Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Ezek a mai fiatalok

JEGYZET - "Szomorú látni, hogy egy játékkal teli szobában is képesek unatkozni a kisiskolások."
Néhány éve még döbbenten csóváltam a fejem amerikai hírekre: fémdetektor az iskolakapuban, késelés és lövöldözés oktatási intézményekben. Addig azt gondoltam, ilyen csak a filmekben van. Aztán azt, hogy oké, létező dolog, de szerencsére csak az óceán túloldalán. Mostanában azonban nem tudom nem észrevenni, hogy a jelenség sajnos hozzánk is begyűrűzött. Már Magyarországon is van olyan fiatal, aki riasztópisztollyal a zsebében rohangál, és sajnos az is egyre gyakoribb, hogy a „namivanmivan" után már nemcsak szolid lökdösődés, hanem véres verekedés következik.

Nem nehéz az okokra sem rájönni. A mai fiatalok szülei bújócskáztak, királynőset vagy lovagosat játszottak, este pedig megnézték a Família Kft.-t, amiben a legnagyobb agresszió az volt, amikor Esztergályos Cecília kiabált, hogy „eddigeddigeddigvagyok". A mostani gyerekek ülnek egymás mellett, és telefonjukat nyomogatják, otthon chatelnek egymással, majd játszanak valami lövöldözős játékot, és levezetésképp megnézik az aznap vetített gyilkossági nyomozós sorozatot.

Azt mindenki sejtette, hogy a tévé, a számítógép és a mobiltelefon teljesen átalakítja a gyerekek viselkedését. Megdöbbentő volt azonban hallgatni a pszichiátert, mennyire eltorzítja a teljes érzelmi fejlődést, ha ezeket használva nőnek fel. Szomorú látni, hogy egy játékkal teli szobában is képesek unatkozni a kisiskolások, nem beszélve arról, mennyire értetlenül néznek, ha egy üres udvaron kellene feltalálni magukat. Nem értékelik a meseolvasást sem, hiszen nem látnak hozzá kész képet, mint a tévében. A kütyük kiölik belőlük a kreativitást. Fantáziavilág helyett agresszióban élnek – aztán csodálkozunk, ha gyilkosost játszanak és kiabálnak, hogy van még két életed.

Az a baj, hogy egyedül nehéz árral szemben úszni. Hiába akarja egy-egy szülő megváltani a világot, csak kiközösítetté teszi gyerekét, ha nem vesz neki tabletet és mobilt. Közösségi – elsősorban osztály – szinten lehet csak eredményesnek lenni, hiszen a barátok hatnak a legjobban egymásra. Közös értékrendet kell a szülőknek kialakítani – javasolja a szakember.

Ám ha a szülő is visszakérdez: mégis mit játsszon otthon kisiskolás gyermekével – teljesen felesleges ilyesmiről álmodozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lézermutyi

"A KÉSZ azonban küzdött, mint malac a jégen." Tovább olvasom