Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Fehér karácsony

"A razzia nem riaszt el véglegesen sem árust, sem vásárlót, nem is az a célja."
Hó. Ez a téli csapadékféleség – színe okán – a tisztasághoz is köthető. Ezért vágyunk fehér karácsonyra. Ekkor ünneplik a keresztények a Megváltó, Jézus Krisztus születését, aki életével példát mutatott. Többek között kiűzte a kufárokat a templomból. Mert az üzletelés, az alkudozás nem szent helyre való. Olykor a piacra sem.

A Cserepes sori „szupermarket" Szeged egyik legnépszerűbb, legforgalmasabb árudája. A kedves vevő mindent megtalál: cipőt, ruhát, műszaki cikket, vegyszert, könyvet, érmét, ékszert, régiséget, ócskaságot – a kettő nem ugyanaz –, akadnak, akik utolsó értékes vagy annak vélt tárgyaikat kínálják, abból remélve bevételt. Kiárusítva életüket. Zsibvásár magyar, kínai és vietnámi eladókkal, olykor bizonytalan eredetű, hamis márkájú termékkel és feketemunkásokkal. Legalábbis erre utalhat, hogy tegnap délelőtt, amikor felbukkantak a vámosok és a rendőrök, egész sorok néptelenedtek el, „szívódtak fel" pillanatok alatt a kínai árusok. Ez a viselkedés kételyt, bizalmatlanságot ébreszt az asztalok között tanácstalanul ténfergő kuncsaftban. A termékkel szemben is.

Őszintén: elsősorban nem a tuti minőség, hanem az olcsó árak miatt járunk a Cserepesre. Egész évben, de az ünnepek, a karácsony közeledtével még inkább, mert pénzünkből többet vagy többeknek vehetünk ajándékot. És izgulunk: jó legyen és tetsszen. No meg azért, a cipő talpa ne váljon le az első „próbasétánál", a nadrág, az ing varrása ne engedjen (bár a minőség javul). Mert hiába a hó, fekete lesz a karácsony.

A kínaiak ideiglenes kiűzetéséhez – igaz, a piacról – nem kellett Jézus, elég volt pár egyenruhás. A razzia nem riaszt el véglegesen sem árust, sem vásárlót, nem is az a célja. Talán egyszer mindenki rádöbben – nem csak az ázsiaiak érintettek –, olyan a gazdaság, mint a karácsony, jobb fehéren, mint feketén. Ehhez azonban apró, házi Jézusként ki kell űznünk magunkból a minden fillérért reszkető kufárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová jön a Jézuska?

"Vannak viszont közöttünk olyanok, akiknek éppen ez az ünnepkör az év legnagyobb megpróbáltatása." Tovább olvasom