Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Fiatal öregek

"Az öreg kontinensen, szerte a világon, a szeniorsportnak nagy a kultusza, hagyománya."
Kandalló, duruzsoló tűz, hintaszék, ölünkben pokróc, és mesélünk körénk telepedő, térdeplő, guggoló unokáinknak. Legtöbben így képzeljük el – idealizált filmek alapján – nyugdíjaséveinket. Nyugalom, harmónia, pihenés, lustálkodás – hiszen úgyis eleget robotoltunk már. Aktív korunkban. Eszünkbe sem jut, hogy 60, 70 és 80 év fölött is lehetnénk aktívak: utazhatnánk, kirándulhatnánk, sportolhatnánk.

Lehet, csak kifogás vagy gyenge magyarázat, mégis úgy gondolom: a mai idősek sportosan nevelkedtek. Így nőttek fel. Kevesebb volt a szórakozási, kikapcsolódási lehetőség, valamint „kitörési" pontként, karrierként is szóba jöhetett valamelyik sportág. Utóbbi megállapítás mára is igaz, viszont manapság tévé, videó, DVD-, MP-lejátszók, számítógépes játékok, a virtuális valóság „szipkázza el" a gyerekeket a sporttól. Órákat, délutánokat, napokat töltenek a képernyőre tapadva, különböző szinteket teljesítve, a „sportolásban" odáig jutva, hogy kedvenc focistájuk, kézilabdásuk megvásárolható mezében feszítenek az utcán, az iskolában. Ők 60, 70, 80 évesen sem húznak majd edzőcipőt, öltenek melegítőt, hogy fussanak, vagy lemenjenek a strandra úszni pár hosszat.

De ismerünk veterán sportolókat: úsznak, futnak, kerékpároznak, repülnek hobbiból, és versenyeznek is. Eredményeik olvashatók a sportrovat hasábjain, de nem ezért csinálják. Hosszan sorolhatnánk a neveket, de talán elég, ha csak Csamangó Ferencet, Bánki Horváth Bélát vagy Aczél Ferencet említjük. Béla bácsi 90 (!) évesen is járja a világot, gyűjti aktuális korosztályában a világ- és Európa-bajnoki aranyakat. Aczél Ferenc Vásárhelyről Szatymazra jár át repülni, a vitorlázórepülés a hobbija, az élete. Példák – példaképek. Tiniknek is.

Az öreg kontinensen, szerte a világon, a szeniorsportnak nagy a kultusza, hagyománya. Mi még általában úgy vélekedünk: az öregek maradjanak otthon, sóhajtozzanak, simogassák fájó testrészeiket, szedjék a gyógyszereket, menjenek az SZTK-ba. Az öregeknek (a beteg szó szinonimája nálunk) ott a helyük. Vagy az idősek otthonában – egyedül, elhagyottan.

De vannak köztük – egyre többen –, akik nem így gondolják. Hintaszék és lustulás helyett sportolnak, mozognak. Élnek. Túl a hatodik, hetedik, nyolcadik vagy kilencedik ikszen. Mégis fiatalosak. Mert fiatalok akartak maradni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sanyi

"Jöttek a haverok is nehéz borokkal, s emelkedettebb lett a hangulat." Tovább olvasom