Délmagyar logó

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 1°C | 8°C

Fogyó magyar

JEGYZET - "Jó lenne, ha Gerendás itthon maradna."
Három nap alatt vált a magyar kivándorlás emblematikus alakjává Gerendás Péter. Most úgy tűnik, mintha a kilencgyermekes, 1956-ban született, Liszt Ferenc-díjas zeneszerző távozásának közhírré tétele után tényleg egy felnőtteknek szóló, őszinte, nyilvános párbeszéd alakulna ki arról, miért és hogyan érdemes itt élni. Gerendás leveléből, amit a Facebookon tett közzé, az derült ki, hogy a mindennapi életre is ható közéleti agresszivitás – ő fasizálódást írt –, valamint az egyre súlyosabb megélhetési gondok miatt döntött így. Bár nem akart „pártok házi mártírja" lenni, egy korábbi miniszterelnök rögtön kihasználta a Gerendás-levelet arra, hogy a mai viszonyokat kritizálja.

Sokkal érdekesebb volt Bolyki György nyílt levele. A neves muzsikustárs odaszúrt egyet Gerendásnak, mondván, díjainak egy részét azért kapta, mert szerepet vállalt „egy politikai irányzat népszerűsítésében", a zsidózás miatt pedig nem érdemes elmenni, mert szinte mindenhol jellemző. Bolyki is húszéves autóval jár, mindenki rosszabbul él a szakmában a gazdasági válság miatt. A sztárgyártó tévéműsorok zenét devalváló hatása ellen pedig jó ötletekkel kell fölvenni a harcot. A békéscsabai színház igazgatója, Fekete Péter tegnap szintén nyílt levélben ajánlotta föl segítségét: költözzön Gerendás családostul Csabára, adnak neki munkát, „anyagi biztonságból pedig annyit, amennyit egy átlagos vidéki színház nyújtani tud". Segítsen a zenész bebizonyítani azt, hogy ez egy „befogadó, szeretettel teli, alkotásra kész és képes ország, ahol, ha valaki bajba kerül, talál segítő kezeket".

Tényleg jó lenne, ha Gerendás itthon maradna, ez a nyilvános beszélgetés pedig folytatódna, nem csak a popszakmán belül. Mert sajnos nem áll minden kivándorló útjában egy gáláns csabai színigazgató. Bárcsak írná föl a Facebookra minden emigráns, miért akar elmenni – és minden szingli, miért nem akar házasodni, a gyermektelen házaspárok pedig hogy miért nem akarnak babát. Ha megtennék, manipulálhatatlan kollektív tudásunk lenne arról, hogy a magyar embereknek mitől támad kedvük megszületni, összeházasodni, gyereket nevelni és itthon maradni. Nem kellene politikusoknak magyaráznia, mert kiderülne, min múlik az, hogy fogyunk vagy szaporodunk. Családi mintákon? Lelkialkaton? Gyerekbarát munkahelyeken? Kevesebb sztárcsináló tévéműsor kell, vagy igazságosabb törvénykezés? Vagy állandóság – amit rendszerint azért áldozunk föl, hogy az utóbbin javítsunk?

Olvasóink írták

 • 7. Zember 2013. április 08. 11:22
  „6. bakosandras, köszönöm. A szorongás érzése ismerős. Ha nagy néha hozzászólásra vetemedem, búvárszeművegben olvasom a válaszfröcsögést. Ez van. A magyar populáció X hányadának komoly igénye van zsidózásra, homofóbiára ésatöbb, ésatöbb.”
 • 6. bakosandras 2013. április 06. 07:08
  „Kedves Zember, az üstökénél tetszett megragadni a problémát, amely miatt én is szorongva szoktam kommenteket olvasni.
  Kedves magyar testvéreim, beszéljünk szelídebben!”
 • 5. Zember 2013. április 05. 12:58
  „4. mazsolaszolo, dermesztő, hogy egy - stílusából ítélve - magasan iskolázott ember véleménye még nyomokban sem tartalmaz szikra együttérzést sem. Remélhetőleg baráti, családi (már csak félve teszem hozzá: munkahelyi) körben nem ilyen embertelen.
  Mindamellett, talán a megjegyzésén átívelő hányingerből következően, többször vastagon mellélő (némi képzavarral).
  1. Tagadja a nyilvános véleményalkotás jogát (az ismertség éppen a legjobb eszköz a fontos ügyekben, pl.: zsidózás).
  2. Tagadja a gyermekvállalás és az anyagi helyzet, társadalmi közeg összefüggését.
  3. Globalice "agymosottaknak" minősíti a szociológiai elemzésekhez is adatokat szolgáltató fölmérések készítőit.
  De utóbbi már nem is meglepő gyomorforgató stílusban odavetett mondandója után, amitől valóban hányingert lehet kapni.”
 • 4. mazsolaszolo 2013. április 04. 18:09
  „Gerendástól cirka hányingert kaptam, de nem ő volt az első ilyen önmagától elájult buta sztárocska, aki ezt művelte. Nyílt levelében panaszkodik egy olyan emberr, akit eddig a tenyerén hordott - hogy ne fogalmazzak durvábban - a szakma, és életett az ország. Erre ő abba rúg bele, akibe nem szégyell.

  1. Nem kell kilenc kölököt csinálni, ha nem tudjuk felnevelni. Egy művészembernek pedig különönsen nem szabad ezt tennie! Ez nem a viktoriánus kor, hogy megd..om az aszony, és úgy marad. Fogamzásgátlásról nem tetszett hallani?!
  2. Egy 1956-ban született, önmagától meglehetősen elszállt ember (nem írok diagnózist, mert nem fair) előadja a nagy halált, a hisztit, hogy "akkor ő most elmegy"! Ja persze. És mit csinál kinn kilenc kölökkel, nagy magyar nemzeti tudattal? X. Edina rádiós, majd tv-s sztárocska is eljátszotta ezt a nagyhalált: ő akkor most kivonul. És emigrál. És láss csodát: hirtelen ezerszám ajánlották fel neki a jobbnál jobb melót. Miért?
  3. Nem kell hitelt felvenni, csak annyit, amennyit vissza tud fizetni. Addig kell nyújtozni, ameddig a takaró ér.

  Menjen, de szó nélkül, nem akkora csapás a hiánya, mint szeretné. Nálánál százszor tehetségesebb, okosabb, értelmesebb és értékesebb emberek is arra kényszerültek, hogy elhagyják az országukat, mert nem volt sógor-koma, hogy tisztességes munkát kapjanak, vagy erősebb volt a gerincük annál, hogy ide süllyedjenek.

  Menjen szó nélkül és csinálja, VAGY ne panaszkodjon!

  Az agyam megáll, ahogy emberek otthon még mindig a rózsaszínű ködben élnek. Megveszekedetetten irigylik a kinti jólétet (jobblétet, hogy pontosabban foglamazzunk) - nem tudván, és nem vállaván fel, mi az ára -, de nem cselekszenek, mert tátott szájjal még mindig a mannát várják. Szidják a kormányt, vagy az előzőt, bűnbakot keresnek veszettül - de nem akarnak látni és cselekedni: nem Orbán fejét kell lerugdosni, vagy Gyurcsány vérét venni, nem erről van szó, hanem arról, hogy ha valami jól láthatóan nem működik, akkor VÁLTOZTATNI KELL rajta! Ne szavazz arra, aki csak ígérget és nem tesz semmit, azon kívül, hogy a maga zsebét és a haverokét tömi degeszre. Ilyen egyszerű. Még ellenzékbe se juttasd be, mert csak ártani fog.

  Az pedig - több más, szintén vastagon magánüggyel együtt -, hogy kinek miért nincs gyereke, magánügy. Tessék már megtanulni. A legtöbb átlagos ember szaporodni akar, mert ez a normális, átlagemberi út. Ha már ő sem tud, vagy nem akar, akkor ott sokkal keményebb bajok vannak, mint azt egy FB-bejegyzésből vagy Tárki, Szonda Ipsos és hasonló agymosottak manipulált felméréseiből ki lehetne mazsolázni.”
 • 3. tiburi 2013. április 04. 16:33
  „"Bárcsak írná föl a Facebookra minden emigráns, miért akar elmenni " - elég sokan világossá teszik miért mennek el. A politika ettől függetlenül is megmagyarázza/ráerőlteti/beleerőszakolja azt, hogy min múlik a fogyás vagy szaporodás.

  Amúgy meg egyetértek az előttem mondottakkal, attól ugyanis, hogy valaki máshol dolgozik még nem "fogy a magyar", hanem csak a befolyásolható, megkeseríthető, megkínozható, velőig butítható és manipulálható emberek fogynak, aminek a kormány anyagi-pozícióféltésből nem feltétlenül örül.”
 • 2. mediashreck 2013. április 04. 10:49
  „Miert kell azt mindig felfujni, szinte pellengerre allitani azokat,
  aki nem ott dolgozik, ahol született?
  Attol, hogy valaki Magyarorszagon született, de mondjuk Londonban dolgozik,
  meg nem "fogy a magyar"...!
  Söt!
  Körültekintöbb, ertelmesebb, hasznavehetöbb, emberibb, tapasztaltabb lesz!

  Tudtam en mindig:
  Goethe egy (oriasi!) egoista volt.

  Minden költö = egoista!

  De igy van ez helyen.

  :)”
 • 1. Pandora 2013. április 04. 10:16
  „érdemes elolvasni a kommenteket..

  http://mandiner.hu/cikk/20130331_gerendas_peter_bucsulevel_kicsit_maskepp”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintamókus

"A pénz elapadt, miközben az útépítéssel nincs vége a teendőknek, hiszen azt fenn is kellene tartani." Tovább olvasom