Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Félnetek nem kell

"A határon túli magyarokat honosítani nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem."
Meleget és hideget egyaránt mondtak a magyarok az egyszerűsített honosítási eljárás tegnapi indulásakor. A kivételes lehetőség fogadtatásáról a Katona József Bánk bánjából ismert mondat jutott eszembe. A többértelműség retorikai példamondata, amelynek értelme néhány vessző helyén múlik: „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem." A modell alapján aktualizált mondat számomra az örömé: „A határon túli magyarokat honosítani nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem." Mert ez trianoni jóvátétel – az erdélyi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai magyaroknak. Mert (akár szerbiai és romániai minta alapján is) jár – a Kanadában, az Etiópiában, vagy épp Ausztráliában élő magyaroknak. Hiszen csak egy anyaországi dokumentumról van szó, amely igazolja, hogy az azt igénylő és arra méltónak talált személy: magyar. Nem több ez, mint egy testvéri gesztus.

Másképp látják ezt azok, akik vesszőcskéikkel azt mondják most is, mint 2004. december 5-én: „A határon túli magyarokat honosítani nem kell, félnetek jó lesz; ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem." Az akkori eredménytelen szavazáson az alacsony részvételt (37,49 százalék) a magyarság sorskérdése iránti közönyösséggel magyarázták. Az öt éve megjelent szavazók közül a nemet voksolók magas arányát (48,43 százalék) pedig a nemzeti felfogással való szembefordulásként értelmezték – határon innen és túl. Az akkori heves propagandában adott és kapott sebek mára behegedtek: több százezer honosítási kérelemre számít idén, a lehetőséget kínáló első évben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. A határon belül élők közül nem kevesek megerősítésre várnak: „...félnetek nem kell...".

11 paragrafus – egyetlen A/5-ös lapon elfér a tegnaptól alkalmazott honosítási törvény. Mindegyik pontja azzal kezdődik, hogy az 1993. évi magyar állampolgárságról szóló törvény melyik paragrafusa helyébe lép „az alábbi rendelkezés". A honosított Magyarországra beutazási engedélyt kap, külföldön magyar konzuli védelem illeti meg. De nem részesülhet például ingyenes egészségügyi ellátásban (mert annak külön járulékfizetés a feltétele), mint ahogy nem kap választójogot sem (mert az csak magyarországi lakóhellyel rendelkezőnek jár). Mert a kettős állampolgárokat az anyaországban élőkkel azonos módon azok a jogok illetik meg, amelyeknek nincs külön is szabályozott feltétele. Ezek a határai a határokon átívelő nemzetegyesítésnek.

Olvasóink írták

 • 15. klj_54 2011. január 10. 14:26
  „Én holnap beballagok Moldávia nagykövetségére és követelem magamnak a moldáv állampolgárságot is!
  Milyen jogon?
  Azon a jogon, hogy útközben a magyarság letelepedett kis időre Levédiában, az pedig manapság Moldávia!
  Nem mindegy, hogy 80 vagy 800 évre tekintünk vissza?
  Unom már azt, hogy orbán (direkt kisbetű!) kicsinyes érdekei érdekében megpendíti az érzelmi húrokat és a balga nép pedig mint az ökör gondolkodás nélkül követi!
  Elnézést kérek attól akit megsértettem, mert nem az volt a szándékom a kemény szöveggel, de jó lenne ha érdemben valaki helyre tenné a dolgokat!
  Nekem is lakik Aradon, Szabadkán rokonom, tehát tudom miről írok.”
 • 14. s3307 2011. január 09. 10:35
  „én nekem semmi bajom a szerencsétlen határon túli hnfitársunkal,hisz ők nem tehetnek arról,hogy oda születtek,de azt már nehezen emésztem meg,hogy a magyar igazolvánnyal olyan támogatásokat kapnak amit a mi adóinkból osztogatnak,pedig az ithoni gyerekeknek is kellene többet adni,hogy ne éhezenek,ha majd ide haza mindenkinek egyformán jut a támogatásból akkor de csakis akkor adjunk a határon kivűlieknek,mert ameddig az ithoni szegényeknek nem jut addig akárhogyan sajnálom is a határon kivülieket ,igazságtalannak tartom a támogatások bizopnyos fajtáját,pld:oktatás utazás egészségügy.”
 • 13. FildödiFerenc 2011. január 04. 23:48
  „" Eduardum occidere nolite timere bonum est " - írta meg a ( mint utóbb kiderült) a halálos ítéletet
  Orleton püspök 1327-ben.
  Edwardot megölni nem kell félnetek jó lesz.
  Néha csak egy vesszőn múlik az életünk.

  Forrás: Maurice Druon, Az elátkozott királyok ( Franciaország nőstényfarkasa,325.o.)”
 • 12. unknown 2011. január 04. 23:18
  „Általános megjegyzés klj_54 érdeklődése kielégítésére. Több felvonásban voltunk elszenvedői a DM jóvoltából a bejelentkezési neveink kényszerű változásának. Előbb keresztnevemen (flórián) irogattam, majd a blokkolás miatt lettem "legal", aztán az unknown. A "legallal" is azt fejeztem ki, hogy ma is onnan küldtem a hozzászólásaimat (saját gépemről), mint azelőtt. Időközben valaki lefoglalta a "florian" nick nevet, ezért nem használhatom újból.”
 • 11. unknown 2011. január 04. 22:46
  „Kedves klj_54, nem tartozik a jegyzet témájához, hogy van-e honlapod. A szavazati jog dolgában pedig - komolyra fordítva a szót - arról van szó, hogy a 2014-es parlamenti választások idején a 200 főre csökkenő létszámú parlamentbe a hazai kissebbségeknek is (várhatóan) módja, joga lesz egy-egy képviselőt küldeni, megválasztani. Ezen belül a román, a horvát, a német, a szlovák, a cigány stb. kissebségeknek. Kb. 10-12 tárgyalási joggal rendelkező képviselő ülne be a Parlamentbe. Nos itt lát lehetőséget, esélyt Semlyén arra, hogy a külhoni magyar közösségek jelentősebb számú csoportjai is élhetnének ezzel a választható delegálási lehetőséggel. Nyilvánvaló, hogy kik, mely terület jöhet számításba: az erdélyi magyarok, a vajdasági, valamint a Szlovákiában élő magyarok... Az elképzelés kidolgozása még csak az ötletelés szintjén létezik. Az általam itt leírtak első része a hazai kissebbségek képviseleti jogáról már felmerült a Fidesz, de még az MSZP választási programjában is.”
 • 10. klj_54 2011. január 04. 22:11
  „9. hozzászólás unknown 2011.01.04. 21:44
  &
  8. hozzászólás purgator 2011.01.04. 20:11
  Nem először és nem is utoljára megadom honlapom elérését!
  Mivel a "csutak" nick nevet visszadobta, nevem kezdőbetűiből és születésem évéből generáltam egy ide szóló nick nevet.
  http://csutak.fw.hu

  És ti?
  Nem zavar a névtelenségetek,de az igen, hogy ha valaki úgy bírál, hogy közben bújócskázik. Mondjuk az a fajta hozzászóló önmagát minősíti!
  Eddig sem akadtunk össze mi hárman és ezután sem fogunk:)”
 • 9. unknown 2011. január 04. 21:44
  „7. klj_54 2011.01.04. 18:03

  Amikor a DM az új székházba költözött, abban az időben volt egy pillanat, amikor a bejelentkező ablak kitöltésekor a rendszer azt üzente vissza, hogy ez a nick név foglalt, nem lehetett belépnem. Ekkor regisztráltattam magam újra, s ha már nem ismert fel a DM számítógépe (programozói hibájából) választottam az "ismeretlen" (unknown) nick nevet. Előtte a saját keresztnevemet használtam. Egyébként mivel másabb, mennyivel valósabb a Te klj-54-ed? Ha meg úgy gondolod, hogy hozzászólásommal lesajnáltalak, kioktattalak, akkor érezd annak...”
 • 8. purgator 2011. január 04. 20:11
  „7. hozzászólás klj_54 2011.01.04. 18:03
  "2. hozzászólás unknown 2011.01.04. 10:38
  Köszönöm a lesajnálást, de nem kérek a kioktatásodból.
  Én veled ellentétben névvel merem vállalni a véleményem!"

  T. klj_54,
  túltengő nemzeti identitás(zavarod) mellett ízes, szép magyar nevedhez hadd gratuláljak!”
 • 7. klj_54 2011. január 04. 18:03
  „2. hozzászólás unknown 2011.01.04. 10:38
  Köszönöm a lesajnálást, de nem kérek a kioktatásodból.
  Én veled ellentétben névvel merem vállalni a véleményem!
  Nem ismerlek, de ismerek olyan embert aki ma a parlamentben osztja az észt, anno velem együtt járt a Foxi-maxira:)
  Köszönöm , de én az ilyen hiteltelen volt jelentőknek (KISZ és Párt titkárnak jelentési kötelezettsége volt!) nem hiszem el azt sem, ha köszönnek.
  Sem Orbánnak sem Tömjénnek semmilyen erkölcsi alapja nincs erre a lépésre, lévén ez nem szerepelt az amúgy meg sem hirdetett választási programjukban!”
 • 6. FanyarDárda 2011. január 04. 16:41
  „Kedves 4-5. Unknown, köszönöm a megnyugtató érveket. Meggyőzően hangzik - a józan ész szabályai szerint. Így legyen...”
 • 5. unknown 2011. január 04. 15:10
  „Még valamit az előzőhöz. Gondoljunk bele abba, hogy ha ténylegesen komolyan felmerülne az "elcsatolt területeken" élő magyar nemzetiségűek szavazati joga megadása, akkor a rasszizmus vádját elkerülendő meg kellene adni a választói jogot az ott élő más nemzetiséghez tartozók számára is. Igaz? Nahát emiatt sem lehet erre gondolni.”
 • 4. unknown 2011. január 04. 15:05
  „3. FanyarDárda 2011.01.04. 11:56

  Nézd, ha én is oly mélységig lennék elkötelezett tagja a Kereszténydemokrata Néppártnak, mint annak elnöke Semjén Zsolt, úgy magam is kapásból támogatnám ezt a célt, törekvést. A Fidesz (a nagyobb kormányzó párt) ezt még százszor átgondolja, mert akár Europában, de a világon mindenütt az a trend, hogy a választói jog állandó lakcímhez kötött. Ezért a Fidesz nem fog ez ellen cselekedni.”
 • 3. FanyarDárda 2011. január 04. 11:56
  „2. unknown, Semjén miniszterelnök-helyettes nyilvános megszólalásában "magánemberként" összetartozónak vélte az állampolgárságot és a szavazati jogot. Természetesen senki sem gondolhatja, hogy saját szakállára, előzetes egyeztetés nélkül lebegtette volna meg ezt a kitételt. Szokjuk csak a gondolatot... Hozzátette: "az Országgyűlés bölcsességére bízza a továbbiakat..." Azt már látjuk, hogy ez mit jelent. Ha a vezér füttyent, a frakció nyomja a gombot. Ennek pedig semmi köze történelemhez, jóvátételhez, szellemi-kulturális-genetikai-miegyéb összetartozáshoz. Szimpla hatalombeágyazási technika ez, semmi több.”
 • 2. unknown 2011. január 04. 10:38
  „1. klj_54 2011.01.04. 10:17

  Nem szidlak Téged, pláne nem anyukádat, de az élet, a természet lényege a fajfenntartás, a fizikai állapot egyensúlyban maradás törvény ösztöne. Azáltal, hogy néhány nagyhatalom anno átrajzolta saját önös érdeke szerint magyarország határát még nem kell tudomásul vennünk azt, hogy rendben, oké, ti határon kívülre került magyar nemzet gyökerű fajunkhoz, rasszunkhoz, genetikailag kapcsolt történelmünkhöz tartozók már semmiféle kulturjog szerint sem tartoztok hozzánk, a papíralapú adathordozón átrajzolt területen belül tovább létező magyarok nemzettestéhez.
  Nem szidlak, de mélységesen sajnállak Téged.”
 • 1. klj_54 2011. január 04. 10:17
  „Lehet engem szidni, anyukámat is de a tények tények maradnak.
  Ezzel a döntéssel Orbán végletesen ketté osztotta a magyarságot!
  Nem merek nemzetet írni, mert a nemzet a fejekben már régen szétszakadt.
  De sokan azt gondolják, hogy a külföldi állampolgárok szavazatára van szüksége Orbánnak ahhoz, hogy 2014-ben megint ő legyen aki kormányozhat!
  És azért ha belegondolunk, van benne valami!
  Európa lassan érdemi határok nélküli lesz. Ukrajna, ahol tényleg jó lenne a kettős állampolgárság, nos ott ez tilos!
  Tehát a hatalmi érdekeken kívül semmi nem indokolja a kettős állampolgár szavazati jogát.
  Majd Erdélyben és vajdaságban döntik el, hogy itt ki adja az alamizsnát!
  Sajnos igazat szólott Antall az elhíresült mondásával:
  "Tetszettek volna forradalmat csinálni!"
  Előtte állunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet a mederben

"Bárcsak sikerülne jól csinálni ezt az elnökséget!" Tovább olvasom