Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Ezt dobta a gép

JEGYZET - "Hogy lehet az, hogy ugyanaz a család tavaly még kapott segítséget, idén azonban már elutasították a kérelmét?"
Írószer, tankönyv, ebédbefizetés – csak úgy röpködnek a szülők zsebéből a tízezresek a tanévkezdés tiszteletére. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy új cipő is kéne, mert a régit kinőtte a gyerek, no meg néhány ruha, mert a nyáriakat lassan be lehet dobozolni, a tavalyin meg már több a lyuk, mint az anyag. Sokak számára egyhavi fizetés sem elég ilyenkor, és bizony súlyos megterhelést jelent a családi kasszának a kiadás, amin azért, lássuk be, olyan sokat nem lehet spórolni.

A segély éppen arra való, hogy könnyítsen a nehéz helyzetűek sorsán – gondolná az egyszerű ember, így sorba áll (kicsit ezzel meg is alázkodik), hogy kérjen. Megküzd a bürokráciával, a több oldalas formanyomtatványokkal, hogy aztán felvilágosítsák: ő bizony túl jól él ahhoz, hogy járjon neki.

De miért nem kap támogatást, akinek enélkül is alig jut hetente egyszer hús az asztalára, és miért ehet ingyen az a gyerek, akit luxus terepjáróval hordanak nap mint nap a suliba? – kérdezhetik sokan. Hogy lehet az, hogy ugyanaz a család tavaly még kapott segítséget, idén azonban már elutasították a kérelmét? Tán csak ők nem vették észre, hogy időközben megszaladt a szekér?

A válasz egyszerű. Ahogy mindenhol máshol, itt is az élelmesnek áll a világ. Némelyeknek (például számos ügyes vállalkozónak), akiknek minimális a legális jövedelmük – éppen annyi, amennyihez még támogatást kapnak. Így a bürokrácia szerint, amelyben a dolgozók csupán jogszabályok és adatok alapján dönthetnek, ők rászorultabbak, mint a több műszakban robotoló kétkezi munkás. Utóbbinak ugyanis a jövedelme 10 forinttal több, mint a megszabott, miután megemelték a bérét az infláció mértékével. Hogy ettől ő nem tud több kenyeret venni most sem, nem számít. A számok döntenek, és azt dobta a gép: veszített.

Olvasóink írták

 • 3. csergemerge 2011. szeptember 03. 21:53
  „Némelyeknek (például számos ügyes vállalkozónak), akiknek minimális a legális jövedelmük - éppen annyi, amennyihez még támogatást kapnak.

  Miért nem nevezzük nevén a dolgokat? Vagy az "ügyes" szót tegyük idézőjelbe, vagy az ügyes vállalkozót nevezzük egyszerűen csalónak.
  Az ügyes-szót tartogassuk másra!”
 • 2. bánki 2011. szeptember 01. 22:24
  „Demagógia a javából !”
 • 1. kiokushyn 2011. augusztus 31. 12:50
  „Tímár Krisztánál a piros pont”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötletelés

"Fizethettek volna a gazdagok, de valahogy nem törték össze magukat." Tovább olvasom