Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Facebook a füzetlap helyett

"Egyetlen hatékony fegyvert vethet be a tanár: érdekes órát kell tartania."
Gimnáziumi éveim egyik kedves emléke az alkalmi osztályújság. Az unalmasabb órák egyik mellékterméke volt, és egyetlen, kézről kézre adott papírlap formájában egyesítette a lapkiadást, az újságírást és a terjesztést. Az egész úgy kezdődött, hogy valaki kitépett egy oldalt az egyik füzetből, ráírt, rárajzolt valamit, ami épp eszébe jutott, aztán továbbadta. Mire körbejárt az osztályban, kikerekedett belőle egy komplett napilap, amelyből mindenki megtudhatta, hogyan érzik magukat, min derülnek a többiek, vagy éppen mi bosszantja, foglalkoztatja őket.

Úgy tűnik, nincs új a nap alatt, hiszen valami hasonlót tesznek azok a diákok is, akik mobiltelefonjukat használva az egyik népszerű közösségi oldalon üzengetnek egymásnak, barátaiknak. A különbség talán csak annyi, hogy ők a korral haladva már nem tépkednek lapokat a füzeteikből. Ami egyfelől jó, mert legalább nem kell évközben új irkát venni, másfelől viszont mégiscsak rossz, mert aki zenét, videót, képet oszt meg, az üzenőfalra ír vagy lájkol, az biztosan nem figyel az órán. Ez utóbbi ellen viszont, megint csak gimnáziumi emlékeim szerint, egyetlen hatékony fegyvert vethet be a tanár: érdekes órát kell tartania. A mobiltelefont persze ideig-óráig ki lehet tiltani a tanteremből, de akit nem köt le a pedagógus mondandója, az úgyis talál magának valamilyen elfoglaltságot.

Az iskolai Facebook-használat ellen egyébként szólna még valami: mobiltelefonon aligha lehet majd kellemes nosztalgiával olvasgatni évtizedek múlva az órai bejegyzéseket, mert addigra biztosan eltűnnek a kibertérben. Ám a legutóbbi érettségi találkozón szomorúan kellett megállapítanom, hogy az a régi mondás, amely szerint a szó elszáll, az írás megmarad, ugyancsak kevés jóval kecsegtet – az eltelt hosszú-hosszú esztendők alatt ugyanis a mi kézzel írt-rajzolt újságaink is elvesztek.

Olvasóink írták

 • 5. barneusz 2011. január 15. 22:34
  „Am a facebook ingyen van a mobilokra, csak regisztrálni kell a facebookon és aki t-mobilos annak ingyenes, nincsenek megfosztva ezért a kajától, sőt mivel manapság mindenkinek van mobilja így nincs probléma az egészből...”
 • 4. martonosie 2011. január 13. 19:20
  „Jaj, de sok tanár örülne ha könyvet kéne elvenni egy órán.... boldog szép idők!
  Ami a facebookot illeti leginkább egy alkalmas mobil kell hozzá... ami hosszú távon olcsóbb mint a napi kaja.... mivel az iskolákban többnyire ingyen wifi van.
  Sajnos a kocsmákban, és a játék gépek környékén sem a pénzesek ülnek.... és az ő gyerekeik éheznek és ájulnak el a suliba.... nem facebookozás közben.... :(”
 • 3. Agáta 2011. január 13. 17:03
  „Ha-ha, ha valaki még nem tudná, a Waldorf iskolában semmi újdonságot nem engednek használni, a tanárok pl. nem vehetik igénybe semmilyen kivetítő stb. segítségét az órák érdekesebbé tételéhez, gondoljatok csak bele....”
 • 2. Pandora 2011. január 13. 10:58
  „hol vannak már a régi szépidők, amikor még a pad alatt amőbáztunk..:)”
 • 1. mazsolaszolo 2011. január 13. 10:38
  „Nem kell versengeni egyetlen netes oldallal egy tanárnak sem. Van más megoldás is: óra elején vagy iskolakezdés elején minden mobilt kikapcsolva ki kell tenni a tanári asztalra, vagy egy elzárt szekrénybe. Pont. A tanórák végén viszakaphatják. A pad alatt olvasott könyveket is ilyen módszerrel vették el anno, ez sem probléma.

  By the way: ha mindneki annyira csóró abban a folyton síró-rívó országban, akkor hogyan jut pénz állandó netezésre és "lájkolásra" a Facebook-on? Állítólag sok gyereknek kenyérre se jut és elájul a tanórákon az éhségtől. Na biztos nem ők lájkolnak a FB-ra... :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelesek

"Valaki a 10 millióért vett lakásért 16-ot fizet ki, mire lejár a törlesztése, miközben az legfeljebb 7-et ér a piacon." Tovább olvasom