Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Fél pénzen

"A legtöbb családban ott a biztos jövedelmi forrás, a legvégső kapaszkodó – a nagyszülők nyugdíja is."
Az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez kevés az a 39 ezer forint, amit az önkormányzatok év eleje óta fizethetnek a közmunkásoknak. Azért futja csak ennyire, mivel mindössze 4 órában foglalkoztathatják a népet közmunkában, a minimálbér feléért. Ez a pénz persze több, mint a semmi, és több, mint a munkavégzés nélkül is folyósított mintegy 28 ezer forint bérpótló juttatás, de akkor is... Megélni nem lehet belőle – panaszkodnak azok az emberek, akik dolgoznának, de nem találnak munkát.

Ők azok, akik messze vannak a tűztől, mert általában kistelepüléseken, az isten háta mögött laknak: ha nem sikerül bejutniuk olyan, napi 8 órás közmunkaprogramokba, mint amilyen például a vízügyé, akkor valóban nem tudnak mit kezdeni magukkal. Csak nézhetnek ki a fejükből – fogalmazott egy 40 éves férfi az egyik televízióban –, a házuk a válság miatt eladhatatlan, elköltözni gazdagabb településre nem tudnak. És más szakmát megtanulni se, mert ahhoz is pénz kell: például egy buszbérlet ára. A férfi azt a réteget képviseli, amelyet a politikusok is csak a híradókból ismernek, máskülönben nem mondanák, hogy ma Magyarországon csak az nem dolgozik, aki nem akar.

A híradósok mellesleg mindig találnak olyan riportalanyt, aki odaáll a kamera elé, és elmondja, hogy 28 ezer forint a havi jövedelme, abból, valamint a családi pótlékból tartja el a gyerekeket és a beteg feleségét. A magyar átlagtévénéző pedig ül otthon a kényelmes fotelben, megsajnálja a szegény embert, és örül, hogy neki magának még telik fűtésre, kábeltévére, internetre.

A színjátékhoz ez is hozzátartozik: csak látszólag hisszük el ugyanis, hogy valaki 28 ezerből él, mert közben tudjuk – mint ahogy a nyilatkozó is tudja –, hogy tavasztól őszig azért lehet feketén dolgozni a földeken éppúgy, mint a kertekben, házak körül, és lehet kerítést festeni, permetezni, kőműves mellett segédkezni. Továbbá a legtöbb családban ott a biztos jövedelmi forrás, a legvégső kapaszkodó – a nagyszülők nyugdíja is. A vidéki közmunkaprogram csak gyógyír lehet a sebekre.

Olvasóink írták

  • 2. Nórikám 2011. január 27. 18:53
    „Iszonyú nyomorban él nagyon sok család, és csak félve kérdezem meg miféle nyugdíj is ami segítséget jelent? Ahol ilyen nyomorban élő családok vannak, ott a szülők nyugdija sem olyan fényes, talán nekik maguknak sem elég a megélhetéshez. Bizony vezéreink a parlamentből nem akarják látni ezeket a dolgokat, mert szégyentelenűl szedik föl minden féle címen a zsozsót! Egyetlen képviselő lenne, csak aki nem a minimál bérért, annak duplájáért csinálná végig csak egy évig! Talán lenne némi fogalma hogyan is él az a nép, aki rájuk szavazott. Mi lesz veled kis hazánk?”
  • 1. Aranea 2011. január 27. 08:28
    „Azt se felejtsük el, hogy sok vidéki nem feketén dolgozik, hanem a saját kertjében megtermeli magának a zöldségeket, gyümölcsöket, a hátsó udvarban pedig akad néhány tyúk és egy disznó. Ők akkor vannak igazán bajban, ha olyasmire van szükségük, ami nem terem meg otthon: kenyér, gyógyszer, ruházat, áram, közlekedés, stb. Akinek pedig kertecskéje sincs, vagy egészségi állapota miatt nem tudja azt művelni (bajai, fájdalmai a rokkantsághoz kevesek, de a fizikai munkához már sokak - bár láttam már bácsikát tolókocsiból szőlőt kapálni)- na az tényleg felkötheti magát a 39 eFt-ból vehető legf*szább kötélre - munkalehetősége ugyanis tényleg nincs. Reménye sincs - egész élete abból áll, hogy próbál valahogy vegetálni (már akit még hajt annyira az életösztön http://weborvos.hu/lapszemle/ongyilkosok_orszaga_lettunk/168483/ ) amíg meg nem hal. Sokakat éppen ez a reménytelenség hajt az alkoholizmushoz: ami pénzt szerez, azt elissza, mert az az egy öröme maradt az életében, hogy legalább addig, amíg részeg, na legalább addig nem a saját nyomorúságán és felesleges életén gondolkozik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önként köteles szolgálat

"Szerencsés esetben, felnőttként is nagyobb empátiával fordulnak a rászorulók felé." Tovább olvasom