Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Erőszak-fakultáció

"Gyerekem, te biztos börtönbe kerülsz – lát jövőbe néha a tanító, az osztály meg csak röhög."
Oké. Akkor mondd meg, hol neveljem fel a fiaimat! A szülőfalumban, ahol késelnek, vagy maradjunk Pesten, ahol lőnek? Ezzel hívott fel egy kétéves és egy féléves gyerek – egyébként teátrális kijelentésekre hajlamos – anyukája éppen tegnap. Költözzetek Szegedre! – tanácsoltam, mire visszavágott: nálatok erőszakolnak az iskolában. Azért nem folyton – próbáltam viccesre venni, de miután letettük a telefont, elgondolkodtam. Az iskolai erőszak állandó, csak a szereposztás változik.

Általánosban nálunk minden osztályfőnöki óra azzal kezdődött, hogy a magatartásból, szorgalomból ötös Andrea felolvasta: kinek milyen hiányosságai voltak a héten. Egy otthon hagyott tankönyv, egy el nem készített házi feladat egy-egy körmöst ért. Sorba álltunk a tanári asztal előtt, Erzsike néni pedig a favonalzóval kiosztotta a heti adagot. A technikatanár felpofozott mindenkit, aki elejtette a csavaros dobozt, mi pedig néha krétaport szórtunk a rajztanár hajába. Nem horroriskolába, hanem átlagos intézménybe jártam a 80-as évek végén. A tanár szerencsére már nem üthet, a gyerekek viszont egyre durvábbak, pedig a kettőnek nem kellene összefüggnie.

Gyerekem, te biztos börtönbe kerülsz – lát jövőbe néha a tanító, az osztály meg csak röhög. Röhögtek azon a negyedikesen is, aki két forintot szedett az elsősöktől az iskolai vécé használatáért. A negyedikes azóta felnőtt, és betöréses lopáson érték – ez a sztori egyébként már egy másik település másik iskolájának „büszkesége".

Az erőszak tehát öröknek tűnik, de nem kell elviselnünk. A biztonságos iskola programban pályázatot hirdettek oktatóknak, hogy az iskolai agresszió megfékezésére irányuló, jónak bizonyult gyakorlataikat, tanácsaikat osszák meg az érdeklődőkkel. Ötleteik: kortárssegítés, alkotómunka, drámapedagógia, projektnap az agresszióról. Ránézésre egyik sem spanyolviasz, de állítólag beváltak. Ha meg nem az iskola, majd kidolgozza a maga módszerét a szülő. Mint Gabika anyukája.

Az édes kisfiút egy harapós gyerek kergette rendszeresen a suliban, anyukája azt tanácsolta: fusson. Amikor egy nap kiharapott arccal ment haza, a szülői utasítás megváltozott: lökd el a harapóst. Az erőszakot is az iskolában tanuljuk. Csak nem mindenki maga választja ezt a tantárgyat. Fakultatív.

Olvasóink írták

 • 10. sugárbányász 2009. április 01. 18:39
  „Biztos nem cigányok voltak .Ugye?”
 • 9. gróf 2009. március 27. 13:43
  „Szeged 80-as évek közepe, lakótelepi iskola.
  Kokszit kaptunk pecsétgyűrűvel, a wc-t ennek ellenére felgyújtották osztálytársaim a 0. óra előtti cigizésnél. A Macát és Ildit levetköztették, a M...-t khhhm. A most már népszerű éjszakai zenészt rendszeresen megverték. Az osztálykiránduláson jól bepiáltunk. A napközis teába rendszeresen bele pisáltak a nagyok. A tízórait általában nem az ette, aki hozta. Pistit mindig bezártuk az öltöző szekrénybe (vicces volt).
  Volt olyan idős tanár, akinek megmondtuk, hogy ha hozzánk ér megverjük...rendszeresen a fejünket a falba verte, de egyszer bokán rúgtuk és többet nem vert bennünket.
  13-14 éves fehér gyerekek a szereplők.

  Kard által vész, ki kardot ragad.”
 • 8. flexsnake 2009. március 27. 12:42
  „5. mert a dmnek nem futotta floodszűrőre. Majd megtanúlnak programozni.”
 • 7. hazaipalya 2009. március 27. 12:19
  „virusa van biztos. :P vagy megakatt a tü :P”
 • 6. hazám 2009. március 27. 05:42
  „A felelősöket kellene elővenni! Ki alkotta ezt a törvényt a gyerekneveléssel kapcsolatban. Ha felpofoznám, mehetnék a bíróságra,vagy börtönbe vagy a gyereket viszik el. Miféle törvény az ilyen? A tanároknak sincs tekintélyük, de miért? Őket kik és hogyan nevelték? Kiket vesznek fel pedagógusnak? /Tisztelet a kivétel/
  A Média és a Sajtó mit produkált és folytat? A mélyben kell kutatni az okok iránt. S hova költözzünk? Szívügyileg és agyilag is vissza a Magyar Hazánkba, ahol harcolunk a jogainkért! Nem pedig a televiziót nézzük és olvassuk a szennyet! Meg azután szót emelünk azokért a dolgokért, amik az iskolákban folynak. Nincs feleltetés, számonkérés!”
 • 5. wd 2009. március 27. 01:22
  „t´om, offtopik, de >fleksznék<, neked van vmi a bömgésződdel, mert te rend szerint duplán kommentelsz.
  sejted miért?”
 • 4. flexsnake 2009. március 26. 23:13
  „70-80as években még nyomták a körmöst meg a pajeszhúzást :D
  De mi az hogy szerencsére a tanár már nem üthet? Én nyugodtan rá merném bízni a gyereket a tanárra. Ha úgy viselkedik akkor rakja rendbe. Legyen a tanárnak tekintélye.

  Mikor néztél utoljára mesét? :D”
 • 3. No.6-Sy 2009. március 26. 20:32
  „"Gyerekem, te biztos börtönbe kerülsz - lát jövőbe néha a tanító, az osztály meg csak röhög."

  Az ilyen tanárnak éppen úgy érdemes volna elgondolkodni azon, hogy alkalmas-e tanárnak, mint a hasonló - önbeváltó - mondatokat folyton köhögő szülőknek. Kíváncsi volnék arra, hogy mit szólna akkor, ha a nebuló visszakérdezne: "azt szeretné, vagy attól félt engem?"

  Talán ha a tanár tanár volna, a szülő pedig szülő, a gyerek pedig gyerek lehetne, bizonyára más volna a helyzet. Egyébként szamárság az, hogy agresszív filmtől vagy agresszív mesétől lesz egy gyerek agresszív. Egy jó mesében mindig van Gonosz is meg Jó is, és mindig van feloldás (katarzis), tehát a gyerekben nem ragad meg az agresszió. Sőt! Segít feldolgozni azt. A legtöbb agresszió a szülői érzelmi elhanyagolás következménye, csak azután jön mindenki más.”
 • 2. spann 2009. március 26. 17:20
  „Ez egy érdekes cikk és az a hölgy írta, akit a múltkor lefeministáztam(az a cikk az is volt).:D
  Nekünk már nem volt körmös, maximum fülhúzogatás, de én egy kicsit később a 90-es években jártam általános iskola alsóba, de arra emlékszem, hogy a pedellus bácsi, mindig osztogatta a barackot a rossz gyerekek fejére, kaptam eleget és a mai napig emlékszik minden diák nevére, aki abba az iskolába járt, amióta ő ott dolgozik, pedig jó pár éve végeztünk már.:D
  Ma ennek a libsi propagandának köszönhető, hogy a tanár üti a gyereket. Lehet, hogy én is fel voltam háborodva amikor beírást kaptam. vagy kiküldtek óráról, de a szüleimnek valahogy fel sem merült a gondolat, hogy esetleg nem érdemeltem én azt meg.:D Ma meg már, ha csúnyán szól a gyerekre a tanár, akkor az öntudatos szülő beront és letolja a tanárt, hogy mit képzel, a büdös cigány meg még meg is veri.”
 • 1. madártej 2009. március 26. 17:04
  „Melyik 80-as években volt a körmös divatban Szögedön? Az 1880-asban? Én az 1960-as években jártam suliba, de csak egyszer kaptam a tesi tanárnőtől egy kulcscsomót a fejem irányába dobva, amit ügyesen kikerültem. Azt meg azért, mert akkor derült ki, hogy nincs úttörő tagkönyvem és nem indíthat a suli foci csapatában a városi selejtezőn.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvi játékok

"Évszázadokig nem tanultuk amúgy egymás nyelvét mi, szomszédok." Tovább olvasom