Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Fíling

"A mostani ötvenesek, hatvanasok közül sokan még ma is izgulnak, ha országhatárra érnek, és Európában járva nem hisznek a szemüknek. Nem hiszik el, hogy a határokat szinte már csak a térképek jelzik."
Eddig csak a látvány volt lenyűgöző az M5-ös felüljáróiról, az alföldi táj végtelenjében figyelni az aszfaltcsíkokat, amint egy másik ország autóútjához csatlakoznak. A határok nélküliség érzete azonban egyelőre még csak fíling, valójában ez itt, a szomszédban, ki tudja, meddig, még határ marad. És nemcsak Magyarország és Szerbia, hanem az unió és Szerbia között is – máskülönben nem kellene megállniuk az autóknak.

Egy korszak azonban mégiscsak lezárult. Az a korszak, amelyben mindenkinek a gyomra összerándult, ha határállomásra érkezett, függetlenül attól, hogy a rajta lévő ruhán kívül más elvámolható holmi nem volt nála. Ezt az érzést mindenki ismeri, aki 1990 előtt lépett a tinédzserkorba, aki megtapasztalhatta, milyen az, amikor valakit szívatnak egy határon – csak úgy. Várakoztatják, mustrálják, kipakoltatják vele a csomagtartót.

Egy generáció élte le így legszebb éveit a volt szocialista országokban. A mostani ötvenesek, hatvanasok közül sokan még ma is izgulnak, ha országhatárra érnek, és Európában járva nem hisznek a szemüknek. Nem hiszik el, hogy a határokat szinte már csak a térképek jelzik. Ha mégis kalandtúrákra és szocializmusfílingre vágytak volna egyszerű határátlépés helyett, hát eddig bátran ajánlhattuk a figyelmükbe többek között a horgosi határállomást, hadd röpítse őket vissza a múltba.

A horgosit kihúzhatjuk ebből a sorból immár: küllemre minden korszerű feltételnek eleget tesz, már csak azért is, mert uniós támogatással, uniós mérce alapján építették. A jövőben semmi mást nem kell csinálniuk a szerbeknek, mint európai módon üzemeltetni. Ami azt jelenti, hogy ha hat sávot alakítottak ki az autósoknak, akkor az a hat sáv működjön is. Máskülönben hiába a szuper határátkelő, hiába nincs odáig vezető tankcsapdás, kacskaringós út, ha a bódé illatát érezzük a levegőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapos igazságok

"De a Lapos – az más. Szegeden fogalom, sok korosztály körében immár. Az öregebbeknek azért,… Tovább olvasom