Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Ezerszeres

"Itt-ott persze akadtak nagy vizek, de kis segítséggel vagy anélkül utat találtak maguknak. Csak este kilenc után látszott összeomlani a rendszer, de tegnap reggelre már alig maradt nyoma a vasárnapi özönvíznek. És a nap is segített a „sebek begyógyításába.""
Amikor negyven év után újra kertes házba költöztem, eljött életem első fűnyírása is. Nem volt túl vidám foglalatosság, különösen a befejező szakaszon, az utcán, ahol a csapadékvíz-elvezető árok két keskeny sávját nyírtam, meggyfákat kerülgetve. Másnap megszólított az akkor még alig ismert szomszéd. Azt gondoltam, azért, hogy zajos a fűnyíró, állítsak valamit az előgyújtáson, mert füstöl is, de nem erről volt szó. Arra figyelmeztetett, ne hagyjam az árokban a szétszórt füvet, mert eltömődik az áteresz és valamennyien úszni fogunk. Csóváltam kicsit a fejem, de szépen kitakarítottam. Azután az első nagy „trópusi" zápor után rájöttem, a szomszéd jót akart, a mi utcánk nem úszott, bokáig vízben jártak viszont jó néhányban, ahol nem figyelmeztették az újoncot az árok karbantartásának fontosságára, így nem győzték a vizet az elhanyagolt átereszek.

Mára láthatóan javult a morál, vasárnap nagyon késő estig győzték a csapadékvíz-elvezető csatornák az égi áldást. Ügyeletes kollégám bő félóránként hívta a vízműt és a tűzoltókat, hol szivattyúznak, hány helyre riasztották őket, s egészen este kilencig meglepően csendes, alig néhány kivonulással tarkított műszakról számoltak be. Addig döntően rendeltetésszerűen működött a csatornahálózat. Itt-ott persze akadtak nagy vizek, de kis segítséggel vagy anélkül utat találtak maguknak. Csak este kilenc után látszott összeomlani a rendszer, de tegnap reggelre már alig maradt nyoma a vasárnapi özönvíznek. És a nap is segített a „sebek begyógyításába."

Azóta elkészült a károk gyorsleltára, s annyit már előzetesen leszögezhetünk, a megyében a mezőgazdaságnak ezerszer több hasznot hozott az eső, mint amekkora kárt okozott a városlakóknak. Igaz, a jégverés bennünket elkerült, megúsztuk néhány villámcsapással, pinceelöntéssel, átereszdugulással. Alig van elkoptatottabb közhely: a májusi eső aranyat ér, de ez már tényleg nagyon kellett. A szakemberek szerint még legalább annyi hiányzik – hatvan milliméter –, mint amennyi a hét végén hullott, de ez azért jobb lenne egyenletesebb eloszlásban.
Persze, ha két-három napig így süt, lehet újra füvet nyírni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar érettségi

"A magyar érettségi napján, amikor Móricz Zsigmondról vagy Babits Mihályról is szó esik a hírekben,… Tovább olvasom