Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Fantomok

JEGYZET - "A tevékenység létezik, valahol hasznot is hoz, csak nem itt, a megyében."
„Megcsinálhatom-e, hogy a dél-alföldi régióban pályázom, de a gyártás Budapesten történne, mivel itt lenne jobban piaca a termékemnek?" – kérdezi egy új, a régiók felzárkóztatását is megcélzó, munkahelyteremtést elősegítő pályázat fórumoldalán az érdeklődő. A válaszban azt írják neki, hogy ezt az egyet nem teheti meg, mivel Közép-Magyarország nem konvergenciarégió, Budapest környezetét nem kell felzárkóztatni, tehát se a központja, se a telephelye nem lehet a fővárosban. A pályázat lényege: vidéken szülessen meg az állami és uniós pénzből 3–6 millió forinttal támogatott munkahely, amelynek egy részéből 6–8 hónapig lehet majd munkabért folyósítani.

Egy másik fórumozó kiokosította a kérdezőt, hogy csinálja meg nyugodtan vidéki – mondjuk Csongrád megyei – székhellyel a cégét, és vegyen fel alvállalkozót, aki viszont már működhet Budapesten. Egy webshopot alapítani szándékozónak azt tanácsolták, akkor a legnagyobb az esélye, ha BAZ megyébe jegyezteti be a cégét, utána pedig ülhet a számítógépe előtt a támogatott állásában Budapesten is. Ráadásul a tevékenysége az egész ország területére szól, tehát ezekből a szétszórt milliókból majd egész Magyarország felvirágozhat.

Gondoltam, utánajárok, vajon a megyében hány ilyen fantomcég működhet – ez azonban naivitás volt részemről. Nem tudni, melyik irodának átalakított lakásban vagy inkubátorházban hány számítógépet helyeztek el azért, hogy az munkahelynek tűnjön. Örüljek neki – mondták egyesek –, hogy vannak ilyen pályázati pénzekből fenntartott munkahelyek, és ezek az emberek sincsenek az utcán. Ráadásul induláskor nem lehet tudni, egy Apple nő-e ki közülük. Szakértő fogalmazta meg: nem a cég a „fantom", hiszen az létezik, hanem csak a helyszínt „fantomizálják". A tevékenység létezik, hasznot is hoz, csak nem itt, a megyében. Mindössze a pályázatok eredeti célja nem valósul meg, az, hogy felzárkózik a régió. A pályázati kiírásokban nem kritérium, hány éve működik a cég, az is indulhat, amelyet egy nappal korábban alapítottak.

Vannak egyébként olyan pályázatok is, amelyekben a leszakadó régiók nagyobb támogatottságot élveznek, budapesti székhellyel csak 20–30 százalék lehet az ajándék pénz, másutt 50 százalék. A helyszínek fantomizálása szinte kínálja magát. Évszázadok bizonyítják: a magyar találékony nép, akárcsak a görög, a spanyol vagy a portugál.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intő

"A Tavares-jelentés olyan, mint amikor az osztályfőnök intőt ír a megzabolázhatatlan nebuló ellenőrzőjébe." Tovább olvasom