Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Felvonulók kérték

JEGYZET - "A nyilvánvalóan ellenzéki sugallatú tüntetés engedélye-
zésének kegye a kormány páratlan toleranciáját tanúsítja."
Ki tudja, miért, elsőre mindig a nyolcvanas évek emblematikus tévéműsora, a Felvonulók kérték ugrik be május elsejéről. Amikor Szegvári Katalin a dísztribün alatt kényszeredetten vigyorgó embereket kérdezgette arról, mit is szeretnének látni este a tévében. Persze a lista erősen korlátozott volt – sok meglepetés senkit sem ért.

Inkább az a meglepő, hogy a szocialistának titulált rendszerbe – április 4-e mellett – legjobban beágyazódott ünnep máig fennmaradt. Sőt utcanévként május elseje még az akadémia egyesek szerint kissé politikai ihletettségű tizedelését is túlélte – amelyben egyébként hajszál híján a szabadság és a köztársaság is elvérzett. Talán azért maradhatott, mert – ahogy az MTA indoklásában áll – „ugyan elsősorban szociáldemokrata ünnep, de 1955 óta XII. Piusz pápa rendelkezése alapján katolikus ünnep is, Munkás Szent Józsefé". Ez pedig azért mindenképp megér egy misét.

Május elseje emellett – bár bűnös módon ez egyelőre nincs jelezve a naptárban – a nemzeti tolerancia napja is. A három legnagyobb hazai szakszervezet például megtarthatja közös demonstrációját a munkahelyekért és a demokráciáért. Noha voltaképp nincs is miért tüntetni. Ezért a nyilván-
valóan ellenzéki sugallatú tüntetés engedélyezésének kegye a kormány páratlan toleranciáját tanúsítja.

Nincs ok demonstrálni, hiszen a gazdaság és a demokrácia virágzik, tele vagyunk betöltetlen munkahelyekkel, arról pedig végképp nincs szó, hogy a munkáltatók visszaélve helyzetükkel teljesen kizsigerelnék a munkavállalókat.

Úgy tűnik azonban, a május elsejei tüntetősdi túl mélyen ivódott belénk. Így ahelyett, hogy nyugodtan hátradőlnénk, és örülnénk a kínai szintű munkabéreknek és -feltételeknek, lázadozunk ellene. Pedig igazán beláthatnánk, hogy a munkások 19. század végi követelései például a nyolcórás munkanapról már régen elavulttá váltak, amelyet egyébként is körülleng a kádárizmus szaga.

Inkább menjünk ki a zöldbe, igyunk meg pár sört, és írjuk alá a rezsicsökkentést támogató ívet.

Az lesz csak az igazán korszerű.

Olvasóink írták

  • 2. Roland1000 2013. május 02. 13:07
    „Ez a cikk nekem is nagyon bejön. Valahogy nekem is ilyen ironikus a hangulatom, mint a cikk írójának..., és már nagyon régóta...:((

    Az is nagyon tetszik egyébként, hogy egyesek képeske csak azért megszüntetni egyes ünnepeket, mert anno az átkosban "találták fel" őket. Kész csoda, hogy még van például Nőnap.”
  • 1. csonakos 2013. május 02. 07:25
    „Nagyon jó ez a cikk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trafikportál

"Fél ország nézte meg saját házát, szomszédjáét." Tovább olvasom