Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Fényt kaphat

"Ha 2002-ben szabadalmaztatta az üvegbetont Losonczi Áron, akkor nagyon gyorsan eljutott a gyakorlati hasznosításig, mondja egy innovációban jártas, biotechnológiai felfedezések sorsát nyomon kísért kolléganőm. Ez sok területen jóval időigényesebb. Tény, szinte berobbant a köztudatba a fiatal feltaláló: Stockholm, London, Washington, Frankfurt – csak a legfontosabb bemutatók színterei."
Ha 2002-ben szabadalmaztatta az üvegbetont Losonczi Áron, akkor nagyon gyorsan eljutott a gyakorlati hasznosításig, mondja egy innovációban jártas, biotechnológiai felfedezések sorsát nyomon kísért kolléganőm. Ez sok területen jóval időigényesebb. Tény, szinte berobbant a köztudatba a fiatal feltaláló: Stockholm, London, Washington, Frankfurt – csak a legfontosabb bemutatók színterei. Magyarországon is kézről kézre adja, adta őt a média, az internetes keresőből gyorsan kitűnik, alig akad olyan rangos televíziós csatorna, országos napi- és hetilap vagy igényes magazin, ahol ne jelent volna meg.

Érdekes, amikor arról beszél Losonczi Áron, hogy temérdek kisebb, eseti megrendelése van, alig látszik ki a munkából, kötelezettségek teljesítése nyomja a vállát, eközben egy csöppet sem jutott előre az ipari méretű gyártás területén. És joggal lehet türelmetlen, hiszen a National Geographic Magyarország internetes oldalán februárban azt írta, hogy egy hónap múlva megkezdődhet a fényáteresztő beton ipari gyártása. Egy hónapon belül aláírják a szerződést egy külföldi befektetővel, ezt követően elindulhat a Csongrádon próbagyártott anyag ipari mennyiségű készítése is.

Nem értek az üvegbetonhoz, a simához is csak aljzatbeton szintjén, hogy mikor kell bele vasháló, meg fagyálló, de akkor lennék nyugodt, ha egyszer az általam még mindig szegedi központúnak számító KÉSZ első embere, Varga Mihály és Losonczi Áron tartana egy nagy közös sajtótájékoztatót. Szegeden. Sőt inkább Csongrádon, de nem bánkódnék akkor sem, ha Budapesten. Mert a több tízmilliárdos árbevételű, magyar tulajdonban levő építőipari magánvállalkozás biztos hátteret jelentene a nagyüzemi gyártáshoz.

Addig ez inkább egyedi, viszonylag költséges építőművészeti elem, ami el is tűnhet – ahogy egymás közt mondjuk, fényt kaphat –, vagy külföldre kerülhet, ha egyszer elfogy a feltaláló energiája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit is utálunk?

"Ez itt, kérem, tiszta Amerika! A mi mostani kampányunk karaktergyilkosságokkal kezdődött. A szocik… Tovább olvasom