Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Fizethetünk

JEGYZET - "A Mol-papírokkal tőzsdéző kormány is újabb tízmilliárdokat bukott pár óra alatt."
Nemcsak a magyar, a görög kormány is tanácskozott vasárnap. Athénban sürgősségi ülésen gyorsan határoztak arról, betömik a költségvetésben keletkezett lyukat, hogy tartani tudják az idei és a következő évi államháztartási hiánycélt. Ingatlanadót is kivetnek – négyzetméterenként féltől tíz euróig évente –, amit a lehető legegyszerűbben a villanyszámlával szednek be. Papandreu kormányfő úgy fogalmazott: elhatározták, hogy megvívják a harcot, elhárítják a katasztrófát, hogy bent maradhassanak az euróövezetben.

Tegnap az Orbán-kabinet is tanácskozott. Látszólag nálunk is sok a hasonlóság: lyuktömködés, harc, egyebek. Míg azonban Európa-szerte terjed a szemlélet: fizessenek többet a gazdagok is, a mi kormányunknak világos elképzelései vannak a közteherviselésről. Orbánék úgy vélik, akinek sok van, annak még több jár, akinek kevés, abból még többet sajtolnak ki. Hiába mondják a szakértők, hogy egykulcsos jövedelemadóstul, a fogyasztás felpörgésére épített gazdasági növekedésestül látványosan megbukott a Matolcsy György által jegyzett gazdaságpolitika, a kétharmados erő meg sem rezzen, követi Orbánt és jobbkezét a harcban, kétségek nélkül él a fülkeforradalomban elnyert felhatalmazással.

Múlt pénteken Lázár János devizahiteleseket érintő javaslatára zuhant a forint, beszakadt a tőzsde, az OTP részvényeit fel is kellett függeszteni. A Mol-papírokkal tőzsdéző kormány is újabb tízmilliárdokat bukott pár óra alatt. Gazdasági elemzők szerint minél többen élnének a végtörlesztéssel, annál nagyobb bajba kerülnének a bankok, a devizakereslet pedig tovább gyengítené a forint árfolyamát. Ráadásul a szegényebb többség nem tud élni a felkínált lehetőséggel, mert nincs annyi pénze, hogy a teljes devizahitelét egy összegben kifizesse. Legfeljebb a legmagasabb jövedelműek tudják majd ezt megtenni, akik eddig is képesek voltak pontosan törleszteni a megemelkedett részleteket. A szegényebbek rovására így ezzel is ők járhatnak jobban. A kormányzati kommunikáció persze mást mond. Tegnap késő délután Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormányülés szünetében úgy fogalmazott, az euróválság magyarországi hatásainak kivédését és a legnehezebb helyzetben lévő családoknak szóló megoldásokat tartalmazó akciótervet jelent be a kormányfő a parlament mai ülésén.

A Wikileaks-kiszivárogtatások hatására Orbán maga kérte, ne arra figyeljünk, hogy mit mond, hanem arra, hogy mit tesz. Ne legyenek kétségeink: mindegy, hogy devizahitelünk van vagy forint, a gazdaságpolitikai ötletbörzéért mindannyian nagy árat fizethetünk.

Olvasóink írták

 • 8. bánki 2011. szeptember 15. 10:31
  „Badarság !

  Akkor buksz ( index) ha eladod !

  lásd. lakások alacsony az ár és alacsony a vételi piac árszínvonala. Mindig a differencia számít !”
 • 7. maxi54 2011. szeptember 14. 20:53
  „Fizethetünk! A bankok vesztesége nem lesz nagyobb a devizahitelek limitált végtörlesztése miatt, csak a nyereségük lesz kevesebb. Ugyanakkor a devizában eladósodottak vesztesége lesz valamivel kevesebb, de még így is a bankok járnak jobban, hiszen már eddig is jelentős haszonra tettek szert az adósok rovására. Százalékokban mérve már az uzsorakamat kategóriát is kimeríti a hitelek THM mutatója.”
 • 6. Pandora 2011. szeptember 13. 07:41
  „és egy aktuális adalék,
  az Orbán-kormány bejelentette, hogy luxusadót vetnek ki, megemelik az alkohol és a cigaretta árát.
  az mszp nagy bölcsen megállapította, hogy idézem: "mindezek az embereket sújtják".
  milyen igazuk van! mivel nem dohányoznak sem a kutyák, sem a macskák, sem a lovak..:D”
 • 5. Pandora 2011. szeptember 13. 07:31
  „az a szép az mszp-sekben, hogy akkor is a saját igazukat szajkózzák, ha tudják,hogy nincs igazuk.
  ha az ellenzékük előáll egy jó ötlettel, képesek azt állítani, hogy azt tulajdonképpen ők találták ki.

  megtapasztaltuk az mszp kormányzásának eredményeit. én személy szerint többször nem kérek belőle.”
 • 4. csergemerge 2011. szeptember 12. 23:37
  „akinek sok van, annak még több jár, akinek kevés, abból még többet sajtolnak ki...

  Cikkíró elvtárs! Nyilvánvalóan Ön is tudja, hogy ez a mondat hazugság.
  Hogy cizelláljam: szemen szedett hazugság.
  Ön ezzel a cikkel beáll az MSZMP propagandagépezete mögé és demagógiákat szajkóz.
  Nyilvánvaló, hogy az egykulcsos adó az egyetlen igazságos - és minden vitán felül igazságos - adózási rendszer, hiszen MINDENKI UGYANANNYIT FIZET.
  A "gazdag fizessen többet" egy színtiszta demagógia. Mert ki mondja meg, hogy ki a gazdag? Ön, cikkíró elvtárs?
  Az, aki 200 000-t keres az gazdag? Vagy aki 350 000-t , az a gazdag? Vagy csak aki 3 000 000-t? És mennyivel gazdagabb a 300 000-t kereső mint a 299 000-t kereső?
  Mennyivel fizessen többet?
  Jó lenne már, ha önök is, ott a pártirodán végre belátnák: a posztkommunista összekacsintós csalásokra épülő adórendszernek vége.
  Ugyanis, már nem a füllentős Gyurcsányi elvtárs a kormányfő.
  Szerencsére.”
 • 3. theseus 2011. szeptember 12. 12:09
  „Lehet bármelyik országgal párhuzamot vonni, ahol vasárnap tanácskozik a kormány, akár a göröggel is. Lehet a kormányt is szidni. Csak éppen nem az Orbán-kormánynál kerültünk csődhelyzetbe, hanem az előzőnél; akkor szorultunk az IMF és a Világbank mentőcsomagjára, köldökzsinórjára, mint most a görögök. Az Orbán-kormány éppenhogy megszüntette ezt a függést.
  Az eladósodottság is az előző ciklusokban alakult ki, akkor vették fel a devizahiteleket is. A mostani kormány éppenhogy csökkentette az eladósodottságot.
  Ötletelhet bátran Hollósi úr is, ha ő másképp segítené ki az előző kormányok idején eladósodott embereket. Valahogy vissza kell fizetni az adósságot.”
 • 2. unknown 2011. szeptember 12. 09:57
  „Hozzászólásom második részében a devizahitelesek visszafizetés ügyéhez mondanék véleményt. Nem hiszem el, hogy a kormány ne konzultált volna banki szakértőkkel azelőtt, mielőtt ezen egyösszegű visszafizetés javaslatát az alacsonyabb rögzített árfolyamon megtette volna (illetve ma a Parlamentben) megtenné. Szakértők szerint is az ország 900 ezer deviza adósa közül ez a lehetőség (olvastam, hallottam a médiában) megközelítően 250 ezer adóst érintene kedvezően. Nem kis szám ez sem, de nagyon nagy pénzekről van szó, amelyek azonnal visszajutnának a bankokhoz szinte feltőkésítve azokat. A bankok is meggondolják ezt a lehetőséget, hiszen a hozzájuk visszakerülő pénzt azonnal újabb hitelezésre fordíthatják és ugye, hogy ki fizet utána hasznot az ez esetben nem számít! Miért is ne lehessen szó e megoldásról és miért kell azonnal azzal kötni mindenki kezét, hogy adottsága, lehetősége miatt ez a javasolt lépés nem terjeszthető ki minden adósra? Dögöljön meg a más tehene is, ha nekem nem megy? Tudnuk, hallottunk a fizetési átütemezésről az alacsonyabb rögzített árfolyamon. Hallottunk a végképp eladósodottak esetleges bérlakáshoz juttatás dologról és a tárgyalások folyamatban vannak az állam, a bankok, az adósok (az ő hitelező bankjaik) között. Ki tudja, lehet, hogy Lázár János éppen ezt megbeszélni volt kint a minap Németországban? Azt mondom "pozitív kisugárzással" drukkoljunk a mindenkinek megfelelő végkifejlet eléréséhez.”
 • 1. unknown 2011. szeptember 12. 09:39
  „Bocsánatot kérek! Ha a jegyzet írója hallgatott volna MOL ügyben, úgy bölcs maradt volna. A benzinkutakon tovább folyik a benzin és más ásványolaj termék forgalmazása, adás-vétele, amiáltal a cég nyeresége, bevétele nem szenved veszteséget. Az államnak is ezen adatok után fizetik be a nyereségadót, meg az ÁFA-t. Ha a részvények tulajdonosa nem akarja eladni a részvényeit és azt a fiókjában tartja (miért is akarna eladni tulajdonrészt, miért is akarna, vagy kényszerülne osztozkodni másokkal csak azért, mert változik a részvények árfolyama) és elegendő tőkéje van a tulajdona működtetéséhez tök mindegy, hogy a tőzsdén éppen mennyi a részvények adás-vételi árfolyama? Az állam (és a MOL) csak akkor bukna a jegyzetíró által említett módon, ha eladnák a részvények valamely részét. De nem ettek meszet. Más lapra tartozik a részvények hozadéka feletti osztalék dolga. Ha nincs osztalék azután, hát nincs. Ha keletkezik elkönyvelhető osztalék, afelett a tulajdonosok dönthetnek, hogy felveszik-e, vagy fejlesztésre bennhagyják. Egyébként a MOL magántulajdonban van, következésképpen az államot ez a rész nem is érinti. Az állam azért vette meg azt a 22%-nyi részvénycsomagot az orosz államtól vissza magyar tulajdonba, hogy az üzemanyag értékesítésből származó nyereségrész és ÁFA rész itt maradjon Magyarországon, gazdagítsa a költségvetés bevételi oldalát, s ne kelljen idegenekkel osztozkodni felette. Felmerül, hogy milyen jogi kapcsolat, megállapodás van a magyar állam és a MOL tulajdonosai között. Ezt nem ismerem, nem tudom. De annyit leszűrhetek az események felületes ismeretéből is, hogy az állam okosan cselekedett. És okosan cselekszik más ügyekben is (például a PPP beruházások felülvizsgálatánál), hogy az állami rövid- és hosszútávú terheket csökkentsék (pl.: a bérleti díjak fizetése 10-20 évig, kifizetve a teljes beruházási érték akár háromszorosát is a magánbefektetőknek).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A körtefa árnyéka

"Az elmúlt évtizedben kiderült, hogy Európa még védtelenebb, mint az Egyesült Államok." Tovább olvasom