Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Faktorok

JEGYZET - ˝Csodák pedig nincsenek.˝
Írni akartam egy régi barátomról, aki miután másfél évtizedet nyomorogva lehúzott a hazai egészségügyben, a gyermekeinek jobb életet szánva egy mediterrán üdülőhelyen vállalt munkát. Meglepetésre azt a választ kaptam tőle: az SI-faktor miatt nem vállalja a beszélgetést. SI=sárga irigység. Amikor hazalátogatott, azt tapasztalta, Magyarország ebben a világelsők közé tartozik. A kormányzati propagandát zengő szomszédja a fejéhez vágta: az állam taníttatta, ő pedig azzal hálálta meg, hogy cserbenhagyta az országot. Nála lelkiismeretesebb orvost keveset ismerek, biztos azért is vette annyira a szívére az igazságtalan támadást. Azóta még kevesebbet jár haza. Négy gyermekének a kórházi fizetéséből külföldön mindent meg tud adni. A legfrissebb szakirodalom követésével naprakészen tartott szaktudását, elhivatottságát nagyra értékelik a munkahelyén. Nap mint nap éreztetik vele: szerencsések, hogy náluk dolgozik. Boldog, nyugodt, kiegyensúlyozott. Azt kérdi: miért jönne haza?

A másik gyógyító barát itthon maradt, frusztráltan szokott tudósítani a hazai egészségügy legmélyebb bugyraiból. Elszörnyedve hallgatom a kozmetikázatlan történeteit a hiányzó eszközökről, az el nem végzett beavatkozásokról, a korrupcióról. Hasonló sztorikat, mint amiket időnként a betegektől is lehet hallani. Csak egy orvostól még sokkolóbbak.

Az OECD jelentése szerint az egészségügyre fordított állami és egészségbiztosítói kiadások GDP-hez viszonyított aránya nálunk jócskán elmarad az OECD-országok átlagától. 2003-ban még a hazai össztermék 8,3 százalékát tette ki, 2012-ben már alig érte el a 7,7 százalékot. Vagyis arányaiban egyre kevesebbet szán a kormányzat az egészségügyre. Az OECD országaiban az átlag 9,5 százalék volt, de a nagyvonalúbbak, a németek és a belgák 10,9, a franciák 11,2, a hollandok 11,8, az amerikaiak pedig már 16,2 százalékot költenek. A számok makacs dolgok, csodák pedig nincsenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom