Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Érték a mérték

"Ha még tíz évig sikeres lesz a lakásépítési program, nem marad egyetlen értékünk sem. Ezt a mondatot kimondva építészmérnök tanárom sóhaja megtelt mély szomorúsággal..."
Ha még tíz évig sikeres lesz a lakásépítési program, nem marad egyetlen értékünk sem. Ezt a mondatot kimondva építészmérnök tanárom sóhaja megtelt mély szomorúsággal, amikor összefutottunk a nyolcvanas évek közepén Makkosházon, és azt szemléltük, hogyan harapdál mind nagyobb darabokat Szeged városából a panel. A beton Csongrád megye székhelyének központját akkorra csak egy-két helyen fertőzte meg (lásd: Novotel Hotel), de a tanár úr azt jósolta: eljöhet itt még olyan világ, amikor a Tiszára néző palotasor helyén is panelok állnak majd.

– Ne engedjétek! – köszönt el tőlem akkor tanárom. S bár jómagam legfeljebb a város értékeit védő írásaimmal tehettem vajmi keveset a panelbirodalom győzelme ellen, a ma már a felhők fölül szemlélődő tanár úrnak szerencsére nem lett igaza. Sőt mi több – olyan világ köszöntött ránk, amikor egyre nagyobb hevülettel próbáljuk megmenteni építészeti kincseinket a megye minden pontján.

Ebben a küzdelemben különösen élen jár Szeged. Már a rendszerváltozás utáni években kiadták a jelszót: „Érték a mérték!" – s tessék csak végigtekinteni Belvároson, sétálóutcán, több téren. De akkor sem kell elszomorodni, ha a kiskörúton kívüli területekre vezet utunk a sétánk során. A város vezetése szerencsére arra is gondolt, hogy még halovány reménye se lehessen a pusztításra annak, aki igazi építészeti értékek helyébe posztmodern giccsházakat szeretne emeltetni.

Ezt bizonyítja az a hosszú lajstrom, amiben újabb, közel hatszáz épületet von helyi védelem alá a városi közgyűlés. Ezek átalakítására, netán bontására csak sok szigorral korlátozott esetekben kerülhet sor. Így Móravároson, Alsóvároson éppen úgy láthatnak majd unokáink olyan házakat, amelyek régi mesterek leleményéről, mértéktartó ízléséről tanúskodnak, mint Felsővároson – hogy csak három olyan városrészt említsek, amit nagyon fenyeget a színorgiás társasház-építési program.

Ilyen átgondolt értékmentés közepette már csak azt kívánhatjuk: legyen erő a régóta fájó sebek gyógyítására is. Mert az mégiscsak megdöbbentő, hogy miközben ádáz harcot vívunk egy felsővárosi picinyke ház megmentéséért, tehetetlenül nézzük, hogyan omladozik a vakolat a Kass Szálló immár 32 (!) éve bezárt épületéről, és milyen nagyot ásít az a gödör, ami a Centrum Áruház néven emlegetett épület mögött közel húsz éve hergeli haragra a szegedi polgárokat. De értékmentőkre vár a Hági étterem épületegyüttese, hogy a sok sikernek örvendve azért elsírjam bánatomat is.

Sajnos azt nem tudom megmondani, milyen közgyűlési határozat, mennyi pénz és vállalkozói jó szándék szükségeltetik ahhoz, hogy ezek az építmények is átkerüljenek a bűneink rovatból az eredmények listájára.

Olvasóink írták

 • 5. egy építész kolléga a Vedresből 2008. május 13. 22:11
  „Kedves kismama, bizonyosan nem ezt a cikket olvasta, mert amit Ön állít, annak éppen az ellenkezője, a múlt építészeti értékei melletti kiállás van Bátyi Zoltán cikkében.”
 • 4. kismama 2008. május 13. 21:50
  „Egyáltalán nem értek egyet ezzel a cikkel, és gondolom mások sem, akik Szegeden nyitott szemmel járnak. A Boldogasszony sugárúton, a Béke utcában, a Teleki utcában és még sorolhatnánk, olyan 100 éves házakat bontottak le, amik megőrzése városképi szempontból fontos lett volna. Nem szegediként meg vagyok döbbenve, és csodálom, hogy Szeged főépítésze engedélyezi ezt a fajta modernizmust. A helyi lap újságírói miért nem tudnak egy oknyomozó cikket megírni a tényekről?”
 • 3. Remetelany 2008. május 13. 11:17
  „Azert az a lombard megerne egy miset...
  Remelhetoleg a sorkert helyere kerulo valami nem ilyen fortelem lesz.”
 • 2. Vappe 2008. május 13. 08:28
  „Szép írás, gratulálok!

  Az értékek teremtése és mentése során azért nem csak az ízléstelen társasházak tervezőit és vásárlóit kellene "megnevelni" hanem azokat a politikusokat is akik giccses szobrokat engedélyeznek. Két példa:
  1.) Klebelsber szobra a Széchenyi téren
  2.) Giccsnek is rossz nő alak szobra a Novotel előtt”
 • 1. legal 2008. május 13. 06:51
  „Szerencsénkre (?) a Sellő-ház elegendő elrettentő példa volt arra, hogy úgy legyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különvonat

"Sokféle kétség, görcs, konfliktus és indulat, lelkiismeret-furdalást gyógyító látványos… Tovább olvasom