Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Ez már a büntetés

"Szinte napra pontosan tíz éve őrli a magyar igazságszolgáltatás a Makói Malom Kft. vezetőinek ügyét. Ebbe az évtizedbe sok minden belefért."
Szinte napra pontosan tíz éve őrli a magyar igazságszolgáltatás a Makói Malom Kft. vezetőinek ügyét. Ebbe az évtizedbe sok minden belefért: végképp eltűnt a süllyesztőben Torgyán József miniszter, aki annak idején „sürgetőleg figyelte" ezt a büntetőeljárást. Rég nem képviselő már a makói Dán János, aki a búzájuk árát hiába váró gazdák mellett kiállva olyan hősiesen noszogatta a rendőrséget. Nincs a helyén már rég a megyei főkapitányság akkori gazdaságvédelmi osztályvezetője. A hetedik bírót, a hetedik ügyészt és a hetedik igazságügyi szakértőt nyűvi a negyvenezer oldalas ügy, mire megszületik az első ítélet. A négy védőügyvédből három maradt a régi. Biztos, hogy a száznegyven károsultból is meghaltak már jó néhányan, azzal a mindnyájunknak ismerős, keserű szájízzel, hogy márpedig nincs igazság Magyarországon.

A megrendítő az, hogy ugyanezt elmondhatják a vádlottak is. Az ügyvezető igazgató harminc éven át volt vezető, miniszteri kitüntetést is kapott, még szabálysértési ügye sem volt. Ez az eljárás fejezte be a pályáját. Most 66 évesen, nyugdíj mellett dolgozik, hogy vissza tudja fizetni sógorának azt a 15 millió forintot, amit a cége számára kért kölcsön tőle. A főkönyvelő nem tudott a szakmájában elhelyezkedni, piaci vándorárusításból él, így nevelt fel két gyereket. A kereskedelmi igazgató segédmunkás volt ismerőseinél – azok között, akiktől átvette a búzát, és soha egy szóval se bántották. A negyedrendű vádlott, egy raktározócég vezetője sem tudta egyenesbe hozni a vállalkozását. Röviden: mindegyiknek tönkrement az élete. Megbűnhődtek, és az majd csak ezután derül ki, hogy joggal-e.

Persze az a búza, amit a malom átvett, nagyon is kézzel fogható volt, a pénzt pedig nem kapták meg érte az érintettek. Úgy lenne igazságos, ha egyszer megkapnák, kamatostul. De az egyszerű képlet alapján fölállított igazság úgy olvad el az adott körülmények között, mint forró tejben a csokoládé. A bírók sorra elfogultságot jelentettek be, szabadultak az ügytől, amelyben laikus szemmel nézve sincs sok fogódzó, annál több a gyanús körülmény, befolyás, indíték. De épp ezért érdemes figyelni, mi lesz a nem mindennapi regény vége. Mert itt most a makói raktárjegyek mellett a magyar demokrácia fejlődéséről, a politika felszínéről és mélyéről, a rendőrség hatékonyságáról, a törvények használhatóságáról esik szó. Végső soron – az ítélettől függetlenül – a magyar államszervezet működőképességéről fogják kiállítani a bizonyítványt a jövő héten a Szegedi Városi Bíróságon.

És most úgy látszik, nem fog görbülni az a jegy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhet az autópálya

"Nem vigasztalásul, csak emlékeztetőül: a szegedieknek, a balástyaiaknak, a kistelekieknek nagyon… Tovább olvasom