Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Eredetiben

"A Magyar Nemzeti Galériában 360 ezren, Debrecenben 85 ezren, Pécsett 40 ezren látták a Munkácsy-vándorkiállítást. A számok ismeretében nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük: a Móra Ferenc Múzeumban jövő pénteken nyíló tárlat valószínűleg minden idők legsikeresebb szegedi kiállítása lesz."
A Magyar Nemzeti Galériában 360 ezren, Debrecenben 85 ezren, Pécsett 40 ezren látták a Munkácsy-vándorkiállítást. A számok ismeretében nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük: a Móra Ferenc Múzeumban jövő pénteken nyíló tárlat valószínűleg minden idők legsikeresebb szegedi kiállítása lesz.

Tavaly Marc Chagall, az elmúlt hónapokban pedig Mednyánszky László képei hozták lázba a látogatókat – a képzőművészetben is szükség van tehát nagy nevekre. A szabadtérin már évekkel ezelőtt rájöttek, hogy világsztárokat is meg kell hívni. Montserrat Caballé, Ennio Morricone, José Cura, George Benson vagy Rost Andrea fellépését kitüntető figyelemmel kísérte a média. Az élő legendának számító katalán díva koncertjéről annak idején többet írtak a lapok, mint a fesztivál akkori összes többi programjáról együttvéve.

Szegeden a Chagall-tárlat kapcsán derült ki először: a múzeumban is hasonlóan működnek a dolgok. Kellenek a csinnadrattával beharangozható, különlegesen nagyszabású kiállítások, amelyek folyamatosan a figyelem középpontjában tartják az intézményt. Egy világklasszis művész tárlata persze sokkal több szervezőmunkával, macerával jár, de jóval többet is hoz a konyhára. Egy ilyen rendezvény a három-négyszeresére emelt jegyárak mellett, a szokásosnál tíz-tizenötször több látogató esetén óriási bevételt jelent a folyamatosan anyagi gondokkal küzdő, önkormányzati, állami költségvetési támogatásból működő intézménynek.

Arról nem is beszélve, hogy ma, amikor a valódi értékek szabad versenyben mérkőznek meg a talmival, valóságos missziót teljesítenek a múzeumok, amikor a 19. század legismertebb, legnagyobb hatású magyar festőjének jelentős munkáit helyben bemutatják. Mert saját szemmel, eredetiben megnézni híres Munkácsy-képeket az utazás miatt még mindig sokak számára túl költséges passzió.

Szép lenne persze, ha a nagyok szeretete átsugározna kicsit a mai művészekre, jobban megbecsülnénk, ismernénk és elismernénk kortárs értékeinket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fóliás barack

"Van új a nap alatt, de nem minden az. Azt mondja egy debreceni kutató a rádióban, új módszert… Tovább olvasom