Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Érdekek, erőterek

JEGYZET - "A háttéralkukban már együtt szerepel a színház a szabadtérivel."
Már akkor sejteni lehetett, hogy meglepetések várhatók a szegedi színigazgatói pályázattal kapcsolatban, amikor a koncepcióját ismertető jelölt, Vasvári Csaba úgy fogalmazott: Szeged történelmi lehetőség előtt áll. Egyszerre írták ki a színház, a szabadtéri és a szimfonikus zenekar igazgatói pályázatát; ha átgondoltan választanak vezetői csapatot, komolyabb együttműködés jöhet létre az intézmények között; hatékonyabban lehet felhasználni azokat az erőforrásokat, amelyeket a város a kultúrára szán. Hogy kellő nyomatékot is adjon szavainak, hozzátette: a Nemzeti Színház leendő igazgatója támogatói nyilatkozatot adott a pályázatához.

Vidnyánszky Attiláról – akit a honi színházi élet mindent bekebelező kisgömböcének tartanak –, azt mondta egy pesti színházi szakember: nagyobb a hatalma, mint Gobbi Hildának és Major Tamásnak együtt volt Kádár alatt. A nemzeti együttműködés rendszerében ő mondja ki a végső szót színházi kérdésekben. A kulturális életben is kiteljesedő centrális erőtér színházi erőforrásairól is az ő elképzelései szerint döntenek. Mivel Alföldi Róbert igazgatása alatt felére csökkentették a Nemzeti Színház költségvetését, hiába emelik majd duplájára, ha Vidnyánszky átveszi, ambiciózus programjának megvalósításához az sem lesz elég. Itt jönnek majd a képbe a hálózatba szervezendő vidéki nemzetik: az erőforrások egyesítésével nagyobb mozgástérhez juthat az ország első színháza. Koprodukciók, vendégjátékok, fesztiválok, közös díszletek – sok minden szerepel a tervekben. Csak az nem világos, jobban jár-e majd ezzel a vidéki közönség. A sokszínűség, a helyi specialitás nem kerül-e majd veszélybe? A közmédiában már megtapasztalhattuk, milyen az, ha egy központban gyártanak minden híranyagot...

Miközben a Szegedi Nemzeti Színház élére akad olyan helyi pályázó is – Gyüdi Sándor jelenlegi főigazgató –, aki minden feltételnek megfelel, ráadásul bizonyított már, továbbá a társulat és a közönség nagy része is mögötte áll, a kulturális bizottság egyelőre mégsem tett javaslatot a közgyűlésnek. Úgy tűnik, a kormánypárti többség elbizonytalanodása a döntésképtelenség oka. A jobboldali városatyák láthatóan szeretnének megfelelni a központi akaratnak, de nem tudják biztosan, mit várnak tőlük. Kinek áll a zászló? A Balog miniszterrel jó viszonyt ápoló Bodolay Gézával pályázó Gyüdinek vagy Vasvárinak, Vidnyánszky emberének? Időnyerésre játszanak azért is, mert a háttéralkukban már együtt szerepel a színház a szabadtérivel.

Valójában azt kellene eldönteniük: Szeged kulturális értékeit és érdekeit tekintik fontosabbnak, vagy a pártjukon belül láthatóan meggyengült pozícióik megerősítését.

Olvasóink írták

 • 5. theseus 2013. január 30. 11:51
  „3. bodnar.gabben 2013.01.30. 11:03

  Így van. Annak idején nem azon csámcsogtak, hogy Székhelyi milyen érdekek és erőterek mentén került megválasztásra, hanem azzal, hogy mentegessék a botrányait.”
 • 4. macs 2013. január 30. 11:46
  „3. bodnar.gabben,
  azért, aki akar az jó néhány helyi lapot olvashat.Tudod internet! :-)”
 • 3. bodnar.gabben 2013. január 30. 11:03
  „"A közmédiában már megtapasztalhattuk, milyen az, ha egy központban gyártanak minden híranyagot..." Szeged másik fele a délmagyaron keresztül, pedig megtapasztalta, hogy milyen az ha valamit a városházán gyártanak :)”
 • 2. v.imre 2013. január 30. 10:21
  „"...A jobboldali városatyák láthatóan szeretnének megfelelni a központi akaratnak, de nem tudják biztosan, mit várnak tőlük. ..."
  Én azt hiszem, ez az ő kényszerképzetük. Annak a fogjai. Pedig nincs ilyen felső megfelelés elvárás. Egyetértve a jegyzet írójával jobb lenne ez esetben, ha a helyi fidesz politikusok kizárólag a helyi szakmára bíznák a választást. Régen hatalmas, változatos szinházi élet volt Magyarországon sokféle kiugró, máig nem feledett egyéniséggel. Én kívánom ezt a változatosságot, de nem az aktuális politikai ideológiai egyenjelmezt. Mert abba beleszürkül a legígéretesebb tehetség is.”
 • 1. csonakos 2013. január 30. 07:22
  „A kérdés, már ledőlt! Még megy egy kis unga-bunga előtte! Szégyene Szegednek ez a társaság! Erőből!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyára dér

"Felelős állattartásra való ösztönzésről beszélnek, mégis csak az állatkínzások szaporodnak..." Tovább olvasom