Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Fitt finn minta

"Sokunknak sokkoló élmény kell annak belátásához, hogy az önellenőrzés és az öngondoskodás a kulcs a hosszú élethez is."
Az evéssel kezdődik. Orvostól hallottam, hogy az étkezéssel erősíthetjük ajándékként kapott tőkénket, az egészségünket, de akár puhánnyá is gyengülhetünk. Ha otthonról a mintát nem hozzuk, akkor legfeljebb önneveléssel szoríthatjuk rá magunkat az értékes étekre és a mértékletességre. Mert az iskolában nincs egészségtan, de használható háztartási ismereteket sem tanítanak.

A testsúly és a haskörfogat mérésével, majd a kívánatos számok elérésének célul tűzésével indul az állapotfelmérés az országjáró szűrőbuszon. A 2010-ben startolt, tíz évre tervezett akcióban a testösszetétel-vizsgálatokon túl nagyító alá teszik az ember szív- és érrendszerét; mérik vércukor-, koleszterin- és húgysavszintjét; nézik a testműködését. Az így keletkező 24-féle adatsorhoz 2002 óta hozzátehetjük a mára 3 frontossá szélesedett (a nőket megcélzó emlő- és méhnyak-, illetve a mindkét nemnek kínált vastagbél-) népegészségügyi szűrés eredményét. A listát növeli az 50-es évek óta évente egyszer ajánlott tüdőszűrés lelete, vagy a fogorvosi vizsgálathoz kapcsolt szájüregi szűrés, illetve a háziorvosok által javasolt évi egyszeri vérképvizsgálat. Mégsem lehetünk elégedettek. Csak annyit tettünk, mint a szaunázástól fitt finnek, 40 évvel ezelőtt. Az akciókon – a mi 3–70 közötti megjelenési arányunkkal szemben – 10 meghívott finn közül 9 részt vesz. 25 év kitartó egészségmegőrző kampánysorozatával északon dobbantottak: időben észlelik a bajt, ezért visszaszorították például a daganatos betegségek miatti halálozást.

„Foltot fedeztek föl a tüdején októberben – három hónap múlva már a temetőben sirattuk..." Sokunknak sokkoló élmény kell annak belátásához, hogy az önellenőrzés és az öngondoskodás a kulcs a hosszú élethez is. Könnyebb nassolással vagy lustálkodással kényeztetni magunkat, mint mozdulni. Pedig pofonegyszerű a szűrőbuszon kínált életmódváltó recept: sok, az évszaknak megfelelő zöldséget – most például savanyú káposztát – együnk, és napi fél óra sétával vagy sporttal dobogtassuk meg a szívünket!

Olvasóink írták

 • 5. kiokushyn 2011. március 01. 12:29
  „kedves Arena
  ennyi összegért NINCS!”
 • 4. Aranea 2011. március 01. 08:54
  „Mi nagyon szívesen elmennénk évente a szőrésekre. A gond csak az, hogy a beutalókért való szaladgálás, és a össze nem hangolható, lehetetlen időpontok miatt egy vizsgálat 2 nap szabadságot jelent, amit a munkáltató nem tolerál. A másik sarkallatos pont a pénz.Az átlagember számára nem kigazdálkodható a bérből.
  Ha valaki tud szegedi lehetőséget 1 napos, komplex éves szűrővizsgálatra (max. 5-10.000 Ft erejéig) szívesen venném, ha megírná. (különösen jólesne, ha az újságíró járna utána)”
 • 3. mugli 2011. február 28. 17:35
  „Jó poén. A férjem negyvenes éveiben jár. Elment a háziorvosához pár hónapja azzal a szándékkal, hogy szűrővizsgálatot kér. A tüdőszűrő kivételével mindenért keményen fizetni kell. Azt nem említem, hogy bejelentett munkája után évtizedekig mennyi járulékot befizetett, most meg annyi sem jár neki, hogy pár vizsgálatot kapjon. Ha már prevenció. Egyébként semmi krónikus baja nincsen, viszont rizikós korban van. Erről ennyit.”
 • 2. miszter 2011. február 28. 11:20
  „Egyetértek az előttem szólóval. Sajnos, az újságírónak fogalma sincs a közállapotokról, de ezt már más cikkében is észrevettem. Olyan szobaújságíró. Melegen van, ahogy látom, jó nő a sérója...”
 • 1. klj_54 2011. február 28. 10:34
  „Aaz újságíró megtette a tőle elvárhatót, cikket írt!
  Halovány lila gőze sincs a mai magyar valóságról:(
  Nem tudom, mikor volt utoljára orvosnál?
  Mikor próbált szakrendelőbe bejutni, netán vérvételre jelentkezni?
  Pénz, igen készpénz nélkül a beteg el sem jut az orvoshoz!
  Eljut és közlik vele, a szemműtétet máris meg kellene csinálni de majd kettő évet kell várni rá!
  De hatvanezerért szombaton felviszik pestre, megműtik és hazahozzák!
  Le lettem százlékolva, lévén "egész életemben munkakerülő voltam" és ez sajnos meg is látszik szervezetem rozoga állapotán:(
  Járok reumatológiától kezdve szemészig orvosokhoz, tehát nem hallottam a sarki fűszeresnél amint a hentes az autószerelővel beszélget.
  A mai magyar egészségügy csak azokat szolgálja ki időben és megfelelő színvonalon, akik kellő készpénz birtokában vannak!
  Sajnos ide züllöttek:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovas szán

"Negyven éve lovas szánnal lehetett közlekedni ilyen időben. Ha így megy tovább, akkor lassan visszatérhetünk ehhez." Tovább olvasom