Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Érdekes idők

"Sorra nyílnak az ajtók, ablakok a tudomány elefántcsonttornyain."

Jártamban-keltemben azt figyeltem meg az utóbbi pár évben, hogy amikor szegedieket kérdeznek városukról, a hagyományos szegedikumok, mint a dóm, a szabadtéri, a Pick szalámi és a paprika mellett egyre gyakrabban emlegetik az egyetemet, meg a sok-sok kutatót is. Nem is lepődöm meg már azon, hogy az egyszerű emberek is értik – ami nem mondható el minden politikusról –, miért lenne óriási dobás, ha a maga „műfajában" egyedülálló európai lézerközpont (ELI) megépülhetne Szegeden.

A szemléletváltásnak nyilván az lehet az oka, hogy egyrészt sorra nyílnak az ajtók, ablakok a tudomány elefántcsonttornyain, másrészt, az alap- és az alkalmazott kutatások arányváltozásának (az utóbbiak javára) köszönhetően, egyre több tudományos eredmény jön át rövid úton a gyakorlatba, érintve mindennapi életünket. Itt van például mai hírünk, amely szerint Papp Balázs és Pál Csaba, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont két fiatal kutatója olyan antibiotikum-kombinációkat tesztel, amelyekkel a gyors alkalmazkodásra képes baktériumok is leküzdhetők. Tudományos körökben azt tartják, eljárásuk forradalmasíthatja a gyógyszerkutatást. Teljesítményük azért is tetszik fényesebben szemünkben, mert eredményeiket nem valahol a világ valamelyik nagy kutatóintézetében, hanem Szegeden érték el (Pál Csabát pár éve sikerült hazacsábítani).

Az élet hozta így össze, pár napja arról számoltunk be, hogy az egyetem és a vállalkozói szféra termékeny együttműködésének köszönhetően, barnamezős beruházással – európai uniós támogatással – a Goodwill Pharma Park megágyazott a szegedi gyógyszeriparnak. És ha már itt tartunk, okvetlenül említsük meg a hazai biotechnológia úttörő vállalkozását, a Presztízs díjas Solvót is, amely beszállítója a világ összes nagy gyógyszergyártójának – Szegedről. Mit szállítanak? Molekulát.

És ez még mind semmi. Ha a kormány végre elfogadja és támogatja, hogy Magyarország is részt vegyen az Európai Unió egyik legnagyobb szabású tudományos és innovációs vállalkozásában, akkor fordul csak igazán nagyot velünk a világ itt a „végeken". Ugyanis ha megépül a maga nemében egyedülálló lézerközpont Szegeden, nem innen mennek el a szakemberek külföldre, hanem fordítva: hozzánk – mint a világ egyik kiemelkedő innovációs helyére – igyekeznek majd a kutatók a szélrózsa minden irányából. Az ELI köré tervezett technológiai parkban pedig a betelepülő vállalkozások révén megszülethet Szeged új, modern, akár több ezer embert is foglalkoztató iparága: a lézeripar. Ha erre gondolok, az ősi kínai újévi köszöntés jut eszembe: éljünk érdekes időket!

Olvasóink írták

  • 1. berkabela 2010. december 30. 17:37
    „Sajnos magyarok vagyunk.Jelszavunk:dögöljön meg a szomszéd tehene is.Két olyan termálkutat ismerek a megyében,ami 30 éve folyik a semmibe. A csongrádi üvegbetont is nagyivben...(de csak a magyarok)-Az már csak hab a tortán,hogy a politikusoknak mindössze 4 évük van a meggazdagodásra.A lézerközpontot keressétek az ÜVEGZSEBBEN!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pergőtűzben

"A kelepcéből, amibe a kormányzat sodorta magát, egyszerű egérút kínálkozik." Tovább olvasom