Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Fel és le

"Hétköznapi ésszel ez is inkább akkor érdekes, ha a bizonytalanság miatt gyöngül a forint, s nagyobb szám szerepel a hat-nyolc esztendős futamidejű lízingelt autó befizetési csekkjén. Vagy a még hosszabb időre felvett lakáshitel törlesztőrészlete ugrik meg a forint gyengélkedése miatt."
Szálljon ki huszonegyezer pontnál, realizálja nyereségét, míg nem késő – tanácsolta barátomnak nyáron életbiztosítási üzletkötője, s ő hallgatott is rá. És megköszönte, mert a 2005. évi tőzsdei szárnyaláson sokat, havi több tízezer forintot nyert azzal, hogy engedte befektetését részvényekbe forgatni. Azután persze elkezdte fogni a fejét, mert a tőzsde tovább „hízott", egészen október elejéig, s az igazán jó döntés az lett volna, ha 23 ezer pont felett száll ki, azaz teszi pénzét részvényalapból kiszámíthatóbb kötvényalapba.

Persze hétköznapi ésszel elég nehéz követni, hogy miközben tartósan négy százalék alatt van az infláció, egy-egy részvény áremelkedése néhány nap alatt hozhat annyit, mint az egész éves betéti kamat. És viszont: zuhanása is elkoptathatja rövid időn belül ugyanezt.

Megbolondult a tőzsde, mondták a szakemberek október elején, amikor napról napra új történelmi csúcsot döntött a tőzsdeindex és 23 ezer 700 pont közelében tetőzött a BUX. Jött is a korrekció, a hét végén már húszezer alatt zárt az index, s a jól értesültek szerint még koránt sincs vége a hazai börze vesszőfutásának. Persze kis ország kis tőzsdéje nem annyira tiszta értékmérő, de azért érzékeny – időnként nagyon is ideges – szeizmográfként jelzi, ha valami nincs rendben. Az egyik ilyen zavar a bevallottan kezelhetetlen államháztartási hiány, amely késleltetheti az euró bevezetését, s amit tovább bonyolít a politikusok „számháborúja".

Hétköznapi ésszel ez is inkább akkor érdekes, ha a bizonytalanság miatt gyöngül a forint, s nagyobb szám szerepel a hat-nyolc esztendős futamidejű lízingelt autó befizetési csekkjén. Vagy a még hosszabb időre felvett lakáshitel törlesztőrészlete ugrik meg a forint gyengélkedése miatt. Gazdaságra nem túl fogékony kollégám lízingrészletéből tudja meg – némi késéssel –, hogy áll a forint, a gazdaság, s körülbelül ennyi elég is neki. Örül, ha csökken, bosszankodik egy kicsit, ha nő a fizetnivaló, de beletörődik, hogy nem rajta múlik.

És annyira még nem veszélyes a helyzet, hogy túlságosan odafigyeljen a politikusokra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láthatatlan ünnep

"Amióta pedig hivatalosan is forradalomnak és szabadságharcnak minősítik a szónokok, láthatóvá lett… Tovább olvasom