Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Értékválság

JEGYZET - "Aki élére rakta a pénzét, és próbált józan fejjel néhány évre előre látni, 3 éve egyfolytában csak veszít."
– Az a boldog ember manapság, akinek semmije sincs – ilyeneket mondogatnak egymásnak a népek elkeseredve. – Az jár jól a válsággal, aki eddig a mának élt, nem gondolt a jövőjére, nem takarékoskodott a nyugdíjas éveire, és nem gyűjtött pénzt a gyerekeinek. Ő legalább élt, amíg lehetett, és most utána a vízözön.

Aki viszont élére rakta a pénzét, és próbált józan fejjel legalább néhány évre előre látni, 3 éve egyfolytában csak veszít. Meg kellett élnie, hogyan devalválódik kevéske vagyona. Arról a generációról beszélek most, amelyik megpróbált építkezni – akár a szó szoros értelmében is.

Először „az ingatlan a legjobb befektetés, és mindig nőni fog az értéke" állítás dőlt meg: a lakásvagyon legnagyobb része nem egyszerűen csak veszített 1–2 millió forintot az értékéből, hanem gyakorlatilag eladhatatlanná vált. Még azok a családok sem tudnak mozdulni a bebetonozottságból, amelyek – megértve az idők szavát – ezer örömmel húznák össze magukat kisebb helyen. A pici családi hétvégi házak tulajdonosai pedig verhetik a fejüket a falba, ablakon kidobott pénznek bizonyult a korábban jó ötletnek tűnt befektetés.

De nemcsak a biztos otthon volt mindeddig érték: az anyagi lehetőségeihez mérten, tudatosan összegyűjtögetett festmények, régiségek, könyvek is mind-mind porfogókká váltak. Nincs olyan vevő, aki ma tízezrekért egyszerűbb faliórákat, porcelánokat, könyvritkaságokat vásárolna, hisz maga sem tudja, lesz-e még holnap állása. És napról napra kevesebbet érnek a kis bankbetétek, az életbiztosítások, az önkéntes nyugdíjpénztárban összegyűjtött vagyonkák: 1 millió forintot a nyáron még 3850 euróra lehetett volna átváltani – most ugyanez az összeg több mint 600 euróval ér kevesebbet.

Vidd ki a milliódat az országból, nyiss külföldön folyószámlát – kapják az emberek a jó tanácsot. – Vagy vegyél rajta aranyat, akárcsak a háborús időkben! A kisember pedig visszakérdez: hát akkor mi most háborús időket élnénk...? És nincs az az internetes kereső, amelyik erre választ tudna adni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A törvény logikája

"A rendszerváltás ugyanis nemcsak a szabadságot hozta el, de a pénz mindenhatóságát is." Tovább olvasom