Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Ez a méreg

JEGYZET - "A vízszolgáltatóknak nincs választásuk, tönkremennek vagy egyesülnek."
"Úgy is lehet csökkenteni a vízdíjat, hogy az állam a rárakott áfát mérsékli – javasolta a makói vízmű igazgatója a Hír Televízió riportjában. A rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport rögtön visszaüzent Makóra: erről szó sem lehet. Szerettem volna megkérdezni Medgyesi Pált a különös párbeszédről, ő azonban nem akart még egyszer nyilatkozni. Azt mondta, azzal keresték meg a tévések, magyarázza el, miért kerül ennyibe a víz. Szívesen segített, nem gondolta, hogy amit előad, abból a kormánypártoknak szóló üzenet lesz.

Az lett, mert ez a téma forró. A tavaly megszületett törvény vezetékadót rótt ki a szolgáltatókra, most pedig csökkenteniük kellene a víz- és csatornadíjat. A Magyar Víziközmű Szövetség azt állítja, a cégek bevételeik csökkenését csak úgy tudják kigazdálkodni, ha elmaradnak a karbantartások, megvonják dolgozóiktól a pluszjuttatásokat. Ez nem szimpatikus hozzáállás. Meg is mondta Kósa Lajos debreceni polgármester, hogy a 10 százalékos vízdíjcsökkentést inkább „a szolgáltatói struktúra átalakításával" kell elérni: a jelenlegi 350 hazai vízszolgáltató cégből 30 lesz. Az összevonásokat a már említett törvény elindította, a rezsicsökkentés pedig most felgyorsítja. A vízszolgáltatóknak nincs választásuk, tönkremennek vagy egyesülnek. Szerintem nem kell sajnálni a beolvadó, megszűnő vállalatokat. De amellett, hogy örülünk a díjcsökkentésnek, kicsit szánhatjuk a szakmát. Legalábbis azokat a képviselőit, akik huszonhárom évvel ezelőtt eredménytelenül tiltakoztak az ellen, hogy az akkor működtetett 33 nagy ivóvíz-szolgáltatóját az állam szétszedje és odaadja az önkormányzatoknak. Jórészt ugyanezek az emberek szóltak később, az első szabadon választott kormány idején a vizes cégek privatizációja ellen. Ez néhány mérnöknek utóbb az állásába került. Most a politika a 23 évvel ezelőtti állapotot állítja vissza, erkölcsi fölénye teljes tudatában, szívfájdalom nélkül, ráadásul olyan alkuhelyzetet teremtve, amelyben a szakma csakis feketeseggű lehet.

Nem vagyok vízépítő mérnök, se közgazdász, hogy kiszámoljam, mekkora kárunk származott a korábbi döntésekből. Csak feltételezem: ha a rendszerváltáskor azt a 33 állami céget nem szedik szét, hanem 20-at csinálnak belőle, és azokat rendesen vezetik, talán nem maradnak el a karbantartások, korszerűsítések. És most például nem kellene a katonáknak EU-szabványos ivóvízzel furikázni Csongrád és Vásárhely között."

Olvasóink írták

 • 12. triatlonos 2013. február 25. 05:28
  „Tisztelt Szerző!
  A 2. hozzászólásomra nem kaptam választ. Várok valamilyen kedveskedő megjegyzést. Bármilyen válasz számomra megfelel. Minden hasonló nagyságrendű cégnél így van-e? Vagy ez makói sajátosság? Ez a titulus be van-e építve a víz árába?”
 • 11. haresz 2013. február 24. 23:31
  „Szerintem teljesen korrekt volt. Próbáltam értelmesen reflektálni, de úgy látszik azt nem nagyon szeretik itten. :D”
 • 10. bakosandras 2013. február 24. 17:56
  „Nem tudom, haresz, nem én moderálok. Felteszem, abban is volt valami kedveskedő megjegyzés.”
 • 9. haresz 2013. február 23. 21:29
  „Az esti hozzászólásomat mért nem jelenítik meg? Tán kínos lenne?”
 • 8. bakosandras 2013. február 22. 08:14
  „Felteszem, haresz, ön se vízépítő mérnök, és nem is újságíró. Azt sem tudom, milyen ember. Ettől függetlenül, én ismeretlenül se mondanék önre olyat, amivel engem illetett.
  Igaza van abban, hogy a mi fajtánk igazából nem ért semmi komoly tudományhoz, és Kádár elvtárs is megmondta, az újságíró olyan légy, aki rászáll a kocsirúdra, és rögtön azt képzeli, ő húzza a kocsit. Ez zseniális hasonlat, de ugyanolyan általánosító, mint az ön véleménye. Mi arra vállalkozunk, hogy megértjük és elmagyarázzuk a körülöttünk zajló folyamatokat, olykor pedig - ha úgy érezzük, elegendő információ birtokába jutottunk - a véleményünket is leírjuk. Ezzel az utóbbi műfajjal a televíziózásban már nem találkozhat, csak az írott sajtóban, de ott hál´ Istennek, virágkorát éli. Nem hiszem magam mindentudónak, se tévedhetetlennek. Ha pedig az érdekli, miért állok le vitatkozni egy ismeretlennel, aki leszemetez, hát azért, mert érdekel az ember. :)”
 • 7. haresz 2013. február 22. 00:22
  „Még a cikkbe le is írtad, hogy nem vagy vízépítőmérnök :D Nem is értem minek okoskodsz olyan témában amihez szakmailag nem értesz. :D Ebbe a fene nagy áldemokráciában mindentudónak hiszitek magatokat ti média szemetek.
  medishreck te csak foglalkozz Natasád lelki világával. Köszi.”
 • 6. bakosandras 2013. február 21. 22:57
  „Kedves haresz, utánanéztem. Amit leírtam, azért vállalom a felelősséget - a saját nevemen, nem nicknév mögé bújva.”
 • 5. mediashreck 2013. február 21. 21:03
  „Haresz!
  Fogjal vissza magadbol, mert beragok...”
 • 4. mediashreck 2013. február 21. 20:56
  „Hogy ez nemcsak magyarorszagi problema,
  be kell irni a Google-ba, hogy:

  "water makes money"

  Jönnek a cikkek tucatjaval.”
 • 3. haresz 2013. február 21. 20:18
  „Ember tudod egyáltalán miről írsz? A rendszer váltás után közel a felére visszaesett a víz fogyasztás. A létesítmények túlméretezettek lettek. Közben a politikusok a népet megnyerjék mesterségesen alacsonyan tartották a vízdíjakat. Ezáltal nem tudták a vízművek kigazdálkodni a karbantartásokat és a fejlesztéseket. Legközelebb jó lenne, ha utána járnál a dolgoknak haver mielőtt ilyen okoskodó cikket összehánysz.”
 • 2. triatlonos 2013. február 21. 19:26
  „Tisztelt Szerző!
  A Makói Vízmű kft VEZÉRIGAZGATÓJÁNAK semmi félteni valója nincs, mert Ő van akkora szaktekintély, hogy ha bárkivel összevonják, akkor is VEZÉRIGAZGATÓ lesz, csak nagyobb! Azt már csak az érdeklődés szintjén kérdezem, hogy miért kell egy alföldi kis városi vizmű vezetőjének VEZÉRIGAZGATÓI pozició. Ő az igazgatót igazgatja, vagy kit? Az elektrotechnika tanárom az egyszerű áramkört mindig a vízvezeték rendszerhez hasonlitotta: "ugyanolyan - csak bonyolultabb!"”
 • 1. csonakos 2013. február 21. 07:37
  „Jó meglátás! Az ÁFÁ-t nem adjuk! Majd lesz egy kis elbocsájtás egy kis közmunkás szaporulat! Munka, munkahely? No az nem lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meleg lófasírtok, hideg fröccsök

"Ők mindig a lovak közé csapnak, de minden évben rossz lóra tesznek." Tovább olvasom