Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Fénysegély

"éppen a fény hiányzik, azok a jelző reflektorok, amelyek sötétedés után is megmutathatják a pilótának, hol a kórház"

Megépül a bázis, felpörög a motor, szélt kavar a rotor, s már röpülhet is a gép. Súlyos baleset sérültjében, hirtelen támadt rosszulléttől eszméletét vesztő ember családjában lobbanhat a remény – még időben olyan kórházba szállítják a beteget, ahol szakavatott orvosok gyors segítségnyújtása után megmenthetik az életét.

Tulajdonképpen ilyen egyszerűnek látszott a történet, amikor Magyarországon megszületett a döntés: olyan légimentőbázis-hálózatot kell kiépíteni hazánk 93 ezer négyzetkilométerén, amely képes negyed-, de maximum félóra alatt helikoptert küldeni az ország bármely sarkába. A mentőhálón csupán egyetlen lyuk maradt a legutóbbi időkig – a Dél-Alföld ilyen bázis hiányában különösen veszélyes területnek számított. De a hosszan tartó vita (hova is épüljön a „helikopteristálló"?) már lezárult. Pénz is került, a kivitelezők jó és gyors munkát végeztek, így immár Szentesről repülhet a motorizált mentőangyal.

Aztán a nagy örömködést követően szép lassan kiderül: korántsem olyan rózsás a helyzet helikopteres mentés ügyben, mint az hittük. Fogalmazhatok így is: egy megoldással sikerült rávilágítani arra, hogy milyen sok is a gond, amit a szentesi bázisépítéssel sem sikerült megoldani. Hogy más ne mondjak rávilágítás kapcsán: éppen a fény hiányzik, azok a jelző reflektorok, amelyek sötétedés után is megmutathatják a pilótának, hol a kórház, ami fogadná a beteget.

Ám ha lenne is minden súlyponti gyógyintézetünkben kiépített fényrendszer, akkor hiányozhat még egy szilárd burkolatú parkolópálya, amire leteheti helikopterét a pilóta. De ha még ezt sikerül megoldani, máris újabb gondok akadályain bukhat el a jó szándék. Hogy mást ne említsek: a légi mentők éjszaka nem szállhatnak fel egész Európában, hiszen nem láthatóak a repülés korlátai, legyen szó építményről vagy akár csak egy kifeszített kábelről. Folytatva a gondok sorát: itthon a sötétedés utáni helikopterezés központi irányítása sem megoldott.

A felsoroltakkal természetesen nem arra akartam utalni, hogy felesleges volt a sokéves vajúdás, mert lám: a légi mentés korántsem gyógyír minden bajra. Csupán közérdekű gondjaink megoldásának bonyolultságára hívnám fel a figyelmet. És persze egy kissé összehangoltabb munkálkodásra buzdítanám az illetékes szakembereket és hatóságokat. Hölgyeim, uraim, figyelem: a szükséges feltételek összes elemét átgondolva készítsék el tökéletesnek szánt terveiket!

És korántsem csak a légimentő-bázisok rendszere, a leszállópályák mellől hiányzó fények jutottak eszembe, amikor ez utóbbi mondatot bepötyögtem a számítógépembe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidháború

"Majd kiabál, akinek fáj valami, és akkor lehet módosítani, faarccal." Tovább olvasom