Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Európai zsebek

"Az tartozik a középosztályhoz, aki ki tudja fizetni a számláit."
Kétszer borzongott meg a napokban a derék olvasó, ha a gazdasági mutatókra kihegyezett érzékszervekkel böngészte a híradásokat. A hét elején a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait tanulmányozhatta, ma a magyar átlagkeresetek tablóját.

Utóbbi összeg Csongrád megyében havi 162 ezer 100 forint. Bruttó – nem éppen szuper bruttó. Ha egy honatya nem akarja, hogy kinézzék a Tisztelt Házból, csak lakhatási támogatásként felvesz ennyit havonta. Simor András jegybankelnök olyan 2 és fél órát húz le ennyiért. Félreértés ne essék: nem a forradalmi marxizmus ihlette e sorokat. Aki fontos társadalmi pozíciót visel, fizetésében is érezze annak súlyát.

A bajt ott érzem: homokóra-társadalom a miénk. Egyre vastagabb talppal, közel nem ilyen markáns, de látványosan gyarapodó felső résszel – a kettő között nincs szinte semmi. Hol a középréteg?

Nevezhetjük bárhogy, európai értelemben vett középosztálynak, polgárságnak, „a zembereknek" – attól függően, éppen melyik politikai kurzus fogalmaz. Egy időben az MDF emlegette gyakran – ma már a párt sincs jobb helyzetben, mint a felkarolni kívánt társadalmi réteg. Ennek megerősítéséről beszélt első országlása idején a Fidesz is, Kolosi Tamás szociológiai műhelye ebben az időben dolgozta ki a „terhes babapiskóta" társadalmi modelljét – a pocak lett volna a széles középosztály. A Fidesz által vizionált új adórendszer most mégis a nagyon gazdagoknak látszik kedvezni.

A statisztikai átlag így leginkább a hatalmas fizetésekből és a minimálbérekből jön össze – a 2008-as személyijövedelemadó-bevallásokban 345 ezren tüntettek fel minimálbér alatti jövedelmet. Egy fórumon írják: „az tartozik a középosztályhoz, aki ki tudja fizetni a számláit".

820 egy kapucsínó, a legdrágább tea 1040 forintba kerül a napokban nyitott nemzetközi kávéházlánc budapesti üzletében. Olvasom a kommentárokban: az 57 országban jelen lévő cég európai árakat hozott hazánkba. Mint annyi más multi. Egyszer már az európai béreket is magukkal hozhatnák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óda a tanyához

"Hungarikum a tanya, amit kötelesség megőrizni, de amire érdemes pénzt áldoznia az államnak." Tovább olvasom