Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Félidő: 1–3

JEGYZET - "A futballalapúvá vált társadalom nyelvén: az Orbán-kormány és a való világ meccsén 1–3 a félidő állása."
Látják, a nap is másképp süt! – mondta Orbán Viktor éppen két évvel ezelőtt, a 2010-es győzelem másnapján. Azt is hozzátette: a 68 százalékos diadal az EU-elkötelezettség és a demokrácia megerősítését jelenti; ráadásul megbuktak az oligarchák is. Azt ígérte: a nemzeti együttműködés rendszere jön, amikor a politikának tilos a magánérdekekről szólnia.

A ciklus félidején a nap ugyanúgy süt, mint más tavaszokon, sokan mégis az ország fölött gyakran tornyosuló sötét felhőket fürkészik. Egy egész generáció nyugdíjcélú megtakarításait élte fel a túlburjánzó állam. A gazdasági szabadságharcról végérvényesen bebizonyosodott: költséges volt, és tökéletesen eredménytelen. Szédítő hullámvasútra ült a forint, a pénzpiacokról méregdrága az ország finanszírozása. A kipaterolt IMF-et épp most édesgetjük vissza. Közben a Malév megszűnt, az oligarchák pedig élnek, mint hal a vízben. Magyarország a kiszámíthatatlanság szinonimájává vált Európában. A magyar jogtörténet szakmai csúcsteljesítményeként felmagasztalt, iPaden fogant alaptörvényt és a sebtében elfogadott sarkalatos törvényeket nem győzik módosítgatni. Az egykulcsos személyi jövedelemadó zsákutca: a klientúrát és a leggazdagabb 10 százalékot még tehetősebbé teszi, a többséget szegényebbé. A centrális erőtér kialakulóban – sokan már félnek nyilvánosan véleményt mondani. Ezen egy olyan országban nem is lehet csodálkozni, ahol Kövér László házelnök – aki Schmitt Pál bukása után ideiglenes köztársasági elnökként a nemzet egységét testesíti meg – a tényfeltáró-oknyomozó újságírókat következmények nélkül „nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terroristának" minősítheti.

A futballalapúvá vált társadalom nyelvén: az Orbán-kormány és a való világ meccsén 1–3 a félidő állása. Innen szép fordítani. A gondok pontos megfogalmazásához is érdemes tiszta forrást keresni. „A megszorítások mára megfojtották a gazdasági növekedést, és fojtogatják a háztartásokat is. Ha ebben a sokszorosan sebzett országban megszűnik a szociális háló, ami minden hibájával együtt is védelmet nyújtott a társadalom számára, abból nagy baj lesz, nagyobb, mint most bárki közülünk gondolná. Ha nem fékezzük meg a kormányt a szociális vívmányok szétverésében, akkor azután nem lesz megállás. A mai szociális válság újabb és újabb családokat, nyugdíjasokat és dolgozókat ránt majd magával. Lássuk be, hogy ez a kormány szociálisan érzéketlen, és azokat a szociális értékeket, vívmányokat, amelyeket a magyar emberek hosszú évtizedeken át felépítettek, és a rendszerváltás viharai közepette is átmentettek, most kész esztelen módon lerombolni."

Orbán Viktor fogalmazott így 2007. szeptember 18-án. A Fidesz elnökének talán igaza volt akkor – és igazak ezek a mondatok ma is.

Olvasóink írták

 • 2. scott1 2012. április 27. 11:27
  „Ismétlem önmagam! Aki nem akadt meg azon, hogy egy a kurvák között a "kurv@k országában", aki nem akadt fent azon, hogy ő a magyarsága miatt nem több egy "moslékzabáló genetikailag alattvaló" hulladéknál, most értetlen és megsértődik a terrorista jelzőn? Az intellektuel, aki mindig is hirdette, hogy ő megérti mi is a mögöttes...?
  Megsértődik, hogy terroristának hívják azt, aki fél évet is vár a megfelelő időpontra, hogy akkor tegye nyilvánossá a tényfeltáró cikkét amikor a legtöbbet árthat?
  És mindezt a tényfeltáró újságírás nevében, amikor azt maximum csak a tankönyvekből ismerheti... :D”
 • 1. theseus 2012. április 27. 09:54
  „Vannak találó megállapítások a cikkben, de ez az 1-3 nekem elég sületlenségnek tűnik. No meg a való világ is, mint a kormány vélt ellenfele.
  Mit akar ezzel mondani a szerző? Hogy a kormány nem a való világ része? Vagy a világ a kormány ellen van? Vagy a szerző a valóságshow-k bűvöletében él, és azokra céloz?

  Sporthasonlattal egy kormány meccselni a parlamenti ellenzékkel szokott: a kormánypártok az ellenzéki pártokkal. Ebben a meccsben viszont aligha képzelhető el hasonló eredmény, legfeljebb az újságíró álmaiban. Bármilyen hibákat is követ el a kormány, az ellenzék továbbra sem rúg labdába, egyszerűen osztálykülönbség van a kormány és ellenzéke között.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakma, kolléga - Darvasi

Pontosan tudom, hogyan zsigerelik ki a fiatal újságírókat. Azt is hallom, hogy terroristáknak nevezik a dolgukat végző tollforgatókat.
Tovább olvasom