Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Esélytelen oszlatás

"Az előrehozott választások kiírásából csak a Fidesz és lehetséges koalíciós partnere jöhetne ki jól, hiszen valószínűleg megszereznék a kormányzáshoz szükséges többséget."
Páratlan meglepetés lenne, ha az országgyűlés feloszlatásának előterjesztése elegendő támogatást kapna a parlamentben. Az MDF által benyújtott tervet támogatja ugyan a Fidesz és a kereszténydemokrata párt, de a jobboldal még akkor is csak számítgatások árán tudná összeszedni a megfelelő számú szavazatot, ha az SZDSZ is velük szavazna. A liberális párt azonban már rég jelezte, hogy nem támogatja a feloszlatás tervét.

A parlament feloszlatásának egyelőre nincs komoly esélye. Az előrehozott választások kiírásából csak a Fidesz és lehetséges koalíciós partnere jöhetne ki jól, hiszen valószínűleg megszereznék a kormányzáshoz szükséges többséget. A két kispárt, az MDF és főként az SZDSZ számára semmi nem garantálná, hogy egy 3 hónapon belül megtartott választásokon elérik a parlamenti küszöböt. De még a Fidesz sem erőltette, hogy a költségvetési törvény előtt legyen parlamenti szavazás a feloszlatásról, már csak taktikai okból sem, mert így idő előtt elvette volna a liberálisok egyik aduját az MSZP-vel szemben.

Bár a parlament feloszlatásának indítványát bármikor meg lehet ismételni, nem volt érthető, hogy az MDF miért siet a költségvetés vízválasztó tárgyalása előtt a javaslattal. Valószínűleg ennek is csak kommunikációs céljai voltak, hiszen a kispárt kockázat nélkül erősíthette láthatatlan ellenzéki jellegét. Egyúttal a hasonló ellenzéki mimikrit próbálgató SZDSZ-t is állásfoglalásra kényszerítette a szocialisták mellett. Túl azon, hogy az MDF nagyító alatt látható támogatottságot szerezhet a bizonytalan szavazók között, a feloszlatási indítványnak egyelőre más jelentősége nincs.

A magas labdára Gyurcsány Ferenc be is jelentkezett: jelezte, hogy támogatja az SZDSZ-szel együtt el nem veszíthető szavazás gyors lebonyolítását. Az MDF-nek nem számít a vereség, a Fidesz nem számít győzelemre, az SZDSZ amúgy is visszafelé tájékozódik a szocialistákhoz, a miniszterelnök pedig jól jár a kormányzati munkából annyira hiányzó sikerélménnyel. Arra azonban, hogy valójában kihúzható-e a ciklus új választások kiírása nélkül, csak a költségvetési törvény szavazása után lehet komoly választ adni.

Olvasóink írták

 • 11. uzsoltnak 2008. szeptember 16. 00:08
  „1998-2002 között már láthattad: nagy duma, ijesztgetések, lenyúlások, Simicska és hasonló Frankensteinek mozgósítása, némi okoskodás és semmi több.”
 • 10. uzsolt 2008. szeptember 15. 17:55
  „"amit persze egy nemzeti vezetés egyhamar helyrehozhat"
  Arra kíváncsi leszek... Tényleg lassan már kezdek nekik "drukkolni", hogy nyerjenek, mert már tényleg érdekel, hogy a sok duma mögött és a sok ígéretből (nemtom hánymillió munkahely, stb.) mennyi cselekvés és látszat lesz majd.”
 • 9. DBLaci 2008. szeptember 15. 17:39
  „4: Herrné, az mszpszdsz kormány megbukott. valójában már halva született, mert alkalmatlanok voltak már 2002től, de ez más kérdés. Mára kétségtelenül megbukott. A gazdaság romokban, nincs épeszű ember, akinek bizonygatni kéne, hogy tönkretették az országot (amit persze egy nemzeti vezetés egyhamar helyrehozhat). Úgyhogy ELÉG VOLT! És soha többet mszpszdsz!!!!!!!!”
 • 8. DBLaci 2008. szeptember 15. 17:37
  „KÖTÉL!”
 • 7. még több bátorság 2008. szeptember 15. 17:05
  „Kedves 6-os, kisstílűen elfelejted, hogy az emberek 2002-ben és 2006-ban is meg lettek "szavaztatva" és nagyon úgy tűnt, hogy a baloldalt támogatták. Miért is kellene most megint szavaztatni őket? Mert per pillanat a Fidesz éppen jobban jár de lehet, hogy 6 hónap múlva már megint a csirkeszarral lesznek egy szinten, ahol lenni szoktak?

  A Fidesz vezetői számító és okos emberek. Tudják, hogy az idő ellenük dolgozik. Ezért pörgetik most a dolgokat annyira, ezért türelmetlenek és ingerültek.

  Gyerekes szöveg ez az "emberekkel szavaztasd meg magad" dolog, amikor tudjuk hogy 4 évente vannak a választások éppen azért, hogy múló hangulattól vezérelve ne legyen minden évben választás mert akkor normális kormányzás nem is lehetne.”
 • 6. bátorság 2008. szeptember 15. 12:54
  „Ferikém! Legyél bátor, ne a saját embereiddel szavaztasd meg magad újfent, hanem az emberekkel!
  Lehet nem lenne olyan egyszerű, mint a parlamentben!”
 • 5. zweistein 2008. szeptember 15. 11:15
  „"Az előrehozott választások kiírásából csak a Fidesz és lehetséges koalíciós partnere jöhetne ki jól,"

  Biztos? Ha csak a pártpolitikát nézzük, igen. Ha az országot, akkor talán a társadalom is. És ez szerintem fontosabb bármelyik pártnál.
  Az eszközökben pedig nem válogatnak. http://gondola.hu/cikkek/61225”
 • 4. Herrné 2008. szeptember 15. 10:56
  „Fuj, büdös MSZP, miért nem akkor indítványoztok bármit amikor az a Fidesz-nek a legalkalmasabb?”
 • 3. hétfői jegyzetünk támogatója a III/III szegedi csoportfőnöksége. 2008. szeptember 15. 07:23
  „(y)”
 • 2. kekecke 2008. szeptember 15. 06:59
  „várjuk ki a végét !”
 • 1. Hétfői jegyzetünk támogatója: Fidesz-MPP. 2008. szeptember 15. 06:56
  „(x)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázárak az egekben

"A fűtési szezon előtt aligha vigasztal bárkit is, hogy szinte mindenütt drágább a gáz, mint nálunk.… Tovább olvasom