Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Fenyegető tél

JEGYZET - "A megjósolt szociális katasztrófát a fűtés körüli problémák szaporodása is pontosan jelzi."
Móra Ferenc nyolcvan-száz évvel ezelőtti szociografikus érzékenységű írásai juthatnak eszünkbe a híradásról: sokan már nem teherautóval, hanem vödörrel, táskával mennek a Tüzépre szénért, tűzifáért. Pár napra elegendő mennyiséget képesek csak egyszerre megvenni. Ennyire futja.

A sokak által megjósolt közelítő szociális katasztrófát a fűtés körüli problémák szaporodása is pontosan jelzi. Magyarországon a lakossági energiafelhasználás közel háromnegyede a fűtésre fordítódik – annak ellenére is, hogy nálunk évente átlagosan alig 190 napon kell csak meleget biztosítani. Azonban ez is megoldhatatlan gond sokak számára. Nem csak azért, mert a lakóépületek háromnegyede energetikai szempontból abszolút korszerűtlen; hanem azért is, mert egyszerűen egyre többen kénytelenek választani: élelmiszert vesznek vagy tüzelőt.

Hogy a helyzet mennyire súlyos, azt egyetlen, évről évre sokkolóan emelkedő szám is jól mutatja: az elmúlt télen – pontosabban az előző fűzési szezonban – 430-an fagytak meg Magyarországon. Ebben a statisztikában együtt szerepelnek a hajléktalanokkal azok, akik fűtetlen otthonukban hűltek ki. A Magyar Szociális Fórum kerekasztala már az év elején „elsőrendű politikai kérdésnek" minősítette az emberéletek védelmét, és azonnali szükségintézkedésekre szólította fel a sorozatos kihűléses halálesetek miatt a miniszterelnököt. A fagyhalálszámlálást ezen az őszön már október elején meg kellett kezdenie a szervezetnek, és a képzeletbeli számláló egyre gyorsabban pörög.

Ennél kínosabb és látványosabb szegénységi bizonyítványt aligha tud kiállítani magáról egy társadalom. Persze ahol közellenségnek igyekeznek beállítani nemcsak a hajléktalanokat, hanem lassan már a szegényeket is, ott egy-egy „szemléletes konkrét példával" könnyen be lehet bizonyítani, el lehet hitetni a híreket egyre fásultabban fogadó választópolgárokkal: szerencsétlenek maguk tehetnek mindenről. Elitták, elbagózták a tűzifára valót, egyébként is felelőtlenek, nem dolgoznak, maguknak keresték a bajt, megérdemlik a sorsukat.

Jó lenne észhez térni, mielőtt ezen a télen újabb kínos rekord születik.

Olvasóink írták

 • 3. csergemerge 2011. november 04. 20:22
  „Persze ahol közellenségnek igyekeznek beállítani nemcsak a hajléktalanokat, hanem lassan már a szegényeket is.."

  Hol van az az ahol?
  Kik akarják beállítani közellenségnek a hajléktalanokat?
  Világosabb és felelősebb fogalmazást kérünk.
  Ne maszatoljunk!
  Ne hazudjunk!
  Tényeket, lehetőleg, cikkírók!”
 • 2. döngicse2 2011. november 02. 22:49
  „Ezt akartátok!Erre szavaztatok!
  Nem volt jó a szocializmus,most tessék! Itt a kapitalizmus,örvendjetek!
  Ezt hozta a fülkeforradalom!”
 • 1. naomi 2011. november 02. 18:29
  „A cikk minden szavával egyetértek! Vérlázító, hogy amíg egyes tűzközeli (a szó képletes és valós értelmében) honfitársunk legfőbb problémája az, hogy hova menjen üdülni télen, addig mások vödrönként hordják haza a tüzelőt, hogy legalább néhány órácskára meleget varázsoljanak a lakás egyetlen szobájában, még ha ezért cserébe pár napig zsíroskenyér lesz csak a kaja. Az összes fenntartási költség a csillagos egekbe szárnyal, miközben a bérek (ha van egyáltalán!) kábé 3-4 éve nemhogy nőnének, de örülhetünk, ha nem csökkennek. És aki hazavisz két vödör akácfát, még szerencsés: a panel-nyomorultnak még ez a lehetőség sem adott, a radiátorba hiába próbálja begyömöszölni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetői fényben

"Az élet sokszor tragikusabb dolgokat művel, mint a halál." Tovább olvasom