Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Fesztiválmatek

"A Szeged napjához köthető monstre programáradatot egyszerűen képtelenség leltárba szedni."
Bevallom: igencsak csekélyke matematikai talentummal áldott meg a Teremtő. No de sebaj, nem menekülök az embert próbáló feladat elől, döntöttem tegnap, vasárnapnak délutánján. És csak azért is összeszámolom, hány programot kínált Szeged azon a kilenc napon, amivel elrajtolt a fesztiválváros idei fesztiválfutama.

Jegyzeteltem a Délmagyar programajánlóiból éppen úgy, mint a kollégáim által papírra vetett előzetesekből, tudósításokból. Felidéztem ismerősem élménybeszámolóit, hogy aztán felemeljem a két kezem (naná: a megadás jeleként), és bejelentsem: megbuktam. Gyanítom – teszem hozzá –, megbuknának azok is, akik mesterfokon űzik a sokismeretlenes képletek megoldását.

Mert a Szeged napjához köthető monstre programáradatot egyszerűen képtelenség leltárba szedni. Azt persze senki sem feledi, hogy volt itt kérem Forma–1-es autó főszereplésével levezényelt belvárosi autósparádé, az idén először egy hétnél tovább tartott a határon innen és túl is elhíresült borfesztivál, Ákos koncertjét tomboló siker koronázta, talpalatnyi hely sem maradt üresen a hídi vásáron, megrendezték a nemzetiségi fiatalok találkozóját. És akkor még szót sem ejtettem a kötelező, de nagyon jól eső hivatalos programokról, amikor azokat a kiválóságokat köszöntöttük, akik a legtöbbet tették palotás Szegedünk szépítéséért, a város művészetéért, kultúrájáért. De hogy Szeged legforgalmasabb terein ki, mikor és pontosan milyen produkcióval kápráztatta el a mosolygós nagyérdeműt, már csak különleges memóriával felszerelt számítógéppel lehetne valamilyen rendszerbe szedni.

A kérdés az: kell-e egyáltalán ilyesmivel vesződni?

Szerintem teljesen fölösleges. Szeged, a város környéke, az egész megye ünnepelt, vendégül látta az ország leghíresebb borvidékeiről érkezett száznál is több borászt, akik természetesen vendégül láttak százezernél is több embert a Széchenyi téri platánok alatt – tény ez kérem letár nélkül is. Mint az is: a világ 21 országából érkezett közel 800 kick-box-versenyző világkupázott, hogy aztán szabadidejében a Kárász utca környékén ámuldozzon: te jó ég, micsoda pezsgő-pörgő-viduló városba csöppent.

Mert bizony Szeged elkápráztatta a városba benyitókat, soha nem látott fiesztát kínált helybelinek, a világ túl feléről érkezőnek is. Roptuk is a táncot, hej, de nagyon roptuk. Hogy később hazaérve, magunk mögött hagyva a költekezős forgatagot, csak felhorkanjon bennünk a kérdés: no de kérem, hol van itt gazdasági meg pénzügyi válság? Mert a fesztiválkavalkádban úgy tűnt: sehol.

Bárcsak ezt mondhatnák el mihamarabb akkor is, ha végigpásztázzuk régiónk ipartelepeit, mezőgazdasági üzemeit, kereskedéseit is.

Olvasóink írták

  • 1. kakukktojas 2009. május 26. 06:30
    „Szerintetek miért érzi szinte minden újságíró kötelességének, hogy eldicsekedjen gyenge matematikai képességeivel ? Mintha ez érdem lenne, a felsőbbrendűség egyik megnyilvánulása. Legalábbis nagyon sok tálalás szerint. Talán inkább hallgatni kellene róla.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üdvös másodállás

"Jegyezzük meg azt is, ez a fajta „hittérítés" elsősorban a keresztény egyházakra jellemző." Tovább olvasom