dolgozni, osztrákokkal együtt mázolt ajtókat, ablakokat. Az első nap ráfektette az ajtót a bakra, és teljes erőbedobással kenni kezdte rá a festéket. Mire két oldalról lefogták a többiek, és németül a tudtára adták: csak lassan a testtel! Úgy kell dolgozni, hogy tovább tartson a munka. Délben pedig egy óra az ebédszünet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pornó

"Kérdés, erős középosztálytudattal bírnak-e például a két minimálbérből éldegélő családok." Tovább olvasom