Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Európa, a túsz

"Oroszország nem engedheti meg magának, hogy leállítsa európai vevői számára a szállításokat"
Ukrajna másodjára játszik fura, nem kifejezetten tisztességes játékot a gázszállításokkal. Most éppen azon megy a huzakodás Oroszországgal, hogy a világpiaci ár felét vagy kétharmadát fizessék-e a gázért. Az ukránok a felét szeretnék, Oroszország a kétharmadra tett javaslatot. Ez utóbbit Ukrajna mintha hajlandó is lenne elfogadni, amennyiben a gáz tranzitdíját a világpiaci árra emelnék. Azaz még akkor is kétharmados gázár állna szemben százszázalékos tranzitdíjjal. Addig viszont, míg megszületik a megállapodás, Kijev – ha kell – szemérmetlenül megcsapolja az Európának szánt gázszállítmányokat.

Nos, ez nem éppen korrekt eljárás. Mint ahogyan az sem, hogy az ukránok már eddig is bő kétmilliárd dollárral tartoztak az oroszoknak a tavalyi szállítások fejében, amelyekért ráadásul még fél árat sem kellett fizetniük. Adósságuk rendezésére pedig csak akkor mutattak hajlandóságot, amikor Moszkva már néhány napja is az ukrajnai szállítások leállításával fenyegetőzött.

Egész Európa tússzá válik ebben a helyzetben. Amelyben Ukrajna abban a tudatban zsarolhatja Oroszországot, hogy bármikor leszedheti az Unióba irányuló, ukrán területen áthaladó gázszállításokból a számára szükséges mennyiséget. Mert pontosan tudja, Oroszország nem engedheti meg magának, hogy leállítsa európai vevői számára a szállításokat. Más útja pedig nincs az orosz földgáznak, csak Ukrajnán keresztül.

Mindebből azonban következik néhány dolog. Például az, hogy Oroszország is tússzá vált, hiszen a gáz- és olajszállítások nélkülözhetetlen bevételeket nyújtanak számára. Ez pedig azt jelenti, hogy Moszkva számára is egyre inkább kikerülhetetlenné válik egy újabb, az EU felé tartó vezeték kiépítése. Erre meg is tették az első lépéseket, hiszen már Belgráddal is megállapodtak a Kék Áramlat ügyében. Magyarországnak és Európának pedig láthatóan számolnia kell ezzel a projekttel, hiszen a Nabucco lényegében illuzórikussá vált azzal, hogy Oroszország lekötötte az azt táplálni hivatott gázforrások nagy részét. Hiába, arrafelé a világ nem úgy működik, mint egy úri kaszinó.

Mindenesetre tegnap még változatlanul jött a gáz Magyarországra. Azt viszont aligha lehet figyelmen kívül hagynunk, hogy túsznak lenni nem veszélytelen dolog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyisd ki a szemed!

" S csak remélni tudjuk, hogy ha már talpra nem is érkezünk, de legalább hamar felpattanunk onnan."… Tovább olvasom