Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Félreismert ország

JEGYZET - "A közélet szereplői nem is akarják megérteni egymást."
Mintha ez egy barátságtalan, a saját törvényeit figyelmen kívül hagyó ország lenne, pedig nem így van, megint félreismernek minket – érdekes ez a végkövetkeztetés és zárszó, amellyel végleg letudja az elmúlt napokban egész Európát foglalkoztató magyar vitát Győri Enikő uniós államtitkár. Ez a megállapítás most nem a hazai közvéleménynek szólt, hanem a Financial Times brit gazdasági napilap blogjában azoknak, akiknek jobban kellene ismerniük Magyarországot. És tényleg igaz, a nyereg alatti húspuhítás legendájától Eduard Benes beszédén át, amely szerint az első világháborúért a magyarok a felelősek, máig komoly hagyománya van a mi félreismerésünknek. Győri Enikő tételesen sorolja, nem is igaz, hogy Magyarországon a demokrácia, a sajtószabadság és az alapvető jogok sérülnek, és jellemző, hogy a nyugati újságok nem írják meg, hogy csökken a munkanélküliség, és 9 év után kikerült Magyarország a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól, és felgyorsult a gazdasági növekedés.

Nem szeretném bármelyik állítását is kommentálni, vagy azt firtatni, rajtunk vagy inkább a mostani európai politikusokon múlott, hogy elmérgesedett a viszony. Azt viszont sajnálom, hogy a megtámadtatás, a félreismertség fölötti csalódás érzése nem vált igazi közösségi élménnyé, annyira se, mint egy országos eső. Pedig jót tett volna.

„Az igazság, mihelyt kimondtad: már nem igazság; legjobb esetben is csak gyarló megközelítése az igazságnak." Talán komolytalan és profán ezen a helyen idézni az idén száz éve született, nemrég állami oldalról is ünnepelt Weöres Sándort, de egy ilyen igazság belátásával kezdődik önmagunk megismerése. Ez a filozófia pedig a jelek szerint már sohasem fog meggyökeresedni a magyar parlamentben. Most például meg lehetett volna beszélni, nem egymást vádolva, hanem kicsit aggodalmasan azt, hogy mi ennek a tendenciózus félreismerésnek az oka. Vagy inkább azt, hogy ha már az EP tagjai felszínes ismereteik, előítéleteik alapján ítélnek, és szavazáskor bunkó módon visszaélnek az erőfölényükkel, akkor legalább mi ne akarnánk egymást szándékosan félreismerni, félreérteni, félremagyarázni. Az utóbbi három év meghatározó fejleménye szerintem, hogy a közélet szereplői nem is akarják megérteni egymást. Nem akarnak tudni egymás érdeksérelmeiről, meggyőződésük, hogy a rossz döntés is jobb, mint hezitálni, a csúsztatás is jobb válasz a bírálatra, mint egy hiba beismerése. Ez pedig kultúrateremtő erő; nem vagyok benne biztos, hogy egy kormányváltással nyom nélkül eltűnik. Szemellenző behúzva: Horn Gyula temetésén pfujolják a miniszterelnököt, a Facebookon karikaturista ismerősöm olyan rajzot tesz közzé, amelyen a baloldali magyar EP-képviselők páros lábbal ugrálnak Magyarország térképén, vörös fejjel.

Szerintem egyelőre több okunk van örülni, mint sajnálkozni afölött, hogy a világ nem ismer minket alaposabban.

Olvasóink írták

 • 3. csonakos 2013. július 11. 07:03
  „Jó jegyzet! A valóságot írja le!
  theseus
  Egy pár tüntető agyonlövése nem probléma a Fidesz szerint! Lásd Törökországi tüntetésekről tett nyilatkozatukat. Meg azt is elfelejted a net korában, kering a neten egy FIDESZ-es hozzászóló kérdése 2006-ból, miért nem éleslőszerrel lőnek a tüntetők közé! Szóval ezek tudatában álságos a hsz-szed!”
 • 2. dimari 2013. július 10. 18:30
  „theseus
  Ön látta a TV-ben a 2006-os "békés tüntetést"? Én is elítélem a rendőri intézkedések egy részét, de a kukák, autók és TV székház felgyújtása nem a baloldal szégyene és bűne volt.
  A baloldali politikai gyűléseket (és a rendszerváltó Göncz Árpádot) tojással dobáló, pfujoló "társaság" sem sem a saját szimpatizánsaiból állt össze.
  A parlamentben Orbán szerint nincs is szükség ellenzékre. Így aztán alig kapnak szót, törvényjavaslataik a semmibe szállnak, szavazataiknak semmi súlya.
  Ez a demokrácia?
  Nem rasszista a Fidesz, de Nyirőt újratemeti, más zsidó gyűlölőről utcát akar elnevezni...
  A közmédia (és a múlt héten Szájer az EP-ben) ma megint azt mondta be, tavaly érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, miközben "csak" a külföldi bankok feltőkésítették az itt működő fiókjaikat. Ez nem hazugság volt?
  A külföldre kényszerült magyar munkavállalók vajon nem viszik a hírünket? A jót is, rosszat is.
  Az internet korában nincsenek titkok, és ez jó.
  A hazudozásokra pedig már nem elég intelligens, visszafogott válaszokat adni, mert csak felbátorítjuk a szemérmetlen és gátlástalan "szónokokat".”
 • 1. theseus 2013. július 10. 14:01
  „"Az utóbbi három év meghatározó fejleménye szerintem, hogy a közélet szereplői nem is akarják megérteni egymást."
  Kedves Bakos Úr!
  Ez egyáltalán nem új fejlemény. Gyakorlatilag a rendszerváltás óta tart. És nem is hungarikum. Nyugaton is a magukét fújják a pártok, ez tkp. a modern pártpolitika lényege.
  Az sem újdonság, hogy a magyar baloldal mindent megtesz, hogy külföldön lejárassa a kormány és az országot, ha nem ők vannak hatalmon. Így volt ez 1998-2002 között is, akkor is egy nacionalista, sőt fasiszta diktatúraként festették le az országot nyugaton. Amikor meg ők voltak hatalmon, akkor teljesen rendben valónak találták a békés tüntetők brutális leverését, a szemük kilövését, stb. - lásd a 2006-os eseményeket.
  A magyarok már régen tisztában vannak ezzel, ezért nyert legutóbb kétharmaddal a mostani kormány, és ezért "nem vált igazi közösségi élménnyé, annyira se, mint egy országos eső."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös lónak

"A nem fizetők helyett a tisztességes szomszédokra terhelik a ma már adóként is behajtható szemétdíjat." Tovább olvasom