Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Fő az egészség

JEGYZET - ˝Lehetőség szerint szabadságot sem vesznek ki.˝
Betegnek lenni luxus. Egyébként pedig köhögve is lehet dolgozni – vélekedik az átlag magyar, és esze ágában sincs otthon pihenni. Inkább vállalja kollégái utálkozó pillantásait, amint újra és újra az arcukba tüsszent. A népszerűség nem függ össze a fizetéssel, a munkanapok száma viszont annál inkább.

Érdekes volt böngészni olvasóink reakcióit arra a kérdésünkre, elmennek-e táppénzre, ha betegek. Úgy éreztük egy idő után, hogy hülyeséget kérdezünk, hiszen teljesen természetes, hogy nem. És jött néhány életpélda is: egyiküket például 23 év munkaviszony után bocsátották el betegségének ideje alatt – azóta eszébe sem jut kiíratni magát.

Lassan eljutunk odáig, hogy az állásféltés miatt mindenről lemondunk. A nők nem szülnek gyereket, vagy ha mégis, fél-egy év múlva sietnek vissza, amíg még van hová. Ha a kicsi beteg, begyógyszerezve beadják az óvodába, hiszen „nem mondhatják már megint, hogy beteg a gyerek". És lehetőség szerint szabadságot sem vesznek ki, mert hogy néz az ki, hogy évente néhány hetet csak úgy lógatják a lábukat.

Persze egy idő után minden visszaüt. A kimerült és végletekig hajszolt dolgozó egyszer csak kidől, vagy a náthájából, amit három nap alatt kifeküdhetett volna, tüdőgyulladás lesz. Az egészségbiztosítónak többe kerül a gyógyítás, a munkaadónak pedig tovább kell nélkülöznie egy embert. De hosszabb távra senki nem gondol.

Ráadásul az OEP még büszkén mutogatja is a statisztikáit, és melléírja: a lakosság általános egészségi állapotának javulása is közrejátszik ebben. Szóljon, aki egészségesebbnek érzi magát, mint nyolc éve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokások

˝A nagy külföldi láncok megjelenésével lett szabad a gazda.˝ Tovább olvasom