Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Fenyővásár

"Minden árus állítja, hogy a világ legszebb fenyőit ő kínálja."
Ha máshonnan nem, Fenyő Miklóstól biztosan tudhatjuk: Fenyő nélkül nincs karácsony. Ennyit az énekesről, ejtsünk szót arról a fenyőről, amelyet kis f-fel írunk. Amikor december 24-én este a feldíszített karácsonyfában gyönyörködik az ember, hallgatja vagy maga is énekli a lelket melengető dalokat, örül az őt körbevevőknek, akkor már nem jut eszébe, hogy nem is olyan egyszerű művelet a fenyővásárlás.

Kezdődik a kiválasztással. Minden árus állítja, hogy a világ legszebb fenyőit ő kínálja, formásak, nagyon bírják a szobahőmérsékletet, a tűlevelek olyannyira tartósak, hogy akár nyárig is az ágon maradnának, ha előbb nem dobnánk ki őket. Aztán kiderül, hogy nem is olyan formásak, mint amilyet elképzeltünk, vagy ha igen, ugyancsak megkérik az árát. Persze lehet alkudni. Van, aki kiütést kap az alkudozástól, inkább odaadja a pénzt, amit kérnek, majd hazafelé mérgelődik egy sort, és attól kap kiütést. A tapasztalat azt mutatja, az árusok 10–20 százalékot hajlandók engedni. De akkor már a talpba faragásért elkérnek néhány százast. Aki már néhányszor megküzdött otthon a konyhában a faragással, az általában nem sajnálja rá a pénzt, mert időt és nyugalmat nyer vele. Buszon szállítani nem ildomos, taxi csak olyan jöhet szóba, amelynek csomagtartója van, saját kocsiba begyömöszölni a kétméteres fenyőt nem akármilyen mutatvány, és már a kivételkor kiderül, ezek a tűlevelek mégsem annyira időtállóak.

Aki egyedül választ fát, az készüljön fel rá, hogy otthon, ahogy belép azonnal megkaphatja a kritikát: milyen csálé, béna a fa, nem is ilyen fajtát beszéltünk meg, stb. Tegyük fel, elnyerte a többiek tetszését, jöhetnek a díszek. De hová és ki rakta őket tavaly? Az tuti, hogy a sorizzóból valamelyik kiégett, elveszett, így aztán nem működik a többi sem. Újabb vitaforrás lehet, hová is kerüljön a fán a csillag, a gömb, az angyalka. Ki ette meg a fél doboz szaloncukrot? És ha minden akadályt leküzdöttünk, megnyugodtunk, körbeálljuk a ünnepi díszben pompázó fát, akkor jöhetnek a karácsonyi énekek.

Csak megjegyzem: annak, aki még nem vette meg a fenyőt, már csak négy napja van rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A balek mindig előre fizet

"Elég egy jól megfogalmazott hirdetés, tetszetős, belvárosi iroda, barátságos üzletkötőkkel." Tovább olvasom