Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Éteri iskola

JEGYZET - "Az eltökéltség ezekben a fülkeforradalmi időkben gyakran fontosabb, mint a hozzáértés."
Nem értem, mit háborognak egyesek azon, hogy egy héttel tanévkezdés előtt az ország közel száz iskolájának nincs igazgatója. Majd lesz. Hoffmann Rózsa lelkiismeretesen dolgozik rajta. Hiszen az isteni magaslatról letekintő pesti államtitkár mégiscsak jobban tudja, ki alkalmas egy vidéki általános iskola vezetésére, mint a szűk látókörű tantestület vagy az elfogult helyi önkormányzat. Nyilván a legrátermettebb vezetőt keresi, az pedig időbe telik. Főleg, ha a jelöltek közül senkinek sincs narancssárga köldökzsinórja.

Persze az is előfordulhat, hogy a nagy kapkodásban végül olyan személyre esik a választás, aki szakmailag ugyan kevésbé alkalmas – de ezt remekül pótolhatja az eltökéltsége. Ahogy Virág elvtárs fogalmazott: menet közben kell a tapasztalatot megszerezni. Az eltökéltség pedig ezekben a fülkeforradalmi időkben gyakran fontosabb, mint a hozzáértés. Hiszen „ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség". Az pedig megengedhetetlen, hogy egy rossz választás miatt a jövő nemzedékét netán dekadens, nemzetietlen gondolatok mételyezzék meg. Erre azonban szerencsére kicsi az esély: a Nemzeti Vízfej hithű apparátusa alaposan megrostálja, kiből lehet jó iskolavezető.

Igazgatók nélkül persze még elindulhat egy tanév, nagyobb gond, ha egy iskola új fenntartója nem tudja, hogy a diákokat etetnie is kellene – ahogyan ez két szegedi iskolában is történt. Igaz, ugyanez az új fenntartó – a Vidékfejlesztési Minisztérium – a Nemzeti Együttműködés Rendszerében arról sem tájékoztatta annak idején az iskolákat, hogy egyáltalán fenntartóváltás történt. A szaktárca nemcsak az iskolákat, de az eddigi fenntartó, az önkormányzat étkeztetéssel kapcsolatos megkeresését sem méltatja válaszra. Nem izgatja, mit és főleg mennyiért esznek a hozzájuk kerülő diákok – ami nehezen nevezhető felelős hozzáállásnak.

Vagy úgy vélik, a nemzeti együttműködés éteri tisztaságú rendszerében nincs már szükség olyan földhözragadt dolgokra, mint a menza vagy általában az evés.

Olvasóink írták

  • 2. tucat 2013. augusztus 26. 13:33
    „Nyugalom! Ahová az a narancssárga köldökzsinór eltekergőzik a nemzeti placentából, ott csak csurran-cseppen a menzán is valami. A többi meg, mióta nem nyargalhat szabadon a sztyeppen, amúgy is elhízott, ráfér egy kis nemzeti koplalás, hogy amikor eljön a fényes idő újra, elbírja a keresztes ellenzővel irányba fordított, fehér, pogány paripa...”
  • 1. makovaros 2013. augusztus 25. 14:03
    „Jó kis írás , jó tartalommal gratula.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága idill

Megváltozott a magyar vendég: szegényebb, ugyanakkor igényesebb lett." Tovább olvasom