Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Esernyők

"Az ördög vigye el ezt az általános fölmelegedést! Annyit emlegetik a tudományos emberek, szeptember első hetében is majdnem belefagytunk gönceinkbe."
Az ördög vigye el ezt az általános fölmelegedést! Annyit emlegetik a tudományos emberek, szeptember első hetében is majdnem belefagytunk gönceinkbe. Alighogy megjöttek egyetemi gólyáink, még csak a beavató buliknál tartanak, mindjárt.

Más jelei is vannak a diákságnak. Ahogy a nyár elején az utcára dobott tankönyvek és füzetek, most a középiskolák ablakaiból legényeket-lányokat hajigáló krétacsonkok és golyóstollak árulkodnak jelenlétükről. Az egyetemieknél inkább a krimikbe bukó diszkófüvezés a divat, megállíthatatlanul. Meg a csikkhegyek a villamosmegállókban.

Múlik az idő, változik az időjárás is. A majdnem-majdnem didergető hidegekhez végre kiadós esők is párosulnak. Azok pedig özönével termik az eldobott esernyőket. Láncolat lesz mindenből, amiből csak lehet.
Mert időközben föltalálta az emberiség az összecsukható esernyőket. Csak két nagy hiba ütötte föl mindjárt a fejét: vagy összecsukni nem lehet, vagy kinyitni. Nem száraz parton szokott edzeni az ifjúság, akkor nyitná, amikor nyakában a zivatar, és akkor csukná, amikor éppen elmúlt. Szakad az ifjúban a cérna, ha csak a cérnája szakad is. Ami nem megy, nem erőlteti, nem cipeli tovább, eldobja.

Valamikor azt hittem, külföldre kiugró magyarok tartották fönn odakint a hitvány áruk fórumát, de nagyot tévedtem. Nagyban művelte az építőipar is a vasvillával összehányt panelvárosokban, és ezt cselekedték a keze alá dolgozó bútorosok is, összetévesztve a hordódongát az asztallappal. Az esernyő egyszer nyitható, egyszer csukható változatát azonban, tudtommal, nem mi gyártjuk, ömlesztve kapjuk külföldről. Az ottaniak pedig vagy nem voltak katonák, vagy nem olyanok voltak, mint mi. A kimondottan russzicizmusnak számító gimnasztyorka gombjainál hungaricumként használtuk a hajszáldrótot, hogy az őrmester a szilaj bika indulatával se tudja letépni, mondván: Kiskatona, szoptat? Kell magának ez a gomb? Tessék! A leggyöngébb cérnával rögzítik az egyébként is harmatgyönge pálcikákhoz az ernyő vázát, és hogy a láncolat se szakadjon meg, ahogy láncaink a leggyöngébb szemnél szakadnak, ezt teszi az esernyő is.

Vagy a cérnája, vagy a pálcája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Integráció előtt

"Az átalakításról a nyilatkozatokon túl még semmit nem tudni. Ezekből kiindulva az integrációnak a… Tovább olvasom