Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Fél évszázad – gyónásban

"Vagy előbb, vagy utóbb, de ki szokott bújni a szög a zsákból. Aki betűben „vétkezik", könyvben is látni szeretné. Növénytermesztők ismerik a talajerő-visszapótlás kötelezettségét. Szabad elvonatkoztatnom ezt a tételt mindenféle mezőgazdasági művelettől, és a szellemiekre is érvényesnek tekintenem?"
Vagy előbb, vagy utóbb, de ki szokott bújni a szög a zsákból. Aki betűben „vétkezik", könyvben is látni szeretné. Növénytermesztők ismerik a talajerő-visszapótlás kötelezettségét. Szabad elvonatkoztatnom ezt a tételt mindenféle mezőgazdasági művelettől, és a szellemiekre is érvényesnek tekintenem? Amit a fölnövekvő ember kap okosodási tápanyagban, igyekszik visszajuttatni oda, ahonnan vétetett. A mélyből fölemelkedni tudó nemzedékre többszörösen is érvényes a tétel. Ezt teszi most Tamasi Mihály is. Amiket összeírogatott újságíróskodása idején, szociológiai töltéssel, most kötetbe foglalva igyekszik visszaadni olvasóinak.

Királyhegyesről, a Makó melletti kis faluból kapta a töltetet. A kérdés csak az, érdekel ez még valakit Királyhegyesen? Enyhíthetünk a dolgon, mert nem csupán szülőfaluja adta a löketeket, hanem a világ is, helyhez nem is köthetően. És akkor srófolhatunk megint egy kicsit a csavaron: a világot érdekli még? A megátalkodott irogató ember így is csak a kötelességet látja, és menti, a menthető.

Van még egy szempont, aminek illik előjönnie mindenképpen. A hírlapi szenzáció három napig tart. Vagy addig se. Kismillió jó gondolat bölcsője – temetője is egyúttal. Az utókor leginkább hálátlanságáról ismerős a korosabb újságírók előtt, kemény tapasztalatok ezt sulykolják belénk, nem lehet tudni, előbogarássza-e valaki azokat a gondolatfoszlányokat, amelyeket mi még fontosnak tartottunk papirosra vetegetni. Inkább magunkra szeretjük vállalni ezt a föladatot is.

Miről is szól Tamasi Mihály legújabb kötete? A címe sokat elárul: A változó agrárvilág fél évszázada. Megrendülten olvashatjuk benne az egy híján ötven esztendő kegyetlenül kemény világának, ne finomkodjunk, meglehetősen szemellenzős lenyomatát. Korban pár évvel előttem jár a szerző, én már ritkán hittem el azt, amit az ő korosztályának kötelező volt nemcsak hinnie, de hirdetnie is. Az eszme jegyében nem az volt az igaz, amit látott, az inkább, amit föntről annak mondtak. A csontokat ropogtató téeszszervezésekről sokszor írt. Az előszóban már kénytelen beismerni, hogy a mezőgazdaság szövetkezetesítése sok emberi tragédiával járt, de akkor nem vehette észre, hogy a tragédiák egynémelyike a suszterpárttitkárok és botcsinálta elnökök számlájára írható. Hosszú évtizedek teltek el, amíg – Németh László gondolatát követve – az idegen példa hazai földön nemesedhet.

Elment ugyan beszélgetni a kívül maradottakkal is, a kiszombori Laczi Jánossal is, és leírja például az akkor élenjáró négyzetes kukoricavetés leleményét is. Maszek földön a sorok között szépen megtermett a cukorrépa is, ahogy máshol a tök vagy a bab. Aki ma megnéz egy táblát, láthatja, olyan sűrű, ha betéved az aprócska kis kölök, riasztani kell keresésére két falut, nehogy benne vesszen. Sok minden megváltozott az ötven év alatt. Sokan vannak, akik hithű konoksággal ma is vallják, az volt az igazi, mások meg a rendszer sírásóját is meglátják. Majdnem ötven évvel vetett vissza bennünket az a tény, hogy az egyedül üdvös szövetkezés két lehetősége közül minket a rosszabbikba vertek bele. Vannak, akik előtt ma is vörös posztó a jó szövetkezet is.

Nincsen helyünk részletesen ismertetni. Végigvonul írásain Erdei Ferenc mozgalmi szentemberként tisztelt alakja. Nem lehet föladatunk mérlegre tenni, amiben használt, és összevetni elméletei ártalmaival, de talán vannak, vagy lesznek ilyen emberek is. Kedves Miska, köszönjük őszinte gyónásodat. (Bába Kiadó).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy másik szomorú éjszaka

"Komor és baljós, kevéssé ismert éjszakája ez Szegednek, egész éjjel folytatódik a fosztogatás, a… Tovább olvasom