Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Félelem

JEGYZET - "Minden marad a régiben, amíg kurzustól függ, hol és hogyan rendeznek ünnepséget."
Csak üres frázisokat emleget a tizenöt és huszonnégy év közötti szegedi fiatalok kétharmada, ha olyan történelmi hősökről kérdezik, mint Nagy Imre. Egy friss felmérés szerint mindössze tíz–tizenkét százalékuk rendelkezik értékelhető információval.

Nem szegedi sajátosság ez a fajta tudatlanság. Tegnap reggel, amikor a közszolgálati rádió beharangozta a fővárosi Millenáris Parkba fiataloknak szervezett ünnepi programot, a szóvivő állította, hogy a kamaszokat nem különösebben érdekli, mi is történt 1956 októberében. Erre a műsorvezető sietve hozzátette, sokféle oka van ennek, mindenekelőtt az iskolai oktatás hibája.

Hogy valójában mi lehet az oka? A tájékozatlanságban nyilván közrejátszik az iskola, és nem elhanyagolható tényként okolható érte a kamaszokra jellemző érdektelenség. Nehezen képzelhető el azonban, hogy ez a lesújtó helyzet jottányit változzon addig, amíg a témáról nincs egyöntetű társadalmi közmegegyezés. Szóval minden marad a régiben, amíg kurzustól függ, hol és hogyan rendeznek ünnepséget, hová ki megy el, és az is a mindenkori hatalmon lévőkön múlik, ki fújol, és ki tüntet. Egyáltalán nem szabad csodálkoznunk, hogy a fiatalokat nem hatják meg ezek a jeles alkalmak, ha otthon a szüleik is rálegyintenek. A tanáraik pedig igyekeznek óvatosak lenni, amikor ilyen érzékeny, aktuálpolitikai vonatkozásokkal átszőtt történelmi eseményekről kell beszélniük.

Holott az 1956-os forradalom egyik tanulsága, hogy addigra mindenkinek elege lett a kialakult rendszerből. Nemcsak azoknál telt be a pohár, akik elszenvedték, hanem azok is megelégelték a fennálló hatalom ténykedéseit, akik a haszonélvezői voltak. Mert már ők is féltek.

Olvasóink írták

  • 1. csergemerge 2011. október 23. 09:10
    „"hatalmon lévőkön múlik, ki fújol, és ki tüntet"

    1956 Magyarország és a teljes magyarság legnagyobb ünnepe. Aki "fűjol" az nem szereti ezt az országot, ezt a nemzetet. Az érdektelenséget pedig nem szabad általánosítani. Egy érdektelen újságírónak pedig nem lenne szabad egy ünnepet relativizálni. Hőseink emlékét gyalázni. Azokét, akik nem haboztak vérüket ontani szabadságunkért!
    Szégyellje magát!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A végső fegyver

"Szép gesztus lenne, ha Hoffmann Rózsa időt szakítana arra a hétvégén, hogy Szegedre jöjjön." Tovább olvasom