Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Európa miénk is

JEGYZET - ˝A tízéves EU-tagság alapvetően előnyöket hozott számunkra.˝
Nekem már teljesen természetes dolog, hogy szabadon választhatunk képviselőket a hazai és az Európai Parlamentbe – holnap az utóbbi lesz aktuális. 1989-ben születtem, édesanyám bízott benne, hogy talán köztársasági babaként hozhat világra október 23-án, de én nem siettem el a dolgot.

Amikor az Unióhoz csatlakozott Magyarország, tinédzser létemre természetes módon még nem igazán érdekeltek a politikai események.
Tíz év telt el az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta, és már a harmadik EP-választás jön Magyarországon. Sok embert nem izgat, hogy kik képviselnek majd minket „odakint". Strasbourg és Brüsszel távol van – gondolhatják –, holott pont a magyar képviselők azok, akik közelebb hozzák a választókhoz a kinti ügyeket, és jobb esetben a mi érdekünkben intézkednek. Ezért nem mindegy, hogy olyan pártok képviselőit küldjük-e, amelyeknek a céljaival egyetértünk.

Én mindenképpen elmegyek szavazni, abba a 40 százalékba tartozom, amely az Ipsos felmérése szerint a magyar lakosságból érdeklődést mutat az EP-választások iránt. És abba az 55 százalékba is, amely azt mondja, a tízéves EU-tagság alapvetően előnyöket hozott számunkra.

Elkezdték építeni a lézerközpontot, modern villamos és troli gördül az utcákon, új sürgősségi betegellátó központot hoztak létre, panellakásokat korszerűsítettek – csak néhány példa arra, amit részben vagy javarészt az EU-nak köszönhetünk Szegeden. Érezhető, hogy nincs olyan aktív kampány, mint amilyen mondjuk az április 6-i országgyűlési választások előtt volt. Ez megtévesztheti azokat, akik úgy vélik, az EU és parlamentje valami megfoghatatlan, távoli dolog. A fejlesztések viszont világosan mutatják, mennyire kihat a hétköznapi életünkre egy-egy uniós döntés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegény vadak

Az állat érdekli, vagy a puska. Tovább olvasom