Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Fesztiváldömping

"Egyre inkább versenytársat látnak egymásban a hazai fesztiválok."
Ahogy kevesebb pénz jut kultúrafogyasztásra, és érezhetően csökken a fizetőképes kereslet, egyre inkább versenytársat látnak egymásban a hazai fesztiválok. Reálértékben évről évre egyre kisebb állami támogatási keretet osztanak fel közöttük, sok rendezvény hasonló közönségréteget céloz meg, hatalmas küzdelem zajlik az országos médiumok figyelméért is.

Bár az elmúlt másfél évtizedben gombamód elszaporodtak a magukat fesztiválnak tituláló kisebb-nagyobb programsorozatok, a legpatinásabbnak számító, jövőre már alapításának 80. évfordulóját ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékok továbbra is állja a sarat az élesedő versenyben. Bátyai Edinát sok fesztiváligazgató kollégája irigyli a többiekkel összehasonlítva tényleg irigylésre méltó látogatottsági és jegybevételi adatok miatt. Hagyományai, nagyságrendje, presztízse és népszerűsége okán ugyan továbbra is megkérdőjelezhetetlenül a Dóm téri az ország első szabadtéri színházi fiesztája, de úgy tűnik, ez nem jelent előnyt a költségvetési pénzekért folyó versenyfutásban.

Kicsit belátva a kulisszák mögé is egyáltalán nem irigylem a szegedi fesztivál direktor asszonyát. Hihetetlen kompromisszumkészségre, egy kötéltáncos egyensúlyérzékére, egy gyógypedagógus türelmére és egy dörzsölt diplomata kifinomult tárgyalási technikájára van szüksége ahhoz, hogy szezonról szezonra biztosan hozza a fenntartó által meghatározott üzleti eredményt. Lehet persze vitatni a műsorpolitikát, szabad nagyokat és merészeket álmodni, de ha tisztában van az ember a realitásokkal, a könnyen kibuggyanó bírálat helyett inkább annak örül, hogy a botrányoktól hangos fesztiváldömpingben a szegedi játékok legtöbb előadása meg tudott maradni népszínházi ünnepnek. Nem itt játsszák a legprogresszívebb produkciókat, nem itt a legbátrabb a műsorkínálat, de amit kitalálnak, azt – dacolva a legkiszámíthatatlanabb ellenféllel, az egyre szélsőségesebb időjárással is – profin végigcsinálják.

A legfontosabb kritikust, a közönséget pedig egyértelműen sikerült meggyőzni, hiszen kitartó jegyvásárlóként szavaz Szeged fesztiválja mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vicc

"A farok nem csóválhatja a kutyát. Vagyis: nehogy már a politika formálja saját képére az embert." Tovább olvasom