Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Felnőttjátszótér

JEGYZET - ˝Mint amikor elkezd futni valaki.˝
A magyarok nem becsülik rendszerváltásuk vívmányait, Magyarországon a végét járja a demokrácia: ez jelent meg a Die Presse című osztrák napilapban az önkormányzati választás alkalmából. Az írás szerzőjének, Rásky Béla történésznek nincs jó véleménye a kormányunkról, az ellenzéket is morálisan züllött klikknek látja, a társadalmat pedig közömbösnek. Arrafelé az ilyen látleleten nem megsértődni szoktak, inkább vitáznak vele. Bár mifelénk most a vita bolsevista trükknek számít, mégis érdemes elgondolkodni a bécsi történész egyik minősítésén. A magyar társadalmat szerintem nem lehet elintézni azzal, hogy közömbös. Tényleg sok a közélettől elzárkózó ember, de a politika előbb-utóbb szembejön a polgárral.

Ha például azt hallja, az önkormányzat nem támogatja a táncegyüttest, ahová a kislánya jár, rögtön érdekelni kezdi, ki a képviselője, milyen pártállású. Akik így kerülnek kapcsolatba a közélettel, utóbb találkoznak azokkal, akiket már régebben megérintett a nagypolitika stadionhangulata. E találkozások egyik színhelye a Facebook. Egyik barátom megoszt egy fotót, és aláírja: „leendő polgármesterünk", mire a válasz pár percen belül: „nem fáradt még el a nyelved?". A folytatást nem idézem. Föl lehet sóhajtani, hogy huszonöt év után itt tart a vitakultúránk, de ez is közösségenként változó. Sok helyütt fejlődik, valahogy úgy, mint amikor elkezd futni valaki, és egyre hosszabb távokra képes kifulladás nélkül.

A futás azért jutott eszembe, mert én is felfedeztem, hogy ilyenkor kiszellőzik a fej, és néha tetszik, amit menet közben látok. Vasárnap kora este például újabban tele van a felnőttjátszótér. Az összes kondigép foglalt. Középkorú férfiak és nők, akik elkezdtek odafigyelni magukra, izzadnak hétről hétre. Ez komoly döntés eredménye, és például azt is hozza magával, hogy az addig esetleg közömbös ember jobban ügyel a környezetére, a közelében élőkre. Úgy látom, lehet bízni abban, hogy ők egyre többen lesznek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűréshatáron

˝Márpedig ez társasjáték.˝ Tovább olvasom