Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Felesleges terhek a pályán

"Az autópályáknak csupán az a dolguk, hogy az egyik ponttól a másikig gyorsan és kényelmesen el lehessen jutni rajtuk. Éppen elég az a teher, amit visznek."
Kezdjük egy kis képzavarral: túl sok terhet raktak az M5-ös vállára.

A Csongrád megyeiek hosszú évekig arról beszéltek, azt kérdezgették minden fórumon, hogy mikor épül már meg végre Szegedig, utána a magyar–szerb határig az M5-ös autópálya. Ha emlékeznek, a politikusok azt szajkózták, azért nincs befektető, azért nincsenek munkahelyek, mert nehéz a megyét megközelíteni, de ha majd megépül... A régi 5-ös út mellett lakók azt mondogatták, hogy a nagy forgalom tönkreteszi az életüket és az épületeiket... A közlekedési szakemberek pedig egy-egy súlyos baleset után arról beszéltek, ha majd elkészül az autópálya, jóval kevesebb tragédia történik az utakon...

2005. december 12. óta pontosan tudjuk, hogy az elkészült és átadott autópálya önmagában semmire sem nyújt(ott) megoldást. Kiderült, sem a politikusoknak, sem a közlekedésbiztonsággal foglalkozóknak nem lett igazuk. A tőke továbbra is megáll a megyehatár előtt, a forgalomcsökkenésnek nem mindenki örül, és az autópályán is történnek szörnyű, sok áldozatot követelő tragédiák.

Talán kijelenthető, hogy csak az út szélén álló panziók, vendéglátóhelyek, boltok, benzinkutak tulajdonosai tudták, hogy majd mi vár rájuk. Az autópálya vette-vitte el tőlük a vendégeket és a vevőket. Erről persze ők is tehetnek. Az ő hibájuk is a kereslet számukra nyomasztó csökkenése, felkészülhettek volna, de nem tették.

Hasonló várható az M43-as autópálya átadása után is.

A fentiek miatt nem kellett volna folyamatosan olyasmit emlegetni, amiről nem az autópálya „tehet", önmagában nem a kétszer két sáv vonzza a tőkét, és nem teremti meg a balesetmentes közlekedést, illetve nem oka a rossz üzletpolitikának. Az autópályáknak csupán az a dolguk, hogy az egyik ponttól a másikig gyorsan és kényelmesen el lehessen jutni rajtuk. Éppen elég az a teher, amit visznek. Csak menni, haladni kell rajtuk.

Olvasóink írták

  • 2. Nagygábor 2008. december 03. 10:22
    „Maaaaaaaaaaargit!!!
    Én meg éppen azon gondolkoztam, hogy évek óta mindenki mindent ráfogott az autópályára vagy a hiányzó autópályára. Mindenről a még el nem készült vagy a már elkészült autópálya tehet. Erről szólt a nagy cikk és a fényképek, ezt írták meg itt is.”
  • 1. Margit 2008. december 03. 09:58
    „Nagyon jó a cikk, a mai világot valóságosan tükrözi. Semmit sem mond! Okoskodó, egymást követő sorokban a gitt rágása, hogy én is egy képzavarral éljek. Az is lehet én is elmehetnék újságírónak? Mennyi a honorárium egy ilyen alkotásért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy másik bizalom

"Az állami fizetésből élők számára akkor az volt a rábeszélés alapja, hogy a konvergencia program… Tovább olvasom