Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Fémmaffia

"A csendes, békés temetők, sírhelyek felforgatása, megrongálása nem más, mint útszéli taplóság. Nem kell ebbe többet belegondolni, belelátni. Korábban is volt és a jövőben is lesz ilyen. Sajnos."
Legutóbb akkor írtunk lapunk hasábjain sírrongálásról, amikor ismeretlenek elloptak az óföldeáki temetőből tizenkét kőgalambot, és lefűrészelték a falu határában, az út szélén évszázadok óta álló, kovácsoltvasból készült, réz korpuszáról híres feszületet, a Kurunczi Jézuskát. (Utóbbit azóta már pótolták, szép gesztusként három falu fogott össze az ügyben.) Emlékszem, az óföldeáki eset kapcsán hogyan tette önkéntelenül helyre a falu plébánosát a megyés püspök. Katona Pál plébános a vandalizmus láttán ugyanis egyházellenes cselekedetről beszélt, Kiss-Rigó László viszont úgy vélekedett, inkább csak primitívségről van szó. És mennyire igaz.

A csendes, békés temetők, sírhelyek felforgatása, megrongálása nem más, mint útszéli taplóság. Nem kell ebbe többet belegondolni, belelátni. Korábban is volt és a jövőben is lesz ilyen. Sajnos. Kádár János és felesége sírjának kifosztásában is akadtak olyanok, akik többet láttak az egészben egyszerű barbarizmusnál, beteg elme cselekedeténél. Politikai összeesküvés-elméleteket gyártottak, televíziós műsorokban sejtettek, elektronikus levélben terjedt a fotó Gyurcsányról, aki Kádár koponyájával a kezében térdelt a kirabolt sírnál, szájából szövegbuborék jött ki azzal, „János, te mit csinálnál?"

Ismeretlenek most a szegedi Dugonics temető szovjet katonasírjait kopasztották meg. Még mielőtt valaki észtszindrómát kiáltana, politikai síkra terelné az ügyet, jelzem, itt sincs szó másról, mint bunkóságról. A síremlékekről letört rézdíszeket ugyanis valószínűleg színesfém-kereskedőknek adják el. Mert ebben a kicsiny országban az utóbbi időben mindent ellopnak, ami színes és fémből van. Óvatos vasúti becslések szerint idén a MÁV-nak már három-négymilliárd forint kárt okoztak a kábeltolvajok. Újdonság, hogy a színesfém mellett már az optikai kábeleket is lopják, de azért még mindig a vörös és a sárga réz, meg az alumínium a keresett a felvásárlók körében. Hogy kik a felvásárlók? Nem tudni. Nem sokan buktak még le, mert ebben az országban valahogy kicsúszik a rendőrség keze közül az olajozottan működő színesfémmaffia. Legalább olyan megfoghatatlan, mint amilyen az olajos meg a bormaffia volt. Ez egy ilyen ország.

A vasutasok nemrégiben javasolták, rendeletben szabályozzák, hogy a fémhulladék-átvevők ne vehessenek színesfémet származási okmányok nélkül. A helyzet az, hogy már most sem lehetne vásárolni a kereskedőknek származási dokumentum nélküli fémet. Hát ez az, nálunk a gyakorlatban mindig minden másként van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hiszékenység vámszedői

"El kell még telnie egy-két évtizednek, hogy a mindenható állam korában szocializálódott magyarok is… Tovább olvasom